Гьоков: НОИ ще опита да изплати новите пенсии до 20 юли

Тогава е и обичайният период за изплащането им
Обновена: 29 юни 2022 16:16 | 29 юни 2022 16:14, Петя Славова
2
Гьоков: НОИ ще опита да изплати новите пенсии до 20 юли
Снимка: БГНЕС

Националният осигурителен институт ще направи всичко възможно пенсионерите да получат увеличението на пенсиите си между 7 и 20 юли, когато е обичайният период за тяхното изплащане.

Ако това не се случи, всички пенсионери ще бъдат компенсирани по-късно през юли или през август и разликата до по-високия размер ще им бъде изплатена. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков в интервю за "Евронюз България", цитиран от пресцентъра на социалното министерство.

Още по темата

Той обясни, че за да се случат планираните увеличения на пенсиите, актуализацията на държавния бюджет трябва да бъде одобрена от Народното събрание, предаде БТА.

Вчера парламентът окончателно прие промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., с които се регламентира, че от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември, ще се повишат с 10%. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар. ковид добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвиждат измененията.    

Министър Гьоков коментира и възможностите за увеличение на минималната работна заплата. „Много силно настоявах минималната работна заплата да се повиши още веднъж през 2022 г. Основният аргумент на Министерството на финансите срещу това беше, че повторното увеличение през една и съща година ще доведе до непредвидимост и ще затрудни планирането на разходите на работодателите“, обясни той.

"Министерството на труда и социалната политика е разработило механизъм за осъвременяване на минималната заплата, който е в съответствие с европейската директива за адекватни минимални заплати в страните-членки на ЕС. Там е записано, че минималната заплата трябва да е около 50% от средната заплата. Това ще наложи от началото на 2023 г. много сериозен скок на минималната заплата заради инфлацията и увеличаването на доходите в България. Личната ми прогноза е, че нейната стойност би трябвало да надхвърли 800 лв. след 1 януари 2023 г.", каза още Георги Гьоков.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПЕНСИОНЕРИТЕ ПАК ЩЕ ГО ДУ-ХА-ТЕ!!! ИНФОРМАЦИОННИЯТ СТОЖЕР НА РЕПУБЛИКАТА БНР НЯКОЛКО ПЪТИ ОБЯВИ - УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИНИМАЛНА И МАКСИМАЛНА, АЛА ЗА СРЕДНА МЪЛЧАТ КАТО КОМУНИСТ НА РАЗПИТ, А СОЦИАЛНИЯТ ГЬОКОВ ДАЖЕ ЗАЯВИ ЧЕКАЙТЕ ЧЕ ДОЙДАТ СЛЕД ДВА МЕСЕЦА... ДАЖЕ И ТОЗИ САЙТ НЕ УКАЗВА НЕЩО РАЗЛИЧНО.