Улица на буквите във Велико Търново зарадва туристи и местни

Хората търсят и гадаят посланието за 24 май
23 май 2022 23:10, Красимир Ангелов
7

Улица на буквите за първи път във Велико Търново. Организаторите провокират търновци и гости на града с огромни макети на букви, които крият послание.

Идеята за улица на буквите е на Сдружението на майсторите на Самоводската чаршия. С оригиналното хрумване занаятчиите решили да отбележат подобаващо 24 май.

"Сдружението взе едно решение да изработим макет на букви, които образуват едно словосъчетание. Буквите са разпръснати в различен ред и всеки посетител на Самоводската чаршия може да отгатне това словосъчетание", сподели организаторът Красимир Сивов.

Туристите приемат инициативата с интерес. Много от тях се затрудняват да разчетат надписа.

"Вече втори път минавам оттук и се опитвам да намеря някаква логика. Казах си, че сигурно пише нещо, но не можах да го разчета. Последователността на буквите не говори нищо", призна туристът Владимир Наумов.

На улицата на буквите има и базар на книги, в който участват различни български издателства.

Оказва се, че чужденците също знаят за българската азбука и за празника на буквите. Адам Килбрайт, който идва от Ирландия, също е запознат.

"Вашата азбука е кирилица, тя е много различна. Никога не съм бил в държава, в която не мога да разчета надписите. Имате много звучен език и много хубава азбука", каза той.

А разместените огромни букви всъщност крият надписа "Самоводска чаршия".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
3
 
! Отговори
Халтура преди 1 година
Поредната чалга.Толкова си можем!
2
4
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Самоводска чершия? Ами по тази логика можеха да изпишат и "реклами в името на частният интерес,но не и в публичният".Аз дълбоко съжалявам за падението на авторите на това жалко нещо. Празникът е на Българската Писменост,а не на Самоводската чершия! Какъв цинизъм,зад който най-вероятно стои османският евреин Соломон Паси(Сюлейман Паша) и неговите турци. Позор! Честит Празник на всички Българи и Руснаци! Долу ръцете от Светинята ни,турко-греко-евреи!
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава идея.