Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

Дори не се надяваме на някаква печалба, признават hotelieri
30 юни 2022 12:45, Анисия Иванова
250

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

"Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

"Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията."

Налбантов твърди, че "за момента чужденците ги няма".

"Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е "от 10 до 30% на база миналогодишни цени".

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

"Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици."

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. "Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигай цените 5 пъти и ще тръгнат едни реки от туристи. Сега е много евтино и затова не идват хора. Съмняват се да няма нещо нередно и затова да е толкова евтино.
77
0
 
27
 
! Отговори
хм преди 1 година
Тази година ще им е много тегаво по черноморието. Едно, че война и няма да има много чужденци, друго, че Гърция и Турция се отвориха, както преди пандемията и предлагат много по-добър продукт. За капак и високите цени на горивата и по черноморието хич и да не чакат онези софиянци и пловдивчани, които през седмица ходиха за уикенда до морето. Сега само бензина София - Лозенец е 200 лева. Ако до миналата година са правили по 5-6 морски уикенда, сега ще направят 2-3. Идва юли, а е пълно с места
76
27
 
4
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 година
Скъпо ти е нас морето. Стой си вкъщи за най-евтино.
75
4
 
29
 
! Отговори
SS преди 1 година
Няма да им стъпим и без пари да ме водят !
74
2
 
23
 
! Отговори
Хо преди 1 година
На море в България ходя само на палатка за няколко дни. Иначе за почивка - Сардиния.
73
7
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Нещо се чу, за Масква, когато пое към дъното, какво е имал на борда. Да не пей славей, по плажа.
72
3
 
32
 
! Отговори
Хотелиер преди 1 година
не го разбирам сега това, не се старая да са ми чисти стаите, кърпите не са сменяни от 5 години, храната е от НАЙ-ЕВТИНАТА и срока на годност е на ръбда, персоналът е все така нелюбезен, водата е замърсена така, че всички да ги хване рядкото щастие, пак съм вдигнал целите да демонстрирам лукс, изобщо всичко е както трябва, а туристи няма и няма, ей тва е българина, всичко правиш за него, ама той сам си ходи срещу интереса
71
2
 
17
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Семейството ни вече ходи на почивка, на о.Мавриций. Но по-хубаво и чудно място от селото ни в габровския балкан няма!
70
1
 
29
 
! Отговори
Фют преди 1 година
Ок, инфлация, инфлация. За нея няма виновни, тя е привнвсена. Всичко точно. Когато се поуспокои тази инфлация, цените ще се върнат ли на нивата от 2019 или ще си останат същите? За един приятел питам, че се притеснява.
69
0
 
32
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Не че нещо ама напоследък да сте виждали политик да почива на родното черноморие? Май никакви ги няма... Щом за тях с тия огромни заплати им е скъпо и предпочитат да почиват другаде как очаквате българи да дойдат?
68
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА КАТО ЕВРЕИТЕ ПО СВЕТА. НАШИТЕ СА БАМ БАШКА
67
0
 
29
 
! Отговори
Бай Ганьовци преди 1 година
Миналото лято взехме апартамент под наем за сезона. Тази година мислехме пак същия да вземем. Звънни ми брокерката, дали съм доволна, първо на мен като стар клие т ми го предлага. Веднага се съгласих, викам и прати ми договор по мейла. Гледам, цената на горе. Звъня и, питам някаква грешка? Не, като на стар клиент "само" с толкова нагоре. А аз си плащам тока и водата отделно от наема. Викам "абе я си... майката".
66
3
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Айде да идват туристите, щото имам замразена цаца от преди пандемията и няма кво да я правя. Сега с тая цена на тока, не мога да я държа вече по фризери... Идвайте цацата е на примоция - 12 лв порцията, комплект с малка наливна бира ги давам само за 20 лв.! Идвай народе... днеска има, утре - не!
65
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туристическият сезон в Гърция цъвти тази година, а пак има война. Май проблемът е другаде! Колкото искате вдигайте цените, пак няма да ви стъпим. Накрая се овесете на врата на държавата да ви помага. Добре, че получихте европари за хотелите, в които настанихте бежанците. Иначе фалирате, което е естествен подбор за българския туристически продукт. Има сериозен проблем с качеството на услугата, нейната цена и отношението към клиента!
64
4
 
25
 
! Отговори
Ледения преди 1 година
Айде идвайте на морето, че имам 2 тона сладолед от миналата година артисал и трябва да го пласирам по 5 лева бройката.
63
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличете цените двойно. НИе търсим високи цени защото си мислим, че високи цени - високо каество.
62
2
 
13
 
! Отговори
СИК и ВИС преди 1 година
Я елате пиленца при батко... ще плащате като Божков на бат Бойко и ще играете даже...
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така де руснаците !;)
60
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще идват, то политиката в нашите кУрорти е като дойде някой го прецакай на макс, после не им дреме дали ще се върне и те не се връщат и сега видиш ли ние да плащаме за това.
59
1
 
29
 
! Отговори
ACAB преди 1 година
Направо залейте и плажа с бетон и да се знае, че бетономорието е закрито!