1/3 от черешите в Кюстендилско остават по дърветата

Няма купувачи, събирането на реколтата спира до два дни
44
1/3 от черешите в Кюстендилско остават по дърветата
Снимка: Pixabay

Над една трета от тазгодишната черешова реколта в Кюстендилско остана неприбрана и е по дърветата заради липса на изкупуване, казаха земеделски производители, цитирани от БНР.

Черешоберът приключва до два дни, а изкупната цена на плодовете стига до 2 лева за килограм.

Черешопроизводители от региона са със сериозни загуби - от ниските изкупни цени, високите надници на берачите, на които се плащаше по  60-70 ст. на килограм и от липсата на изкупуване. Изкупувани бяха само дребни червени череши, докато в района преобладават по-едрите сортове.

При това кампанията закъсня с около две седмици поради лошото време пролетта.

"Липса на изкупуване, на мощности, които да поемат продукцията. Трябва да се направи с държавни средства, имат фондове, имат всичко, поне в такива региони производствени като Кюстендил, да се направят пакетировъчни, сортировъчни, хладилници, да могат от пет до седем седмици да се съхранява продукцията. Тогава можем да правим сдружение", коментира дългогодишният директор на института по земеделие  в Кюстендил, сега земеделски производител, проф. Димитър Домозетов.

На декар са останали  необрани не по-малко от 500 кг череши. Възможно е да има производители, които да се откажат и да изоставят градините,  коментира кметът на  близкото с. Соволяно Пламен Илиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: кюстендилчереши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Ракиджия до 41 преди 1 година
Пил ли си ракия от череши? Няма по остра и непивка ракия в света.
40
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Да се преработят на ракия.Пазарът е сигурен.
39
2
 
3
 
! Отговори
Берач преди 1 година
Черешата е възможно най неблагодарния за бране плод. Под 1.80 на килограм за бране аз не бих си загубил и минута от времето. За 6 часа бране при осигурени стълби и платформи, я набереш 20 килограма, я не.
38
0
 
4
 
! Отговори
11 клас до 37 преди 1 година
И как точно ще ме накараш да ходя на бригада да бера череши, вместо да използвам времето за екстремното ми учене точно в този период на живота ми?
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мъка Ти що не отидеш да береш срещу такова "заплащане"? Между другото, колко "плащаха" на учениците/студентите за кило набрани череши през КомунизЪма? :)
36
6
 
6
 
! Отговори
мъка преди 1 година
Трябва отново връщане на бригадите от 8 до 11 клас по една седмица срещу заплащане.Хем децата ще се учат на труд,хем ще видят как се изкарват парите.Висят по цял ден по кафетата и градинките с бутилките и цигарите,наслаждават се на гейпаради.Е,никой не ги ,,експлоатира'!Затова стават мързеливи консуматори,които ще ви висят на вратовете докато сте живи като воденични камъни.
35
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 година
Тая публикация ме кара да изплюскам една купа с череши...отивам :)
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едно време имаше банани само по коледа, сега май черешите станаха лукс стока
33
5
 
16
 
! Отговори
До скръндзите преди 1 година
Дайте повече пари на берачите. Моите пациенти от Осеново и Церово всички-предимно жените, щото мъжете са в строителството, отиват и събират продукцията на Гърция, Англи, Холандия и т.н, за жълти стотинки. Та представям си колко ли им плащате вие СТИСЛЬОВЦИ, САМО ЗНАЕТЕ ДА РЕВЕТЕ. Щом сте скръндзи - ФАЛИИТ!!!
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 "За младите ще кажа че по времето на така нареченият социализъм държавата изкупуваше цялата селскостопанска продукция. На полето и по дърветата не оставаше нищо." Ех, ама как им "каза" само половината истина. Кажи им за бригадите, където ни водеха на "доброволен" труд да берем череши без пари. Хайде, защо не отидете вие, дето сте се затъжили, да покажете, че изпълнявате вашата част от тогавашната система: безплатна робия за потупване по рамото. Затова беше "евтино".
31
3
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Трябва да се направи с държавни средства, имат фондове, имат всичко, поне в такива региони производствени като Кюстендил, да се направят пакетировъчни, сортировъчни, хладилници -----/////------- И като ги направят с държавни пари, ще кажат йок, изкупната цена ми е ниска, предпочитам да ги оставя по дърветата. Айде не с тия номера, ние не ядеме черешите с дръжките. Гърч там, докато се научите да се справяте сами.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да ги пуснат на 2 лева колкото си струват. Във фантастико имаше малка щайга от 1 кг. за 9 лв Български череши. Това е пладнешки обир.
29
6
 
9
 
! Отговори
Хайде преди 1 година
... другарете русофилЕ. Нали ви липсва КомунизЪма: тогава ни водеха да берем череши "на полза роду". Вдигайте се и отидете да оберете черешите безплатно: хем да покажете, че наистина милеете за времената преди 89та, хем да спасите труда на производителите.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така да ги поливаме, торим, обезпаразитяваме, орязваме, пазим от команчите и ние да си ги наберем после на N лева не искат ли? Гениална фирмена стратегия под каскет с iq 20 - на каскета, де. Не за притежателя на шапката. Тия са толкова тъъъъъъъпи, че и златна мина да им дадеш пак ще чупят пръсти, че амаааа то там тъмно и трябвало да се копае. Хванал се на хорото и после, ама то не е тая музика. Ами кой те би по плешивата глава изобщо да се занимаваш с нещо, дето не разбираш. Викаш то си расте?
27
1
 
11
 
! Отговори
Язе преди 1 година
В нашата градина имаме три череши. Разцъфнали, майка и татко ги берат, ще правят сладко, сок, компот.=================================А ти що чиниш, гиди дърти мързеланко. Само чекаш да ги ручаш, ниеден готованко
26
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
да викнат Киро да натовари един танкер с череши за Щатите..Нали с тях вече "дялкаме работите" ?!
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За младите 20 30 и 40 годишни ще кажа че по времето на така нареченият социализъм държавата изкупуваше цялата селскостопанска продукция. На полето и по дърветата не оставаше нищо. Една част от продукцията отиваше на върешният и външният пазар а другата в Консервните комбинати. Кило череши струваха 60 стотики. Краставици и домати по 40 ст. Ябълки круши праскови кайсии по 50 ст кило. След като ни докараха демоникрацията всичко се унищожи от ликвидациони комисии начело с филип димитров.
24
0
 
6
 
! Отговори
da преди 1 година
аМИ ВМЕСТО ДА РЕВЕТЕ ОТИДЕТЕ И НАПЪЛНЕТЕ ШИЯТА НА КМЕТА ПАУНОВ. ТОЙ ВСЕКИ МАНДАТ ВИ ОБЕЩАВА ПОМОЩ, СУШИЛНИ ЗА 50 - 100 МЛН.
23
2
 
4
 
! Отговори
Черешар преди 1 година
Като презреят ще паднат, няма да са вечно на дърветата да тежат, не се притеснявайте. А ако и цените паднат, може и да се намери кой да купи малко.
22
0
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Всяка година бера между 50 и 100 кила череши от две черешови дървета, които не си знаят годините. Черешата е плод, който много бързо се разваля. До един два дни не се ли изяде ги правим на сладко. Компотите от череши не са хубави. Аз поне не харесвам такива компоти. Черешата е най-мързеливото дърво. Нищо не пипам по тях. Нито ги пръскам, нито ги поливам. Само бера. Не привличат й крадци, защото трудно се берат. Аз ги бера без дръжките за да събирам повече в един съд а и така по бързо се берат.