Руснаци продават имоти в Созопол, трудно идват у нас

Българите са основната група купувачи на ваканционни апартаменти
6 юни 2022 18:00, Анисия Иванова
36
Руснаци продават имоти в Созопол, трудно идват у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руските собственици на апартаменти във ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол пристигат трудно в България през тази година. Липсата на директни самолетни полети ги кара да търсят различни маршрути – през Дубай, Истанбул, Египет, Армения. Затрудненият транспортен достъп е една от причините някои руски собственици да обявят имотите си за продажба. Това обясниха Милена Захариева и Марио Захариев, представители на инвестиционна компания, в предаването „ИмоТиТе“.

От 26 февруари т.г. след началото на войната в Украйна България и още много страни забраниха полетите на руски авиолинии във въздушните си пространства. Последва и реципрочна мярка от страна на Русия.

„Транспортният достъп е изключително важен за ваканционните комплекси край морето“, обясни Захариев.

„Преди години имахме много собственици на имоти от Дания, но те разпродадоха апартаментите си, тъй като самолетните полети между скандинавската страна и Бургас бяха ограничени във времето. Сега има няколко полета дневно от Великобритания до Бургас и това е основна причина да имаме английски туристи и собственици на имоти.", допълни тя.

Българите са основната група купувачи на ваканционни апартаменти при нас, като интересът е засилен в последните два месеца, каза Милена Захариева. Българи, англичани и германци се очаква да бъдат най-активните туристи в селището в Созопол това лято - в хотелската база и в апартаментите, които се управляват и дават под наем.

„Санта Марина“ е сред най-мащабните ваканционни комплекси по Българското Черноморие - с 1500 реализирани апартамента, паркова среда, ниско застрояване и разнообразие от услуги. През 2014 г. селището спечели приз в категория „Курорти“ на престижните световни награди FIABCI Prix d'Excellence Awards.

Върховите стойности на ваканционните апартаменти в комплекса бяха през 2012-2013 г., когато беше пикът на покупките от руски граждани. Цените бяха достигнали до 1800 евро/кв. м, последва спад и сега устойчивият пазар е на нива 1100-1200 евро/кв. м, обясни Марио Захариев.

"Никога не сме имали повече от 12% обявени имоти за продажби и никога не сме имали сделка под 900 евро/кв. м.“

Високите цени на електроенергията карат компанията да оптимизира разходите си.

Миналата година построихме нов хотел и в него внедрихме много технологии за намаляване на потреблението на ел.енергия. В целия комплекс подменяме електрическите бойлери с термопомпи, а осветлението - с LED крушки, като в момента слагаме такива на тенис-кортовете. Надявам се тази година да се включим и в европейски програми за енергийна ефективност, обясни основателят на компанията.

"През февруари и март т.г. месечната сметка за ток на комплекса беше 85 000 лв., а по същото време на миналата година – 38 000-40 000 лв.“, даде за пример тя.

Руснаци и украинци съжителстват в мир във ваканционното селище в Созопол – най-голямата група собственици там са от Русия, но има и много украинци. През март т.г., след началото на войната, дойдoха много украинци, които се населиха в апартаменти, собственост на руски лица. И до момента те живеят там, разказа Марио Захариев.

Вземането на решение за инвестиции при нас е дълъг процес и зависи от редица фактори, като на първо място е състоянието на пазара на ваканционни имоти, каза Захариева. Ако трябваше днес да започнем реализацията на ваканционното селището, бихме се опитали да поставим отношенията с общината на по-сериозна основа, каза още Марио Захариев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 1 година
До СашаСашко, може да е така, но има дълго време да чакаш. Може да не стане по твоето време. Прибирай хаивера в хладилника, ще се развали.
30
0
 
0
 
! Отговори
Мародерски изцепки преди 1 година
Колко то по бързо се изнесът от България. Толкова по добре за българите Че се наситих ме от руско присъствие Да не вземат че и нас да ни Асвабадят И по пътьом да не забравят Е.*** и К.Копейкин
29
0
 
0
 
! Отговори
Колю багериста преди 1 година
Всичко се прехвърля на собствениците на апартаменти. За 2 месеца сезон няма абсолютно никакъв смисъл да се купува нискокачествено жилище там, което постоянно ще яде пари за поддръжка и ремонти. Ако пък е на партер пригответе се за още повече приключения... Иначе да отидеш за 3-4 дена на почивка там е супер, тихо е и градината е уникална.
28
0
 
0
 
! Отговори
Колю багериста преди 1 година
Платили са за реклама на Санта Марина барем се вдигне малко интереса за този комплекс. Какви са обаче фактите:Повечето сгради, особено тези от първи и втори етап са с много проблеми, поради нискокачествено строителство.Таксата поддръжка за този комплекс е изключително висока - 14 евро на кв.м. Тоест един малък едноспален с общите части - 1000 евро на година такса. В същото време в комплекса има хотел, чиито гости използват базата на комплекса, но хотелът не плаща за такса поддръжка.
27
0
 
1
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Руснаците разпродават, защото скоро ще им се национализират имотите в реципрочност на руската агрсия срещу България.
26
5
 
0
 
! Отговори
Саша преди 1 година
Много бързо забравихте,че дълги години руснаците бяха най-платежно способните туристи по родното ни Черноморие!Не забравяйте-където е текло,пак ще тече!Говоря от позицията на 24 годишен опит в този бранш.Време е за хайвер,водка,белуга и морски дарове!
25
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Бай *** не може да си позволи лукса да си купи апартамент в този луксозен комплекс !!!
24
27
 
15
 
! Отговори
7 преди 1 година
Всички имоти на руснаци в България трябва да се конфескуват от държавата
23
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре че продават имоти. Трябва още по-трудно да идват у нас, руските шовинисти нямат никаква работа в България.
22
21
 
21
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Да се махат. Не искаме някой ден Русия да ги "защитава", както направи в Грузия, Ичкерия, Украйна и тнт.
21
20
 
20
 
! Отговори
Никакво идване преди 1 година
Как ще идват тук? Кой ги пуска? Пълна забрана на колхозниците да идват в ЕС. Ограда и ток около блатная. Те нямат дори тоалетна хартия. Ще разнесат някоя зараза.
20
5
 
18
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Ама има ли още *** да купуват имоти на морето?!
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези апартаменти са докарани на изглед. Фасадата е горе - долен добра. По съдържание са за ремонт. Баните са за пълен ремонт. Липсват и редовни документи. Домоуправителя гледа да скрие част от ремонта. За да го прехвърли на новия собственик.
18
17
 
14
 
! Отговори
Бачи Кико преди 1 година
Нямам пари - иначе сега е момента да се купуват имоти на морето. Иначе за руснаците не ми е мъчно. Повечето от рях са също толкова нахалнни и наггли като укрите - все пак те са един народ почти, но за разлика от укрите на рашките не им плащаме хотелите и кръчмите и като влезнат в магазин или отидат на бензиностанция си плащат.
17
5
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Продават и Купуват от Анталия, Ердоган не им иска документи, Руските им банкови карти- работят в Турция, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА И имат по 86 самолета на Ден до Русия
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ич да не идват.
15
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж бедни руснаците и си изпивали 200 доларовите заплати пък си купуват тука прескъпи имоти които никой българина не може да си позволи
14
15
 
16
 
! Отговори
Татко,далече ли е преди 1 година
Созопол? -Плувай,плувай сине! Лошо е да се пречи на обикновените хора да пътуват, но руснаците са си свикнали още от СССР.Една от най потърпевшите нации в света от агресивната руска политик(вътрешна и външна),е руската.По руски данни,от в-к "Аргументи и факти"преди години,загубите в населението на Рус.империя и СССР от I св.война,ВОСР,Гражд.война,Сталин.репресии и II св.в.,както и тези от неродени деца,възлизат на 80млн.души.От войните са около 30-35млн.Останалите са си тяхно дело.
13
20
 
11
 
! Отговори
! преди 1 година
Аз се радвам че рашистите се махат и продават имотите си на братята но в Одрин и Истанбул.
12
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само, че едва ли българи ще могат да плащат подръжката в тези комплекси. Те са с градинар и целогодишен абонамент за домоуправител, както и за цялостна поддръжка. Провете колко са таксите на месец, да не кажете, че ви будалкам!