Стотици украинци вече работят по Северното Черноморие

Подадени са много заявления, предстои назначаването на още хора
Обновена: 13 юни 2022 11:56 | 13 юни 2022 11:55, Анисия Иванова
65
Стотици украинци вече работят по Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

С началото на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта "Албена" с трудови договори са 30 от настанените 1000 украинци. Подадени са други около 120 заявления и скоро предстои назначаването на още хора.

Светлана Канапльова от Николаев е в България от 15 април. Доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго тя започва да търси работа, попада в един от хотелите в Албена, където сега работи като пианист.

"По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник-директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място.", каза тя пред БНР

От 1 юни след изпитателен срок на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа - предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

"При нас вече работят 12 човека, много активно ходят на интервюта за работа, съдействаме им. Бюрото по труда помага много. Хората нямат никакви претенции какво ще работят."

В хотел в село Кранево в кухнята вече са започнали работа десет украински бежанци.

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
фаэа преди 1 година
От 1000 - 30. Значи процента е мизерабълен. Значи повечето искат просто лежанка на аванта. Против съм! В другите страни или работиш или просиш. Няма хотели, няма програми. Но ние тука сме цъфнали и вързали и да обгрижваме укрите сме опрели...
61
0
 
0
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До Анонимен55Малко късно но все пак ще пробвам.Я ме просветли къде са тези места-но без home office-харесва ми да работя с хората лице в лице.За сведение говоря 4 езика и изпратих преди 3 години 14 CV.Бих се радвал ако си прав и за тези 3 год. нещо се е променило.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Стотици украинци вече работят " - КАПКА В МОРЕТО... А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕТЕНЦИОЗНИ ХРАНТУТНИЦИ ДОКОГА ЩЕ ГИ ОБГРИЖВАМЕ?
59
3
 
5
 
! Отговори
Няма такъв тъпан преди 1 година
Стотици работели, ами десетките хиляди на които плащаме спа-то, кога ще заработят?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Охааааа... набараха на леба мекото! Първо - по 15 лева на ден, после 60/40, после още помощи от бюрото по труда... хахаха. Еееех!
57
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
ама снимката е от Созопол!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пуржо - Не се притеснявай. За да изчезнем българите, светът трябва да изчезне, а ако светът ще изчезва, последният човек, който ще дръпне шалтера ще е българин... :)
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Toни - Не знам колко е 1/3 от заплатата ти, но в Бг да вадиш 2500-3000 лева чисто (стартова заплата) само с това да знаеш чужд език (стига да не е английски, а някакъв друг) изобщо не е трудно. Дори елементарно. Трябва ти CV, след това да кандидатстваш на няколко места поне и си готов до 2-3 седмици макисум. Не вярват тези, които не са пробвали или тези, които не знаят езици и не могат да пробват. Даже няма значение къде точно в Бг живееш, защото вече на много места предлагат home office.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Животът в чужбина изобщо не е това,което си представят тези,които никога не са живяли там." В смисъл?" - Кое не разбираш? Ако не си живял в чужбина си мислиш, че там парите растат по дърветата и че "всичко е цветя и рози". *** и ще разбереш. По-добро от личния опит няма.
53
16
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Украински приятели и съюзници, България НИКОГА няма да ви остави сами в тази страшна беда, КОЯТО ВИ СПОЛЕТЯ!
52
11
 
5
 
! Отговори
Отидоха .. преди 1 година
... на кино руските опорки за "лошите, мързеливи" украинци, с които русофилите се опитваха да насъскват общественото мнение срещу тях. Ами сега?
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българите от чужбина можеш да ги върнеш само в ковчег. Живея в Несебър от 25 години. Няма такъв, който да върне стройна украинка."Защо пък само в ковчег? На доста българи тук ще им е много по-добре, ако взимат същите пари като в чужбина (спрямо стандарта). Което е напълно възможно, ако спрат да ни крадат наши и чужди ***. Относно това, което си писал за украинките, СПИН-а и че няма кой да ги "върне", явно по-младите ти "колеги" ги "връщат" или поне така твърдят (може просто да ги е срам)
50
3
 
1
 
! Отговори
"професионална преди 1 година
Хахахахаха
49
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Когато свърши летният сезон как ще ги интегрират? По зимните курорти може би.
48
0
 
14
 
! Отговори
Уйчо преди 1 година
"Интегриране" - знаете ли въобще значението на думата!???! Толкова простотия по тия форуми ..
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван - тези които са беженци ще си намерят нещ друго. Работа в България се намира. Особено за тези на които им се работи и имат някаква квалификация.
46
5
 
9
 
! Отговори
до Иван преди 1 година
Пак ще работят,тези хора не са мързеливи.
45
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А такааа,българина като е мързелив и злобен на му сега!И после пак ще се оплакваме че украйнците ни взели работата.
44
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Това е временна заетост. Въпросът е какво ще правят тези хора, когато свърши сезона. Приветствам всеки, който иска да се труди, това е похвално. За съжаление това са една малка част от хората, другите искат да лежат на гърба на някой друг.
43
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен -|Стотици работни места по-малко за българите.| - Пич, украинците се хващат и работят точно на такива места, на които българите не искат да работят. Евтина работна и работлива ръка. За това се от години използват украинци да работят лятото по черноморието. Издават им се работнически визи и идват у нас на гурбет. Добре че сме ние, защото на запад до скоро не ги пускаха.