Над половината от ВиК тръбите в страната трябва да се подменят

Това е и основната причина за загубите на вода
19
Над половината от ВиК тръбите в страната трябва да се подменят
Снимка: Pixabay

Над половината от ВиК тръбите в страната са стари и трябва да се подменят. През годините повече се е работило за изграждане на канализация и пречиствателни станции, отколкото за водоснабдителните услуги, коментира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред БНР.

„За съжаление още е много голям процентът на азбесто-циментовите тръби, които са и физически и морално остарели – над 50%, даже и 60% в страната са такива. А нашият фокус, големите инвестиции през последните  години не са толкова във водоснабдителната мрежа, колкото в изграждането на канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води. От една страна, защото това е необходимо, от друга страна, защото сме поели ангажимент към ЕС всички агломерации с над 2000 еквивалент жители да бъдат обезпечени с пречистване на отпадъчните води“, каза той.

Старата водопреносна мрежа в страната е и основната причина за загубите на вода, отчитани от ВиК дружествата. Средно за страната те са 60%, ВиК Бургас също наближава тази цифра, допълва още инж. Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: водатръбиВиК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
30 години едно и също повтаряте трябва трябва ами направете го сменете тезитръби цената непрекъснато се показва къде отиват парите намалете личниясъстав на това дружество намалете разходите това на нищо не прилича ако неможете да се справите кои от къде е
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е една от най-бедните на водни ресурси страни в Европа и е престъпление да се пилее половината питейна вода.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че беше комунизма да ви направи водопроводи, иначе сега щяхте още с менците да ходите до кладенеца. За 30 години демокрация - нула инвестиции във ВиК, всичко се кара на доизживяване. Добре че са строили качествено едно време...
12
1
 
2
 
! Отговори
Георги Харизанов преди 1 година
Аз ще ги подменя,демек ще взема старите за скрап.Нищо,че съм с 8ми клас
11
2
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Те, тези тръбопроводни инсталации - и междуградските и градските и селските и локалните отклонения за всеки потребител не само са остарели. Тези тръбопроводи са корозирали, направо са изгнили и от тях в земята изтичат милиони кубика чиста вода, изтичат цели язовири. Някое правителство да се е сетило да започне подмяна? А тези от пп-то да са продумали нещо подобно??? Все още не са казали, че ГЕРБ са виновните...???
10
1
 
7
 
! Отговори
няма ред преди 1 година
А колко вода отива за виолетките, които и стотинка не дават за вода, за ток. А и данъци не плащат. Когато събаряха 20 блок в Ямбол, превърнал се в коптор, с коне в апартаментите, без железни парапети по стълбищата една виолетка каза, че даже и *** не им давали. А днес социално слабите задържани в Сливен, у които намериха злато и много пари съдът ги освободил. Демокрацията е умножена по минус 1.
9
0
 
10
 
! Отговори
скъпо е ДА! преди 1 година
В Швейцария - 1997 г гледах отстраняване авария на водопреносната мрежа: с двама човека, камион самосвал, багерче, ел.бензогенератор, инструменти, мини валяк, баластра и асфалт. Изкопаха около пробива с багерчето и самосвала транспортира изкопаното. Отстраниха аварията, сипаха баластрата, вибрираха с валяка за уплътнение, положиха асфалта, валяка мина и заминаха. 25 години след това у нас все още на авария отиват поне 6-7 души, а поставянето на асфалта оставят докато се слегне насипа...
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което ни подсказва да се готвим за режим на водата. Иначе, режим на тока не ни мърда.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не думай!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми то не става само да чакаш на дъждовна вода, да събираш от там едни пари и да ги раздаваш като заплати... А както разбираме, това са правили последните десетилетия. И стига с тия увеличения на цените, че надминахме цените на пустинните държави!
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тръбите са полагани още при байтошово време! вик повече от 30 години прибират само печалба без да влагат и лев! сега да върнат откраднатото и да правят ремонт за собствена сметка!!
4
4
 
11
 
! Отговори
Бай Тодар преди 1 година
Че си купите менци с кобилица и тъй че се водоснабдявате, като пра-пра-баба ви от възрожденските времена. Га ви строих инфраструктури вържава и цели проводници вие недоволствахте - айде сега радвайте се на демокрацията. Празноглафци!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може само печалба и да чакаш тръбите да се спукат.Всяка(дали ) компания знае,че пари трябва да се задделят за поддръжка/смяна.Така,че това не е ново и неочаквано.И дори не е нужно да ни го съобщават като новина.Ами да се хващат и сменяват поетапно.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системите почват да гърмят една по една! Тоталаен колапс я чака България!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вик да започва да ремонтира, а не само да прибира печалби!! и да не чака помощ от държавата..