Брокер: Цените на селските къщи вървят нагоре, търсенето също

Търсят се имоти с ток, канализация, които не се нуждаят от ремонт
27 юни 2022 16:30, Анисия Иванова
137
Брокер: Цените на селските къщи вървят нагоре, търсенето също
Снимка: БГНЕС

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село.

Най-честитят отговор, който получаваме, когато попитаме някой защо е предпочел селото, е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства, каза брокерът Юлия Хвърчилкова.

Едно от доказателствата за засиления интерес към имотите в по-малките населени места е село Левски в Община Суворово. "Търсенето надвишава в пъти предлагането в последно време. На седмица идват поне двама-трима човека, които търсят да закупят имот, който не се предлага в сайтовете за обяви и от агенции“, коментира кмета на селото Кирил Иванов. Негова основна цел е да подобри живота в село Левски, за да привлече повече млади хора.

Много млади варненски семейства щурмуват авренското село Царевци след настъпването на пандемията. "Имахме свободни близо 18 къщи в селото, но те се изкупиха за отрицателно време от млади семейства от Варна“, каза кметът Младен Манолов пред БНР.

Засиленият интерес се наблюдава и на фона на поскъпването на селските имоти и най-вече на къщите, поясни брокерът Юлия Хвърчилкова. „Цените на имотите в близките до Варна села се увеличиха осезателно напоследък. С доста по-ниски темпове растат цените на по-отдалечените от града селски имоти“, каза тя.

„Ако допреди 2020 година човек имаше възможност да купи хубава къща за четиричленно семейство в рамките на около 50 000 евро, то сега това е невъзможно. Цените достигат до около 60-70 000 евро, че и повече“, поясни още брокерът. Най-често се търсят къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт. Те са и по-скъпи, според Хвърчилкова.

Въпреки повишения интерес към селските имоти в последните години, много често очакванията се разминават с реалността, смята Хвърчилкова.

„Повечето хора тръгват да си купуват имот на село с мисълта за постоянно живеене. Но много често, докато пребивават в имота, някои неудобства ги карат да балансират с градския имот“, поясни експерта.

Оттук се откроява и тенденцията хората да си купуват селска къща, в която да живеят само през топлите месеци или да посещават през почивните дни. Като „спирачка“ за целогодишното живеене на село при някои е лошата понякога инфраструктура, липсата на добре уреден транспорт, на училища и детски градини, на водоснабдяване и канализация и не на последно място интернет. "Повечето хора, които се изнасят към селата, работят дистанционно и отличната интернет връзка им е изключително важна“, коментира брокерът.

Едно от селата, които имат проблем с телекомуникациите, е вълчидолското село Калоян. Хората там често се сблъскват с липсата на обхват на телефоните и на добра интернет връзка. Въпреки това Калоян остава привлекателно село за желаещите да избягат от големия град.

„За последната една година тук се закупиха около 6-7 къщи. Когато идват да търсят къща, често хората питат дали имаме ромско население“, коментира кметът Николай Николов.

Сигурността също е сред водещите критерии за нейните клиенти, които искат да си купят селска къща, защото често тези къщи остават необитаеми през зимните месеци и тогава са чест обект на недоброжелатели.

От чужденците най-висок интерес към селата във Варненско проявяват германците. "Много германски студенти, които учат в университетите във Варна, остават очаровани от града, но най-вече от красивата природа в селата и съветват свои приятели да се преместят тук“, сподели още Хвърчилкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
25
 
! Отговори
пецата преди 1 година
каквото и да питаш брокера ще ти каже че върви, все едно да питаш на пазара някой търговец на зеленчуци дали се продават зеленчуците
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е. Много хора чувам,и виждам,че купуват селски къщи,и ремонти се правят.
62
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестицията в имот беше инвестиция преди 3 години, от там нататък, все е загуба сега като тръгнат надолу по наклона.
61
2
 
12
 
! Отговори
Не разбирам много преди 1 година
Кой разбира тук се спирааа. Купувай народе. Вчера гледах обява за къща в Марково за 260 000 евро, викам си, че бая българи могат да си позвлят такъв дом, кво ни е? Минилалната не е лоша, *** до щия, индивиди със съмнтелно IQ, но скъпи коли на 2 пресечки. София ми е NYC. Като знам как робуват хората, тъжно ми става, си струва да трглиш кредитче за половин милон.
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ?70к не знам, ама в наше село има къщи по 10к лв.
59
6
 
19
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 година
Подобни статии са продуктово позициониране и целта е да създадат изкуствена истерия, която да напомпа един имотен балон и да набута едни хора, да си застопорат парите в имоти, които после, а си чукат у главите;))) Както в едно такова отдалечено село покрай Филибелата в един планински район се истеризира и се започнаха да се забиват колчета на по 10 кв.метра парцели. И при социализма е имало такъв напън и във въпросните вили сега живеят мечки;))) Баба Меца, а въ клецъ, келц, клец, клец, ец,ец,ец
58
2
 
25
 
! Отговори
Цените вървят преди 1 година
нагоре, ама зависи от имота. Ако е полусрутена кирпичена къща, не се надявайте на купувачи. Също и ако, както сами казвате, наблизо живеят роми. И още доста условия има за високите цени. Та всичко е относително - както във Вселената, така и в пазара на недвижими имоти. Така че, драги брокери, не ни пробутвайте евтин пиар с една публикацийка в някакъв си сайт.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това със спасяването на парите го забравете." Зависи, всичко е въпрос на сметки. Ами ако си купиш примерно някакъв имот и ти останат още толкова пари в кеш? Не е ли по-добре да разпределиш риска?
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви светна софиянци, че ако живееш в село на 5 км от някой областен град, то стигаш до центъра на града много по-бързо, отколкото в София се придвижваш между кварталите.Така че напоследък много хора купуват или строят къщи в близост до областните градове.Подчертавам в близост, по-далечните села са вече запустели. Да не се чудите.
55
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените вървят нагоре.. Къща за 5 000лв. която не се купуваше преди сега струва 50 000 лв. Честито на печелившите! В замираща държава със затихващи функции направо се избиват да купуват..
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И къде е това нещо ?" Главно в селата покрай София и Пловдив , може и около някой друг по голям град.
53
8
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Това със спасяването на парите го забравете. Ще си дадете последните спестявания за една съборетина на село и след това ще се чудите какво да правите. Банките ще затегнат яко даването на кредити, това вече сме го виждали. В някои случаи е по-добре човек да има спестени 100 000лв, от които да се обезценят 20-30 000, отколкото да изхарчи всичко за ненужен имот/вещ/автомобил, които след това ще му носят само разходи.
52
2
 
15
 
! Отговори
Селски бек преди 1 година
Селото е истината
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде е това нещо ? В моето село попти 85% от къщите са необитаеми от десетилетие и никой некупува освен некой братчед ако е къщата до 2, 3000 лева
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На баба ви хвърчилото. Който може да купува в брой, ще купува сега и после. Скоро, като вдигнат лихвите, въздухарите с кредитите ще се охълцат и ще трябва да продават твърде големите залъци, които са лапнали без да си направят сметката. Или банката ще им ги вземе. Още банките продават имоти от предишната криза
49
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма редовен ток,няма нормално битово водоснабдяване,няма улици,няма магазин,аптека,нищо няма,ама *** крадци бол,като на война,вили,брадви...ни СОД ни МОД.бензина3,70.дизел4лв.
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая селска мания покрай коронавируса не стихна ли вече?
47
3
 
33
 
! Отговори
един въпрос преди 1 година
Някой познава ли брокер, който да живее на село?
46
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къщата не е лошо нещо но: поддръжката и надхвърля значително тази на апартамента, отоплението също, придвижването ако сте с деца или не работите от вкъщи, също. Трябва добре да се смята преди да се вложат пари в такова начинание, особено ако ще е и с кредит.
45
3
 
21
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Редовната брокерска статия - село/град. Много бях смешна - като се нанесохме в имота ( 3 къщи на 40 мин от сф в1 имот) една за нас, една по - малка , една за детето( цената ще я спестя, да си оставя една хубава тайна)-та тогава чистех на 2 ет и изпуснах прахосмукачката, замръзнах. Очаквах ненормалния от долу да се донесе да пита - какво правя. И след това се сетих , че и долния ет. е наш, съседната - също , че и на другата.Къщата струва повече , но и аз съм забравила как е в 2 ст ибитказагараж