Актьорите настояват за 2000 лева стартова заплата

Това обяви Христо Мутафчиев
8 юни 2022 19:08, Росен Стойчев
168
Актьорите настояват за 2000 лева стартова заплата
Снимка: БГНЕС

Сценични актьори искат заплатата в сектора да стане 2000 лева. В противен случай наесен излизат на протест.

Още по темата
Това обяви Христо Мутафчиев пред Нова.

"При днешната икономическа криза и скритата инфлация от 40%, нормалната начална стартова заплата е 2000 лева. Управляващите не са комуникирали с нас за тези средства, които не са предвидени. Гарантирам, че от новия сезон ще има протести, ще спрем движението", добави Мутафчиев.

По думите председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев преди 2 години стартовата заплата е била 900 лева.

Според него тепърва ще се изясня начинът на протест на дейците в сценичното изкуство. "КНСБ ще ни подкрепят в цялата страна със свои структури. Също разговаряме и с отделни звена на администрацията. Очакваме разговор с Асен Василев и Кирил Петков. Искат реформа, но не дават средства за нея", посочи Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Не е ясна Мутафчиев пари за заплати ли иска , или за реформи ? И стига с тези реформи. Видяхме до къде ни докараха. Колкото по мърдаме , по ни влиза.
128
3
 
6
 
! Отговори
волтер преди 1 година
Подкрепям българските артисти! Но точно този, не направи нищо по времето на ББ за повишаване на жизнения им стандарт, а сега зарева като вдовица. Притеснява ме, че го прави, за да налива вода във воденицата на ГЕРБ. И защо не излязат стойностните актьори да поискат увеличение!
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя се мисли за артист ли - пълен некадърник!
126
1
 
20
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
.Да ходи в Холивуд!На тоя гербер бездарен нито лев!Съсипаха театрите ,заляха ги с бездарни постановки ,а седнал да се прави на велик ,като Слави Трифонов!
125
1
 
27
 
! Отговори
? преди 1 година
Актьорството на свободна професия. Не виждам защо някой трябва да дава пари за да издържа некадърници, които са решили, че ще стават артисти. Дайте на всеки завършил право да даваме по 2000 лева заплата, само защото е завършил право.
124
1
 
19
 
! Отговори
Чичо Петко преди 1 година
Не сте ли малко нагли актьорчетата? То учители и медицински сестри взимат по-малко стартова заплата,пък вие че се чеплезите бездарно и се изливате като помия от всеки канал и давай 2000...ай, сиктир! Иначе е*Бем ти и културата и чудото...
123
1
 
11
 
! Отговори
Свиреп преди 1 година
Как пък Бродуей, Холивуд и ЛаСкала не хленчат за държавни пари! И с какво ме заплашва това пиянде? Че ще ми се изпречи пред колата ли за да ми спира движението? Ами няколко бързи юмрука? Ще си платя глобата, няма проблем. Ама и той ще плаща, че е създал условия за ПТП.
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте да дадем . Тез дето бъркат в кофите като си купят хляб трябва да отделят по 2000 стартово за ,,артисти,, на държавна ясла . Като неще никой да ги гледа да се хванат с друга работа . Кадри трябват а не артисти ;)
121
0
 
19
 
! Отговори
Футболист преди 1 година
И ние, българските футболисти, искаме стартова заплата от 5000 лева. Без значение дали ще играеш в Доростол Силистра или в ЦСКА. Всеки според възможностите, всеки според потребностите. Ние може да сме с малки възможности, но потребностите ни са високи.
120
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе нали в началото на прехода искахте да сте свободна професия и колкото изкарате да са си ваши, що обърнахте палачинката да сте на държавната суфра, май няма кой да ви гледа безумните преставления!
119
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба си наглите, аз с докторска степен, едва тази година се добрах до тази заплата, тия от студенската скамейка и 2000 лв.
118
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сега гледат тия турските, американските, там английските артисти, които пълни с пари, и давай сега и на нашите....голяма е резликата между тях и НАШИТЕ
117
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Актьорите в Перник, където от 8 години не е имало ни едно театрално представление, и те ли искат 2бона?
116
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един лекар, който 10 години е учил, за да стане лекар, започва след специализацията с някакви си 900 лв. Преглежда куп пациенти, лекува диагнози, оперира....тия сегашните артисти какво правят?!
115
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ало, траверсите 2000 к , че най добре да са10000 к. Ама тогава цяло лято на село да помагате
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 139. Ама доцент в СУ взима към 1800. На почит е образованието, демек.
113
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този много ми е противен. Да си определят стартова заплата и 10 000 лв, мен ме не боли. Но, да не просят от държавата, а да си ги изкарат от представленията
112
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки иска, пък нищо не дават. Да си видят първо на какво ниво им е артистичното изкуство. Никакви критерии нямат там!
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрахте ли защо е инфлацията? Трябва да намалите покупкине, а не да ви вдигнат заплатите, защото цените ще станат още по-високи. И, пак в изходна точка. Само с разликата, че на хората ще им изгорят спестяванията.
110
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Актьорите са частници. Когато правят пиеси, представления, филми итн в държавни театри, опери итн. трябва ТЕ да плащат. Държавата няма защо да плаща на хора, които САМИ СА РЕШИЛИ да станат актьори. Когато отиваш да станеш актьор знаеш какви са парите в тази сфера. Никой не те е накарал на сила. Ако пробиеш и участваш в разни филми може и да вземеш доста кинти, там пак никой няма да ти се меси, но ако не пробиеш НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ НИЕ ДА ВИ ХРАНИМ! Ходете да карате таксита, на село да копате итн!