След загубата на "Азовстал": Украйна обмисля преместване на производството в България?

Много важна е подкрепата на държавата, да не се изпусне моментът
2 юли 2022 08:00, Анисия Иванова
245
След загубата на "Азовстал": Украйна обмисля преместване на производството в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече има малки и средни предприятия, предимно от IT сектора, които са успели да се релокират от Украйна в България, като условията за това постепенно се подобряват. Има потенциал и за релокация на производства, които са засегнати директно от войната или са с разрушени вериги на доставки. Това коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Този процес е по-дълъг и по-труден, тъй като трябва да се пренася и индустриално оборудване - дали е възможно да се демонтира и монтира на ново място и дали имаме подходящи площадки. За чисто и мръсно производство има съответните законови процедури, които трябва да се преминат, които могат да отнемат до две години.", каза гостът.

В коментар за изказването на главния изпълнителен директор на украинската "Метинвест" Юрий Риженков пред Европейската бизнес асоциация, че компанията разглежда преместването на производството на стомана от Украйна в България след загубата на "Азовстал", Костов заяви, че това е реален потенциал.

Още по темата

"Голямото предизвикателство е доколко това може да се осъществи в кратки срокове... да може да се осигури подходящата площадка, да се премине през съответните ОВОС процедури, смяна на предназначение на терените или покупка на вече съществуващи предприятия с подобна дейност. Има потенциал за този бизнес - той е реален и може да се случи... Критично важна е подкрепата на държавата да се случи в кратки срокове и да не се изпусне този момент, който има пред нас.", каза още Костов.

"Метинвест" е собственик на завода за стоманени продукти "Промет стиил" край Бургас.

Въпреки вдигането на лихвите от централните банки и силното първо тримесечие не се наблюдава отлив на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, като това се дължи на портфолио сделки, започнати през миналата година, каза още Костов. Инвеститорите са най-скептични към хотелския бизнес, особено морския туризъм, като най-стабилни ще останат индустриалните и логистични имоти и офис активи, но с много по-малък интензитет, смята Костов.

Търговията на офис площи в България през първото тримесечие наближава стойностите от 2019 г., а процентът на свободни площи остава стабилен през последните тримесечия (около 16.4% в момента), независимо че излизат нови сгради. Установените компании все повече ще търсят пространства за специфични проекти и гъвкави работни места в резултат на промените в начина на работа през пандемията.

"Хибридният модел е тук и ще остане за дълго време. Офисите са вече място, където хората се срещат, обменят идеи, работят екипно и след това могат и да работят от дистанция."

Голяма част от компаниите са се преместили в офис сгради с по-добри условия, а бизнесът на голяма част от наемателите обикновено е нараснал от началото на пандемията, което обуславя запазването на нивата на наемите.

Има силно възстановяване на конвенционалната търговия в комбинация с онлайн търговията, като нивата в търговските центрове вероятно са надминали тези от 2019 г., но ще се следи внимателно какво ще е влиянието на инфлацията. Строежите на нови молове е приключило, като не се очаква затваряне на молове насетне или смяна на предназначението им.

Търсенето на индустриални и логистични имоти е голямо и ще продължи да расте, като има под 2% незаети площи, каза Костов.

Несигурността е повлияла значително на чуждестранните инвеститори, като активността е предимно от местни участници. Няма големи очаквания за сериозни транзакции през тази година от външни инвеститори, каза Костов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
4
 
! Отговори
Х.Д.Геншер преди 1 година
Не виждате ли че вече е започнало пълното унищожаване на страната ни, с помощта на платените краварски шпиони Банкяра, Кирчо,и транссексуалния Кокорчо по върховете на власта !Започна се с газа, ще продължи с електроенергията, водата и храната.Съсипахме си и дългогодишните братски отношения с Велика Русия.На финала - продадохме и братятна си в Северна Македония.Когато местното ни население бъде изтребено или прогонено от тези продажни елементи, ще може да дойде "Зеления"" със свитата си !
162
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 година
Нищо против,но откъде суровина? Имахме Кремиковци и го затворихме защото нямаме достатъчно железна руда.Иначе който и да дойде и да създаде някакво производство-добре да е дошъл!
161
1
 
1
 
! Отговори
КАЗАШКАТА КОННИЦА преди 1 година
...ОТ УКРАЙНА И УРАЛ ---СА ВСЪЩНОСТ УДАРНАТА СИЛА ЗА ЗАВЗЕМАНЕТО НА СТАРА ЗАГОРА И СОФИЯ , В РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА!!!--ТОЧНО ТЕ СА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛИ"!
160
6
 
3
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА преди 1 година
БЪЛГАРИЯ----ВТОРИ ДОМ ЗА УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ И ЧУДЕСНО МЯСТО ЗА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА УКРАИНСКИТЕ СИЛИ И ПРОМИШЛЕНОСТ , НА НОВА ЕВРОПЕЙСКА ОСНОВА!...ВИНАГИ С ВАС КАЗАШКИ ГЕРОИ???
159
6
 
3
 
! Отговори
ЧУДЕСНА НОВИНА преди 1 година
ДОБРЕ ДОШЛИ , БРАТЯ УКРАИНЦИ ----БЪЛГАРИЯ ВИ ОБИЧА И Е ГОТОВА ДА ВИ ПРИЕМЕ , КАКТО И ВИЕ ПРИЕМАХТЕ НАШИТЕ ЕМИГРАНТИ НАЧЕЛО С ХРИСТО БОТЕВ В ОДЕСА!
158
1
 
1
 
! Отговори
Баба. преди 1 година
Вдигнаха на практика пенсиите - тавана на шапкарите, които набързо бяха произведени във висши чинове,а не се застъпила против унищожаването на армията.Падането на швейцарския " таван" е подарък от от отан за "заслуги" А с минималните сякаш са работили за сащ. Основно турците в България и през стария строй бяха земеделци.Те преобладаващо са с най малки.Аз този път ще гласувам за ДПС, за да паднем под турско и дано следващия път като ни освободят(-но кой? нато?) сме по качествен народ!
157
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оборудване на Азовстал няма да е налично или в добро състояние след като ги бомбиха 3 месеца.Собственика е поискал компенсации в милиарди ,но какво ще получи е спорно.Сега да пренасят машини след окупацията,те не са руска собственост,но сложно.Разрушени са 90 % от жилищните сгради т.е.живущите бяха " освободени" от своята собственост и захвърлени на улицата за " победата" над " фашизма"!И това доживяхме ,останали са около 100 000 души от 1/2 милион преди,но колко от тях ще останат живи е въпрос
156
2
 
8
 
! Отговори
БУХАЛЕНКО преди 1 година
ЕХХХ НЕ СЕ НАУЧИХТЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕМА ЖЕЛЕЗО СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ "КРЕМИКОВЦИ".ПО ДОБРЕ РОЗОВИ ДОМАТИ.
155
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 година
яворе,с този призив за съдействието на държавата ни,все едно казваш, **ела кумчо вълчо и ме изяж**,или както казват турците,**зорлем** ще вкараш България във война.
154
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 1 година
Защо в България,да си преместят производството в Русия,товарищ Путин е обещал ниски данъци и други социални придобивки,безплатна храна ,безплатни нощувки.
153
5
 
18
 
! Отговори
1 преди 1 година
БЪЛГАРИЯ,не бива да допуска нацистки елементи,на територията си.
152
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече го писах в началото на войната когато бяха развявани украинските знамена. Още тогава ми стана ясно че Украйна превзе България и робите българите си намериха нов господар. Затова увеличават пенсиите за да си мълчи народа. България се превръща в новото пушечно месо на Запада и нейното прокси.
151
7
 
12
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Интерфакс: Подразделения на съюзническите сили са в центъра на Лисичанск, съобщи ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров. По-рано в събота Кадиров, както и представителят на Луганската народна република Андрей Марочко съобщиха за пълното обкръжение на Лисичанск и блокирането на украинските части, разположени в града. В момента, каза Кадиров в събота следобед, градът се прочиства от украински части, както и от минно-взривни устройства.
150
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До искат .... Още по лошо е че вече го правят. Налагат своя фашизъм на всякъде. Радиото непрекъснато пуска в ефир гласа на Хитлер и така промиват мозъци. Всичко се украинизира. Замениха руското влияние с укрите.
149
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са навсякъде. Те пускат ботове, те променят лайкове, и те трият и те отнемат достъп. Затова ядат бой от единия край. Ще видим кой ще победи. Българите са предатели.
148
4
 
14
 
! Отговори
Глупости са това преди 1 година
Азовстал ще си го възстановят в Мариупол, където е бил. Имат и суровини от Русия, ще им свържат и евтина електроенергия. А ние какво имаме за да развиваме тежка промишленост? Само приказки.
147
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До туск. Не мисля че укрите ще се върнат. Те вече ни превземат без бой. Още когато бг им развяха знамената. Още когато ги настаниха по курортите на морето. Украйна превзема бг и ние си траем, гоним русите приемаме укрите.
146
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерси стига толкова навлеци
145
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обещахме на зеления да изгоним руските посланици-ето гоним ги. Обещахме му оръжия-е, неофициално, но му даваме от все сърце и душа. Обещахме му да се грижим за украинските му нацита довлякли се тук-грижим се. Сега да му приютим и заводите от незнам какъв зор. Какви добри хора сме били ние и как горещо любим, тачим и милеем украинците! Досега не знаех.
144
5
 
12
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Освен заводите е редно да помогнем и на братските украински мъже като се съчетаем с техните жени и им дарим хубави българчета които да населят Украйна