Министърът на туризма: Бежанците да започват да се трудят

Кризисният щаб в Бургас закрива центъра за бежанци в града
Обновена: 26 май 2022 16:14 | 26 май 2022 16:14, Анисия Иванова
64
Министърът на туризма: Бежанците да започват да се трудят
Снимка: БГНЕС

Час по-скоро бежанците от Украйна трябва да бъдат интегрирани. Тоест, да влизат на българския пазар на труда и да започват да живеят като всички останали – трудейки се да живеят, да получават заплата и да живеят в България.

Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред журналисти в парламента.

Хората не са мизерствали, държавата се е отнасяла с необходимото уважение и отговорност. Сега ще бъдат преместени в държавните бази и там ще продължат да живеят, каза Проданов.

Още по темата

Средствата, с които се разплащаме с украинските бежанци, полагаме усилия да са от европейските солидарни фондове и те ще стигнат. Направили сме сметка, така че да стигнат и във връзка с това, което се предлага в момента, коментира още Христо Проданов, цитиран от БГНЕС.

Министърът е от застъпниците помощите за бягащите от войната в Украйна да бъдат спрени. В края на месец април чрез онлайн петиция стотици хора се подписаха под искането за неговата оставка, след като в телевизионно интервю той каза, че ще настоява програмата да приключи след 31 май.

Решено бе, че до 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени в държавни бази. Властта обяви и програмата, която предвижда хотели да получат по 15 лева за настанен украински бежанец. Мярка, която от бранша обявиха за крайно недостатъчна. В Слънчев бряг на този етап няма хотелиер, който да иска да работи по тези условия.

Днес Областният кризисен щаб в Бургас реши да закрие центъра за бежанци в морския град и да реорганизира Морска гара в буферна зона, откъдето бежанците ще бъдат разселвани във вътрешността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
10
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Явно у нас идеята е някои хотелиери да спечелят от парите за укрите. Сега решили да ги местят в станциите и лагерите, поредна глупост, работещите българи и децата, чакали цяла зима да идат на море, ами няма да идат, там на курорт вече 4м. са други. Това правителство не мисли за българите, не виждат как другите по богати от на страни ги настаняват в спортни зали и фургони.
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да започнат, ама не искат. Те са си тук като на санаториум на морето. Та и пари им се дават. Е кой е лудия, този дето яде баницата, или държавата?
53
27
 
3
 
! Отговори
До ДА, така е преди 1 година
Ами не, НЕ Е ТАКА! Работата, ако НЕ я вършиш с желание, те натоварва и травмира повече! Работа на всяка цена? Не мисля така! Човек има нужда от период на релакс, възстановяване, и нека всеки сам определи своя избор, в зависимост от това, какво го кара да се чувства по- добре!
52
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупавите българи пак си Го вкараха отзят с тези укри. Така става когато няма мозък в главата
51
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас са на почивка. Ще се трудят в Германия.
50
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците дойдоха на плаж. Ще напуснат към Германия след почивката.
49
1
 
41
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Грешка!? не да се трудят,а да си ходят....
48
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен ...само болен мозък като твоя може да съчини тая ПРОКИСНАЛА манджа за "русофили и русофоби" !...Явно си безработен/безработна и "по свой образ и подобие" нарочваш и останалите..
47
39
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо - за разлика от работливите български русофили. Които по цял ден работят за руската пропаганда, срещу жалки копейки. Но - работят. Това сега новата Кремълска линия ли е - да настройвате българина срещу жертвите на Путин? Гледам и на високо държавно ниво са се включили. Като па/разитите сте - няма изтребление.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 - подкрепям с две ръце! Разменен курс - трима шведи срещу една украинка. За доставки на едро - до пет шведи можем да изнасяме.
45
4
 
45
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
добра идея,но има едно "обаче"..:-Ако тия са искали да работят ,просто са щяли да се преместят в западната част на Украйна,където НЯМА военни действия!...Но е по-сладко да се правят на жертви и да чакат пари "ОТ НЕБЕТО"..
44
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте потенциалните работодатели по морето- никой не ги иска на работа- нагли са, мързеливи и немарливи.
43
4
 
39
 
! Отговори
Славко преди 1 година
Свикналия да лежи,лесно ще почне да пълзи,но трудно ще се хване да работи и да...плаща,като нас глупавите,загубените,търпеливите и работещи българи!Е,пак се върнахте в изходна позиция и поза партер,драги управляващи,но сега се наведете здраво,защото не предвидихте три неща!Е,всичко тече,но....!
42
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До45 Интегрирането минава,през реализация,намиране на работа,жилище и включване в общественият процес а не отглеждане в хотели и помощи от 1200 лева на украинец!
41
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е нужно тези хора да бъдат интегрирани? Те самите дали го искат? Освен това, няма нищо по-хубаво от това да се върнат в родната Украйна и да работят там за възстановяването и от войната. За ко са ни тука? Изобщо, голяма грешка беше, че се допусна тук да влязат огромен брой бежанци, при положение че военни действия се водят само на много малка територия от Украйна, останалата част си живее нормално.Зеленски можеше да направи нещо в западните части да се установят хората от военните райони.
40
1
 
28
 
! Отговори
До42 преди 1 година
Не се обеснявай ами приемай една дузина укри и почвай да си ги отглеждаш!
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това безполезно министерство на туризма какво се прави на министерство на труда щом сте ги настанили по хотели са туристи да ги бяхте настанили в някой колхоз а сега акъл
38
3
 
34
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 година
да се депортират тези укри навлеци, не ги искам в България..
37
51
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Предизвикване на антиукраинска истерия в ЕС срещу бежанците от Украйна е част от хибридната война на Русия срещу нормалният свят. И министър Проданов за втори път за един месец се явява като острие на тази хибридна война. Трябва да бъде незабавно уволнен и разследван от ДАНС!
36
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"едва издържаме ромите на социални" - Ромите ги издържаме десетилетия, а са в пъти повече от украинките. Последните поне не са крадливи и мръсни. Да пратим ромите в Украйна като пушечно месо за руснаците, а да си внесем украинки на тяхно място.