След загубата на "Азовстал": Украйна обмисля преместване на производството в България?

Много важна е подкрепата на държавата, да не се изпусне моментът
2 юли 2022 08:00, Анисия Иванова
245
След загубата на "Азовстал": Украйна обмисля преместване на производството в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече има малки и средни предприятия, предимно от IT сектора, които са успели да се релокират от Украйна в България, като условията за това постепенно се подобряват. Има потенциал и за релокация на производства, които са засегнати директно от войната или са с разрушени вериги на доставки. Това коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Този процес е по-дълъг и по-труден, тъй като трябва да се пренася и индустриално оборудване - дали е възможно да се демонтира и монтира на ново място и дали имаме подходящи площадки. За чисто и мръсно производство има съответните законови процедури, които трябва да се преминат, които могат да отнемат до две години.", каза гостът.

В коментар за изказването на главния изпълнителен директор на украинската "Метинвест" Юрий Риженков пред Европейската бизнес асоциация, че компанията разглежда преместването на производството на стомана от Украйна в България след загубата на "Азовстал", Костов заяви, че това е реален потенциал.

Още по темата

"Голямото предизвикателство е доколко това може да се осъществи в кратки срокове... да може да се осигури подходящата площадка, да се премине през съответните ОВОС процедури, смяна на предназначение на терените или покупка на вече съществуващи предприятия с подобна дейност. Има потенциал за този бизнес - той е реален и може да се случи... Критично важна е подкрепата на държавата да се случи в кратки срокове и да не се изпусне този момент, който има пред нас.", каза още Костов.

"Метинвест" е собственик на завода за стоманени продукти "Промет стиил" край Бургас.

Въпреки вдигането на лихвите от централните банки и силното първо тримесечие не се наблюдава отлив на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, като това се дължи на портфолио сделки, започнати през миналата година, каза още Костов. Инвеститорите са най-скептични към хотелския бизнес, особено морския туризъм, като най-стабилни ще останат индустриалните и логистични имоти и офис активи, но с много по-малък интензитет, смята Костов.

Търговията на офис площи в България през първото тримесечие наближава стойностите от 2019 г., а процентът на свободни площи остава стабилен през последните тримесечия (около 16.4% в момента), независимо че излизат нови сгради. Установените компании все повече ще търсят пространства за специфични проекти и гъвкави работни места в резултат на промените в начина на работа през пандемията.

"Хибридният модел е тук и ще остане за дълго време. Офисите са вече място, където хората се срещат, обменят идеи, работят екипно и след това могат и да работят от дистанция."

Голяма част от компаниите са се преместили в офис сгради с по-добри условия, а бизнесът на голяма част от наемателите обикновено е нараснал от началото на пандемията, което обуславя запазването на нивата на наемите.

Има силно възстановяване на конвенционалната търговия в комбинация с онлайн търговията, като нивата в търговските центрове вероятно са надминали тези от 2019 г., но ще се следи внимателно какво ще е влиянието на инфлацията. Строежите на нови молове е приключило, като не се очаква затваряне на молове насетне или смяна на предназначението им.

Търсенето на индустриални и логистични имоти е голямо и ще продължи да расте, като има под 2% незаети площи, каза Костов.

Несигурността е повлияла значително на чуждестранните инвеститори, като активността е предимно от местни участници. Няма големи очаквания за сериозни транзакции през тази година от външни инвеститори, каза Костов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
18
 
! Отговори
до Истината преди 1 година
истината е че рашките бавно методично газат Укр и на 1/5 от Укр се вее руски флаг, пък ти сънувай *** виещи, щом това те успокоява.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
детска градина
81
0
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Честито на Бургас - Украинските Олигарси ще направят Стоманодобивен Завод .
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината ще почнем да правим видеа в прослава на Байдън и Кокорчо
79
2
 
2
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 1 година
До Чичо СамТия опорки ги слушам вече Х пъти. Не си актуален.
78
16
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Русофилите вият, но това е страхотна възможност за тях. Искам да ги питам какво ще правят след затварянето на руското посолство и затягането изискванията на Фейсбук и Ютуб относно ъплоудвания контент, аджеба пускането на фалшиви и манипулативни новини. Кво ше правите тогава, тролченца мамини?!?! Ето човека завод ви прави що се дърпате??!?
77
11
 
4
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 1 година
Пак пълно с проруски плъгове тук.
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами хайде - възстановявайте Кремиковци и връщайте хората на работа. Комбинатът е едно към едно с Азовстал и също е строен от руснаците.
75
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Няма по-лошо от укрите и руснаците. Където са стъпили нищо не е повече същото.
74
3
 
20
 
! Отговори
Anonimna преди 1 година
Да отидат в Молдова или Румъния. За какво ще идват в България да ни развалят окончателно отношенията с Русия
73
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фашисти избиващи собственият си народ не им е мястото тука
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, с това мислене и постоянно мрънкане никой няма да открие никакъв бизнес и работа тук. Да не е луд?
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старбъгс ще се редим за ам виза да бачкаме в фааст фуд веригите
70
4
 
30
 
! Отговори
Дъга за децата преди 1 година
Ся тука и на българска земя ли ще се крият кат плъхове под земята
69
14
 
6
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 1 година
на който не му отърва , да отива да се жалва в руското посолство ,но побързайте защото и него скоро няма да го има
68
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава кокаина
67
1
 
22
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 година
Браво малко неща откраднаха еврейте на концесия..челопеч..асарел..пирдоп-злато мед и ценни метали..всичките фирми са на ротшилд груп..сега и това ще дадът..залива бургаски ще стане супер замърсен и пълен с украински маф.иоти...МЕЖДУ ДРУГОТО ОЛИГАРХЪТ СОБСТВЕНИК НА АЗОВСТАЛ Е ЕВРЕЙН КАКТО СЕ И ОЧАКВА...ПО НА.Г.Л.А *** ОТ ЖИ.Д.ОВЕТЕ НЯМА..ТОЕСТ ХАЗАРИТЕ..
66
1
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Пълни глупости.
65
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и Америка са решили са същото за България, което направиха с Украйна. Там влязоха те- американците преди години. Първо IT, после и другия бизнес, да ни изсмучат и накрая и нас ще разбомбят. Източна Европа им трябва само за евтина работна ръка.
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окраинските олигарси и окраинската мафия в България! Велика идея. ***.и.