Експерт: Агресията над медици се превърна в норма

Според Петя Недкова, лекарите трябва да са спокойни
7 юни 2022 09:52, Петя Славова
42
Експерт: Агресията над медици се превърна в норма
Снимка: Bulgaria ON AIR

Пореден случай на агресия срещу медици възмути обществото. След ситуацията с насилие заради починал пациент в Самоков, част от лекарите поискаха да напуснат лечебното заведение.

Още по темата

"В медиите трябва много да се говори за това насилие над медици, което се превърна в норма. Всички заедно трябва да говорим и да идентифицираме проблемите, които са основно в комуникацията.", коментира пред Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите ѝ самите пациентите не знаят какво да очакват от спешната помощ. Те очакват незабавно действие, но за да бъде оказано, медиците трябва да бъдат спокойни.

"Трябва да се обясни на хората какво могат да очакват, те нямат възможност спокойно да обсъдят проблема с медиците, особено в състояние на спешност. В състояние на спешност има много субективни емоции, които ескалират ситуацията", каза Недкова.

Другият проблем е, че медиците са твърде малко и са преуморени. Те са застрашени от професионално прегаряне, което води до това да се окажат от системата, допълни тя.

Заяви, че е правено изследване защо медицинските сестри напускат България и на първо място това е заради неуважението и незачитането на труда им. След това е ниското заплащане.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи преди три години направи обширна кампания срещу насилието, но пандемията я прекъсна. Кампанията е била под надслов "Ние сме призвани да лекуваме, не да воюваме".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната регистраторка на събития от поредната измислена институция ...
33
0
 
0
 
! Отговори
БЪРЗА ПОМОЩ преди 1 година
/държавната/ в Испания лекува пациентите си безплатно дори и да нямат здравна осигуровка, който не вярва да дойде и да провери !
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБВ, те много изостанали янките бе, щом в България много бързо били обслужвали пациентите, бре, да се чудиш защо бягат към Америката, вероятно за да ги умъртвяват от чакане из болниците ? Я се спрете русофилите бе, бил синът ти в САЩ ама в сънищата си, остана да похвалиш и Москва с болниците си и да се разберем най-после !?
31
0
 
0
 
! Отговори
34 преди 1 година
Америка в ЕС ли е ? А може би в Западна Европа ? Никой не е дал пример със САЩ, само ти разбираш каквото искаш не каквото пише ! Аз гарантирам за безплатното лечение в държавни болници в З.Европа, имам и бяла здравна карта с която ме лекуват безплатно в целия ЕС, миналата година претърпях авт.катастрофа / лека/ със собст. автомобил във Франция, преглед, лечение на рани и престой един ден без да платя от джоба, а не съм резидент на тази държава бях на екскурзия по атл.крайбрежие, за САЩ не зная
30
0
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Кажи по-конкретно в коя западна държава има набити лекари, това понятие "запад" нищо не конкретизира, докато България е конкретно место ! Хайде нали даваш пример, кажи къде в коя държава са набили лекари или медицински персонал ! Знаеш ли, ти си просто един обикновен пример за несполучлив опит за манипулация ! ППросто си ппрост !
29
2
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 1 година
Не знам къде в чужбина всичко е безплатно, но сина ми живее в Америка и за да викнеш Бърза помощ се плащат 300 долара.Ако не си зд равно осигурен чакаш в болница за бедни.по часове при бъбречна криза например. Той твърди,че никъде не е видял толкова лесен и бърз достъп п до лекар както у нас .Ромите викат за неспешни случаи бърза помощ и така източват здравната каса.Няма правосъдие в действие в държавата ни..
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Господин Ром, защо набихте лекаря? - Господин съдия, всяка година има набити лекари. Защо ме обвинявате за набитите лекари. На Запад също има процент набити лекари. Покажете ми държава без нито един набит лекар. Нашата организация ще защити несправедливо обвинения. Трябва да се подобрят условията на живот на рома, да се дадат повече пари за превенция на боя над лекарите. Реформите искат пари, не репресии срещу ромите.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите са единствените, които се оправдават със статистиката за грешките си. Нека тези роми да се оправдаят със статистиката за боя над лекарите. Все едно престъпниците да се оправдават със статистиката за престъпността, шофьорите да се оправдават със статистиката за ПТП-тата. Всяка година има толкова престъпления, толкова катастрофи. Затова ние сме невинни.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла България си изпраща тежките случаи в "Пирогов" за щяло и не щяло - толкова си могат местните доктори, и после пак "Спешното" на село ви е крив, да ги набием, така ще оправим "положението". НИКОГА не съм имала проблеми нито с прием в болница, експертиза или лечение нито за себе си, нито зо 90-годишната ми майка, как така става, че хора, които МНОГОКРАТНО са ме спасявали, биват бити и обругавани от гноми-роми-трольовци на превратаджийските юмрукчовчета?
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ Борисов, а сам Господ Бог не би могъл да оправи румньо-гадевите КРАЖБИ и хаос само за година! Кога ще се сетим, че НЕ разните му там кокорчовци на Гумньо са ни криви за празния джоб, а самият Мадурко? И че протестите трябва да са не пред пРЕЗИЛдентството, а вътре на "Дондуков" 2?
24
3
 
5
 
! Отговори
Някой помисли преди 1 година
ли, че агресия без причина няма ? Нима тези бели престилки са разбрали какво е уважение към клиентите и любезно отношение ? Елате в Западна държавна болница да видите какво е уважение и любезно отношение към болния, елате да видите и да се уверите, че тук лечението, прегледите, хирургическите интервенции, престоя в лечебното заведение всичко свързано с болния е БЕЗПЛАТНО, елате и се убедете сами в истинското здравеопазване на запад и защо никой не бие или обижда здравни работници !
23
1
 
3
 
! Отговори
до 27 "митев&qu преди 1 година
т.нар. Хипократова клетва е (вероятно) от 4 век пр.н.е. По-добре не заблуждавайте хората. "... Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.:"
22
3
 
2
 
! Отговори
митев преди 1 година
До АнонименТи чел ли си Хипократовата клетва? Май само си чувал за нея?! Къде там пише: "Съгласен съм да бъда бит, обиждан, неплатен и унижаван"? Като не ви харесваме - прав ви път при баячки и билкарки! МОЖЕМ да лекуваме, но не можем да върнем някого от оня свят.
21
3
 
5
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Обади ми се приятел да помогна. Майка му си счупила крака, отидохме в Пирогов. Жената на носилка, костта излязла навън, тече яко кръв, и доктора вика "Изчакайте 3-4 часа". Благодарение на служебния пистолет я приеха на секундата. А какво да правят хората, ако не са въоръжени?
20
3
 
5
 
! Отговори
dds преди 1 година
Ако медиците трябва да са спокойни, да почват да водят курсове по йога. Аз искам да са адекватни, разбрани, почтени, коректни, да ти обърнат внимание като човек. Масово медиците са безскрупулни и безполезни хора, които дори не си правят труда да мислят. И ако ги бият, доста често това им е малко. Има и добри медици, безспорно, но масовката предизвиква негативни реакции. Проблемът е от образованието, от една страна, и от ръководствата на търговските дружества, наречени болници.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо директорите на болници не вземат мерки за обезпечаване сигурността в болниците ? В момента в спешните отделения или няма НИКАКЪВ охранителен персонал или има някой пенсионер, който едва се движи човека, на минимална работна заплата. Вярно е, сигурността струва пари, но е необходима. Я да си назначат няколко здрави момчета за охрана по нощните смени или да сключат договор с читав СОТ и ще има ред. Въпрос на управление.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, какво нещо е живота - медика мама и тате му купя диплома, после същия медик виолетките го бият, а за целото представление плаща норалния данъкоплатец, за който няма направления и ходи на частно... държава на парадоксите!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 Абе то бийййй, ама и ти сигурно търчиш като зазлееш. На всеки отишъл в спешнота за да се бие - директно да му се чупят ръцете. А повечето са и неосигурени НАГЛЕЦИ. Познай от кои?
16
8
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
А колко уморени от некадърни лекари има,ааааааа?Биий докторята по главата,биия,биия,БИИИИЙЙЙЙ
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и агресията над пациента също отдавна е норма.