Брокер: Цените на селските къщи вървят нагоре, търсенето също

Търсят се имоти с ток, канализация, които не се нуждаят от ремонт
27 юни 2022 16:30, Анисия Иванова
137
Брокер: Цените на селските къщи вървят нагоре, търсенето също
Снимка: БГНЕС

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село.

Най-честитят отговор, който получаваме, когато попитаме някой защо е предпочел селото, е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства, каза брокерът Юлия Хвърчилкова.

Едно от доказателствата за засиления интерес към имотите в по-малките населени места е село Левски в Община Суворово. "Търсенето надвишава в пъти предлагането в последно време. На седмица идват поне двама-трима човека, които търсят да закупят имот, който не се предлага в сайтовете за обяви и от агенции“, коментира кмета на селото Кирил Иванов. Негова основна цел е да подобри живота в село Левски, за да привлече повече млади хора.

Много млади варненски семейства щурмуват авренското село Царевци след настъпването на пандемията. "Имахме свободни близо 18 къщи в селото, но те се изкупиха за отрицателно време от млади семейства от Варна“, каза кметът Младен Манолов пред БНР.

Засиленият интерес се наблюдава и на фона на поскъпването на селските имоти и най-вече на къщите, поясни брокерът Юлия Хвърчилкова. „Цените на имотите в близките до Варна села се увеличиха осезателно напоследък. С доста по-ниски темпове растат цените на по-отдалечените от града селски имоти“, каза тя.

„Ако допреди 2020 година човек имаше възможност да купи хубава къща за четиричленно семейство в рамките на около 50 000 евро, то сега това е невъзможно. Цените достигат до около 60-70 000 евро, че и повече“, поясни още брокерът. Най-често се търсят къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт. Те са и по-скъпи, според Хвърчилкова.

Въпреки повишения интерес към селските имоти в последните години, много често очакванията се разминават с реалността, смята Хвърчилкова.

„Повечето хора тръгват да си купуват имот на село с мисълта за постоянно живеене. Но много често, докато пребивават в имота, някои неудобства ги карат да балансират с градския имот“, поясни експерта.

Оттук се откроява и тенденцията хората да си купуват селска къща, в която да живеят само през топлите месеци или да посещават през почивните дни. Като „спирачка“ за целогодишното живеене на село при някои е лошата понякога инфраструктура, липсата на добре уреден транспорт, на училища и детски градини, на водоснабдяване и канализация и не на последно място интернет. "Повечето хора, които се изнасят към селата, работят дистанционно и отличната интернет връзка им е изключително важна“, коментира брокерът.

Едно от селата, които имат проблем с телекомуникациите, е вълчидолското село Калоян. Хората там често се сблъскват с липсата на обхват на телефоните и на добра интернет връзка. Въпреки това Калоян остава привлекателно село за желаещите да избягат от големия град.

„За последната една година тук се закупиха около 6-7 къщи. Когато идват да търсят къща, често хората питат дали имаме ромско население“, коментира кметът Николай Николов.

Сигурността също е сред водещите критерии за нейните клиенти, които искат да си купят селска къща, защото често тези къщи остават необитаеми през зимните месеци и тогава са чест обект на недоброжелатели.

От чужденците най-висок интерес към селата във Варненско проявяват германците. "Много германски студенти, които учат в университетите във Варна, остават очаровани от града, но най-вече от красивата природа в селата и съветват свои приятели да се преместят тук“, сподели още Хвърчилкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
8
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Всеки ден се чудя и мая защо в нашето село вървят бетоновози и тежки камиони един след друг . Строят се чорбаджийски къщи, разбрах вече. Само че чорбаджиите са излъгани от точно ей такива брокери - въздух, простор, свобода, тишина. Ама няма такова НЯЩО, дето е рекъл онзи. Пълно е с братски настроени роми, които знаят всичко - кой откъде е, в колко часа отива на работа, има ли някой по обед у дома. В резултат поне една патрулка посещава на ден селото, ама за оглед след кражба.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз немога да разбера защо в рим е имало канализация а по бг селета често няма канализация.
82
8
 
11
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
На 47 години съм и цял живот живея в къща на село. Пълни глупости са,че имало голяма поддръжка.Освен ако не си някой манияк,който постоянно нещо ровичка и прави ремонти.
81
4
 
7
 
! Отговори
Инвестиция преди 1 година
Истинската инвестиция са Сармати, Кинжали, ракети Минютмен и Трайдънт. Всичко друго може да бъде унищожено от гореспоменатите. Те затова Русия и САЩ наливат яко кеш в такива инвестиции.
80
4
 
18
 
! Отговори
до 91 преди 1 година
А тези дето отдавна ги имаме защо още не сме го осъзнали? Блъскане се иска ако тръгнеш да се занимаваш със земеделие. Иначе косиш 4-5пъти в годината и един два пъти подрязваш храсти и дръвчета. Общо взето кратка гимнастика на чист въздух.
79
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След някоя и друга година тези, които са си купили селски къщи ще осъзнаят, че за да изглеждат като на картинка иска блъскане - ежедневно и непрекъснато и ще ги продадат.Купувачи ще са някои като тях, които не са повярвали , че иска много работа, а на никой не му се работи ...и те така.
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв е тоя заблуден брокер?
77
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 100 години 2 декара парцел на пренаселената планета Земя ще струва майка си и баща си, независимо в кой край на Европа се намира. Който инвестира в имот на село го прави за децата на децата си, ако са възпитани правилно.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята за живот на село е романтична, но в повечето български села липсва инфраструктура за млади семейства. А за възрастните хора липсва здравеопазване, което ще им трябва все повече на тия години. И докато лечение може да се планира, при спешност такива планове са невъзможни. Само в село близо до големия град и с лесен транспорт си представям тая идилия.
75
2
 
8
 
! Отговори
Минчев преди 1 година
Да си си бил дал спестяванията за някакъв коптор, че инфлацията имоти и земя не ги била ловяла. Хахах!
74
0
 
6
 
! Отговори
Селско къще...ох кеф преди 1 година
ще го постегна за некой лев!
73
1
 
15
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 година
живота на живеещите в имота е ад. Мислете, проверете и после...купете.
72
0
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Лозунг : " Купи имот- спаси си парите- *** от глад и мизерия"
71
4
 
10
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Брокер: Всички овце трябва да се острижат нула номер, щото е модерно! Овце: Беее! Беее! Бързо, че не останаха модерни прически!
70
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката не е къща, а е склад най-много.Става за пенсионирана 70 годишна баба, която се чуди какво да прави по цял ден и си намира работа да измете двора, да скубе трева и т.н., ако е добре със здравето, ако не е, ще търси кой да я гледа или купи лекарства или да я вози до болницата.За млади хора не става, аз ще полудея в това мазе два дена ако трябва да стоя, няма светлина само два прозореца и заобиколен от стени и зидове като затворник
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па щото цените не се качват и на всичко останало. Това не е новина
68
2
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Селата с канализация в България, се броят на пръсти, доколкото ми е известно. Майка ми казваше "Село фали, в град живей!"
67
1
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Къде това, във видинско или в михайловградско ли?
66
3
 
20
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Що е то брокер на имоти? Необразован,безработен , нищонеможещ да прави измамник.Не опирайте до такива типове.
65
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, знам как е на село. Ток и вода спират, няма полиция, нито доктор, кучетата лаят постоянно, магазинът е един или два, при това скъп.Брокерите нямат интерес да кажат, че няма търсене, а постоянно симулират конкуренция, която би породила допълнително търсене, стрес и повишаване на цените