Почти милион българи нито работят, нито учат

Преди 5 г. цифрата е била 350 хиляди
6 юни 2022 09:30, Петя Славова
285

Около 900 000 българи нито работят, нито учат, сочи доклад за активиране на неактивното население в България.

"Преди 4-5 г. цифрата беше около 350 000. Губи се една много голяма бройка. Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните. Ясно е, че една голяма част работят дистанционно, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто", заяви членът на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Анализите показват, че процент от тези 900 000 души всъщност работят дистанционно за други страни, което им позволява да държат висок стандарт.

"124 000 българи са заети в аутсорсинг сектора. Това е един от гръбнаците на средния сектор в България, който беше тежко ударен последните 2 години", добави Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Ковид пандемията е оказала голямо влияние върху безработицата. У нас няколкостотин души, за останали без работа през последните 2 г. все още не са се върнали на пазара на труда.

"80 000 българи останаха тук след коронакризата, някои отново търсят предизвикателства в Западна Европа. В момента нуждата на пазара на труда е поне за 200 000 кадри в почти всички сфери", каза още Първанов.

Гостът коментира и вълната на украински бежанци, които не сме успели да интегрираме на пазара на труда. И ни очаква внос на кадри от трети страни.

"Ако не намерим реализация с близки до нас страни като манталитет и география, ни очаква внос от Азия и по-далечни дестинации. В Румъния и Полша все повече са служителите, наети от Непал, Виетнам, Бангладеш. Тази тенденция е неизбежна и у нас. До 2050 г. ще останем 4-5 млн. души, което не е добре за икономиката", прогнозира гостът.

Първанов уточни, че има нулева безработица в София, Пловдив, Казанлък, Пещера, Севлиево, Шумен, което е нездравословно. Огромен е недостигът на кадри в медицинската сфера, в селското стопанство.

"2,5-3 млн. българи се трудят извън страната. 35% от тях декларират, че имат твърдо намерение да се върнат в България. Това ще промени демографията, пазара на труда, икономиката на България", убеден е Първанов.

Той препоръча на фирмите да бъдат по-близо до университетите и потенциалните си бъдещи служители.

"Компании, които имат страхотни услуги и продукти, не полагат усилия да имат страхотен имидж като работодатели. Студентите няма да дойдат сами при тях. В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели", коментира още Първанов.

По думите му, ако предвиденият национален регистър, в който да влязат трайно безработните, не бъде публичен, няма да има ефект, защото работодателите няма да знаят какви са свободните кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e kak da ne rabotat, peiat i tancuvat...ihu, ihu
237
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те българите са толкова... При управление Black Lives Matter на Румен Радев нищо хубаво не ги чака.
236
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по-правилно би било да се каже "български граждани", но хайде...
235
0
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Истината е, че немалко от тия хора са в България само по документи, а изкарват пари на Запад. Всъщност демографски държавата ни е пред закриване. С изключение на малки и застаряващи оазиси като София, Пловдив и Варна - всичко друго скоро ще влезе в такава спирала на обезлюдяване, че направо ми се къса сърцето. Защото до 10 години днешните 50-60 годишни ще започнат да си отиват...
234
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И все пак консумират ежедневно и купуват това онова... Има някаква полза...
233
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 1 година
е мн ясно. иначе кво работещ беден изкарваш и все не стигат.. па цели дни те няма. няма смисъл от тва бачкане. като имаш нещо си го свършваш и тва е
232
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Иванов КАКВО ТИ БЪРКАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В НОСА БЕ ***. КОГАТО ПЕНСИОНЕРИТЕ РАБОТЕХА И ВНАСЯХА ОСИГУРОВКИ ТИ ВЪРВЕШ ПРАВ ПОД МАСАТА. СПОРЕД ТЕБ НЯМАТ ЛИ ПРАВО НА ПЕНСИИ. ИЛИ ИСКАШ ТИ ДА ПОЛЗВАШ ТЕХНИЯ ПРИНОС КЪМ ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА А ТЕ ДА ***. СЪРДИ СЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ СИ КОЙТО ТЕ УНИЖАВА И НЕ УВАЖАВА ТРУДА ТИ КАТО ТИ ДАВА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА.
231
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните."Аз ще ви кажа : социалните помощи на едно племе, което се плоди безконтролно!Ама то и с плъховете е така има храна, има много потомство.
230
0
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 1 година
Вероятно работят за себе си, без да минават през системата.
229
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето какво работят част от тези почти милион: инфлуенсъри, стори-телъри, соушъл ентерпрюнъри, експерти/инвеститори/копачи на криптовалути, влогъри, трейдъри, активисти, и много други такива. Една част продават в ОЛХ и въртят разни дребни далавери, да има за кафенце. Дали изкарват пари - някои да, други не, но със сигурност не плащат осигуровки и данъци на голяма част от доходите си.
228
1
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
В София има огромна безработица от 4 5 милиона население между 1 и 2 милиона са трайно безработни но вече 3 години няма безусловен базов доход е като си направим партията на безпартийните ще има промяна дотогава емирация
227
0
 
12
 
! Отговори
Имигрантинът преди 1 година
Глупости колкот си щеш се говорят.Тия дето ги водят в тая категория всъщност отиват сезонно на запад бачкат 4-5-6 месеца и се връщат със едни 12-18 заплати накуп.Какво ще ти бачка тука за пари дето не стигат да си покрие нуждите?Като може на запад отива там.
226
1
 
13
 
! Отговори
Отговор до 209 преди 1 година
"Аз съм платил толкова много данъци, а насреща нищо...." - Ами, аз спрях да плащам данъци. Където и да отида, все си плащам, т.е. един харч /данъци/ по-малко. То това държава ли е? За кое по-точно да им плащам-ред, здравеопазване, образование? Е, не искам да плащам дебели заплати на търтеи, а те да ми плюят в лицето.
225
1
 
9
 
! Отговори
До 205 преди 1 година
До Е, да, не ромите са проблем. Нещо не си разбрал. Измежду тях, както и при всички други има ***, но това, че са роми не ги прави лоши. Не просто лоши, а направо отвратителни са ни политиците, които се гаврят с всички нас - все едно какви сме българи, турци, евреи или роми.Те гледат на нас единствено на изборна *** и разбира се - разделяй и владей. Аз искам и мога да живея в мир с всеки етнос, но не и с продажници долни. Не обиждайте хората-и тях майки са ги раждали.
224
0
 
9
 
! Отговори
Мордор преди 1 година
1 милион от Божествения етнос.
223
0
 
5
 
! Отговори
Joan преди 1 година
До АнонименМного добър пример е Даниела Везиева. Има в България топ икономисти с истински докторати, ще я слагат служебен премиер с преписания й докторат. На тия, дето са истински специалисти и академици, никой не им иска мнението. Някои сме учили в чужбина.
222
0
 
5
 
! Отговори
До 227 преди 1 година
До Анонимен 227"Въртят някакви далавери." - ВСЯКАВИ ДАРАВЕРИ, за каквито ние дори ме бехмме могли да помислим. Затова ни броят само за изборни ***. През остналото време-те крадат, а нас ни успиват с лъжи
221
1
 
10
 
! Отговори
Отговор до 229 преди 1 година
До ИвановНаплно съгласен съм с теб! Къде е таз социална аптека, да ида и аз, че парите вече за нищо не стигат. Вече и от лекарства започнах да пестя. Докъде ни докараха? А все за украинци ми говорят. А ние чий чеда сме и защо страдаме без война? Зла мащеха да беше, все щеше да се смили, ама таз държава НЕ! А Радева-та тръгнала на поклонение у Камино с наши пари да ходи - Мили Боже, прости нас, а те онези знаят какво вършат.
220
0
 
8
 
! Отговори
Соня Ериксон преди 1 година
"Почти милион българи нито работят, нито учат " . Само хъхрят и "берат" ...
219
2
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
От тези милион колко са учащи и или такива в трудоспособна възраст и не работят защото аз като ида на лекар и си плащам като поп а резултатът е малко над нулата и са ми вменени само задължения без да съм ползвал реално здравно услуги например а тези които не работят защото ме могат и не са здравословно добре за тях нищо но пенсионерите трябва да източват милиарди и милиони за добавки надбавки и прочие а в една разрушена Украйна внимание сега. бТВ наскоро показа аптека която е социална .