Солени измами по морето, десетки българи опарени

Само за този сезон "Мими" е взела капаро от поне 30 души
21 юни 2022 07:10, Петя Славова
79

Продължава да растат броя на измамените по морето, които са дали капаро за своята почивка за отдаване на апартаменти под наем. С тази схема са завлечени десетки българи.

Поредният ужилен от измамата е Деси Първанова от София. Преди няколко дни тя търси във Facebook групата "Квартири в Поморие" апартамент под наем за лятната почивка със семейството си.

"Тогава въпросната Мими ми пише на лично съобщение, че предлага апартамент до плажа - 50 лв. за нощувка", сподели тя.

Деси изпраща капаро за две нощувки, общо 100 лева.

Още по темата

"Даде ми банкова сметка на мъжа ѝ. И искаше да платим през Easypay", обясни тя.

Деси плаща, като парите са преведени по сметката на Паскал Драмаданов. Никой не знае кой е този човек и дали реално съществува. Жената, която предлага апартамента, се представя за Мими Славова Иванова-Пеева. Профилът обаче най-вероятно е фалшив, предупреждават експерти по киберсигурност.

"Напълно е възможно такова лице да не съществува. Дали е хакерска група, най-вероятно, но не извън България. Начинът, по който се пише, издава, че е човек от България, не от чужбина", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Измамниците ловят жертвите си не само в групата на Поморие, но в групи за квартири по цялото море, а измамените са от цялата страна.
Bulgaria ON AIR е в контакт с около 30 души - само от тях за този сезон "Мими" е спечелила средно 3 000 лв.

"Обикновено измамниците са много добри психолози. Те успяват умело да се възползват от човешката наивност", посочи още Тулев.

Деси разбира, че всичко е измама, след като изпраща парите, а въпросната Мими спира комуникацията си с нея.

"Започнаха и други хора да пишат в групата, че са платили капаро, а няма такъв апартамент - оказа се, че той е в Пловдив", обясни тя.

След като заплашва, че ще подаде жалба в полицията, Деси апочва да получава заплахи.

"Родена съм в дена на смъртта - събота, и никой не е видял хубаво, който се е опитал да ми навреди! Моята майка, лека ѝ пръст, правеше магии. Предала ми е една част от тях. Внимавай какво говориш, защото ще ти очерня живота!", гласи текста на заплахата.

"Народопсихология е това - да позволиш някой да те излъже и да те изплаши, но такива измами зачестяват", убеден е адвокатът Веска Волева.

Съветът към всички, които са станали жертва на измамата с апартамента, е да подадат сигнал в полицията и да пазят цялата комуникация с въпросното лице, което ги е измамило, както и всички бележки, фактури и платежни нареждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива тарикати, които търсят се евтиното накрая супата. Не изискват нито касове бонове, нито нищо. Стават съучастници в схемата. Не ги съжалявам.
55
6
 
35
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Отивайте в Гърция и Турция, къв го държите тука? Като се научат нашите, че клиента е БОГ, тогава ходете по Черноморието
54
0
 
20
 
! Отговори
Keli преди 1 година
Излиза , че каквото и да предприеме човек в България трябва да е нащрек . Много изнервящо.Зад всеки ъгъл те очаква измама. Лишен си от нормален живот. Все си в очакване някой , някъде да те прецака. Хората търсят коректни взаимоотношения . Защо трябва хората да бъдат определяни като наивни и прости? Обществото в което живеем , ценностната система е е коренно различна. Добродетелилипсват .Няма принципи. Всичко , което ни се случва е закономерно.Жалко.
53
0
 
23
 
! Отговори
Опарен преди 1 година
На мене и на родителите ни дадоха бонови книжки за да участваме във масовата приватизация,и аз ги вложих във ,,Парк Хотел Ленинград" -Пловдив.Веднъж отидох да питам за акции,и ми казаха че неще съм се объркал.Тези които ми го казаха,нямаше нужда да се повтарят.Аз се имам за умен достатъчно.Моята сестра не си извади бинова книжка,докато започна работа в ,,Новотел-Пловдив'' във кухнята.Задължиха я да си извади бонова книжка и дя инвестира във Новотела.И тя стотинка не вида.Вие ми пишете за измами.
52
19
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Така е защото бугарина е проззссс. Живял е много бедно през соца всеки лев е пестил , НО не го е инвестирал и сега е още по беден. Търси откъде да спести 2 лева и накрая се самопрецаква.
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е по фейсбук ли се търсят вече квартири??
50
7
 
3
 
! Отговори
Nikolina преди 1 година
tezi izmamnisi sa na vsyakide yavno si imat hora viv polisiyata
49
2
 
33
 
! Отговори
Измамата не е преди 1 година
"по морето", а във Фейсбук, драга мисирка ПС.
48
1
 
59
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Стръвта е заложена и Шаранът е клъвнал.Да изпращаш пари на непознат от Фейсбук не е много мъдро решение.
47
6
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Да, стаите в Амстердам са като в Багдад, дори и 4 звездните. Просто атмосферата е толкова приятна, че тясната скъпа кутийка не успява да развали приятния трип. Аз мисля, че преди 2 години взех мини апартамент на Слънчака в комплекс на последна линия за 30тина лева. Вярно, че беше юни, но пък водата чиста. Какво му е лошото да спестиш от кутийка за да се раздадеш по капаните. А не като изсъхнала намусена писарушка да кръжа по главната в бързане да не изпусна ол инклузива от замразени кебапчета.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можах да разбера как така апартаментът се оказал в Пловдив?
45
1
 
33
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
Когато срщна ".... във Фейсбук ...." спирам да чета.
44
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърници., квартири се търсят физически и на място там са най добите оферти и цени. Всички Суратьтефтераджии си заслужавате съдбатаото сте бавно развиващи
43
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 лева било солена измама ?! хахахаха За последните 30 години бг народ е измамен със стотици милиарди , а виновните ни се подхилкват от телевизора ....
42
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако парите са пуснати през Изипей, могат да се получат само чрез лична карта на получател. Оттам веднага могат да съдействат с данните му. Или мврто спи или и касиерката е замесена.Не коментирам колко трябва да си мало.умен, че да търсиш квартира у фейса...
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой ви предлага НЕЩО за НИЩО става въпрос за измама.
40
8
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Щях да си намеря други познати до морето. Идеята ми беше не да се хваля, а да кажа, че няма нищо лошо човек да търси изгодната оферта. Ако е въпроса аз съм спал и в Амстердам за 20 евро самостоятелна стая от обява на местна жена. И не съжалявам. Сега ще изскочат "ит" специалистите да ми обясняват колко съм оръфан и как тънкото винаги излизало скъпо. Приьоеавам - или демонстрирайте ЕМПАТИЯ или си мълчете. Няма нужда да защитавате *** измамници. Що за народ о Боже!!!
39
0
 
13
 
! Отговори
До истината преди 1 година
А ако нямаше познати на 50м от централния плаж в Несебър къде и за колко щеше да спиш? Нямаше да е за 10 кинта определено.
38
1
 
41
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Кога пък ще изпратя капаро на непознат за мен човек! Изобщо, започнат ли да настояват за капаро и да ме притискат всичко да стъне бързо и сега, една огромна червена лампа започва да ми свети.
37
1
 
15
 
! Отговори
така е преди 1 година
като се търси през фб