15 дървени скари и екотоалетни - бъдещият къмпинг на Шофьорския плаж

Димитър Димитров: Няма да правим поредния хотелски комплекс
5 юли 2022 09:00, Анисия Иванова
45

В последните няколко дни социалните мрежи бяха залети със сигнали, че на емблематичния Шофьорски плаж и защитена местност "Алепу" отново започва да се строи. Хората се притесняват от новопоявилата се ограда и пускат сигнали, че достъпът до плажа е забранен.

"Намираме се върху урбанизирана земя, която не е държавна, а е частна. Придобита е по абсолютно легален път, за което имаме скица, доказваща всичко. Оградата, която сме поставили, не ограничава достъпа до плажа, не сме заградили и плажа, защото ние се намираме върху твърда земя, няма и един квадрат пясък при нас. Тук предстои да бъде изграден екосъобразен глемпинг, който ще се състои от 15 декинга. Върху тях ще бъдат поставени метални рамки, покрити с шатри от акрилов плат. Вътре ще има два стола, две масички и едно легло", обясни управителят на фирмата инвеститор Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че идеята е да не се изгражда поредният хотелски комплекс, който ще превърне плажа в бетонова джунгла, а да се направи по абсолютно екологичен начин, по който не се вреди с нищо на околната среда.

Още по темата

"Изграждането на екокъмпинга е спрян от екоинспекцията в Бургас поради назначена преценка ОВОС, за която РИОСВ решиха да ни спрат, защото изграждаме дървени скари. Преценката на ОВОС бе за поставяне на санитарни контейнери и изграждане на eл. и ВиК мрежа. От община Созопол получихме писмо, което ни убеждава, че на нас не ни се изисква разрешение за строеж да поставим 15 дървени скари и екотоалетни, защото по никакъв начин не нарушаваме структурата на съседния парцел, от който трябва да минем, за да прекараме ЕЛ и ВиК. РИОСВ неправомерно спряха монтирането на скарите от нас след фалшиви сигнали, заради което ние сме потърсили мнението на адвокат Марковски и ще се борим в съда", каза още Димитров.

Той подозира, че има и други интереси към този терен, защото служителите на РИОСВ ги нападат целенасочено, държат се арогантно и ги спират по всякакви параграфи.

"Преди да оградим къмпинга и земята за глемпинга, тук заварих над 10 каравани с които беше много труден разговорът, че трябва да напуснат. Скачаха срещу нас. В момента се вижда как има над 10 или 15 кемпера, които са разпънали шатрите си върху дюните. Преди малко в разговор с директора на РИОСВ попитах как така ние не сме в правото си, а хората, които са върху дюните и къмпингуват, са в правото си. Тя ми отговори, че те не са върху дюни," коментира Димитър Димитров.

Той иска да успокои природозащитниците, местните и всички, които се притесняват, че е твърдо против бетоновите джунгли и подкрепя екосъобразните неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сандов уж щеше да спира строежите по морето, от както слезе от тротинетката и се качи в лимузината , забрави за черноморието
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция къщичките не са една до друга и не дишат еко изпарения от намиращото се шосе непосредствено до тези къщички, никой не мисли тук за екото, личи си, че е пълна излагация това и няма мисъл, когато са го почнали. А са толкова близо едно до друго, че съседите няма да имат тайни. В Гърция уважават личното пространство и мислят за туристите, тук - не.
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как така плажът е частен, кой има частен плаж и как това е законно?
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най не ми стана ясно, как така сега се получи, че този плаж е частен?!
14
1
 
26
 
! Отговори
селянин преди 1 година
тва еко как смърди нема да ви казвам
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са метастазите на онези гадини които построиха подпорната стена ,състояща се от сто и петдесет къщички за птици с асансьор и два басейна. Изривайте им тарабите на мизерниците.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчността погубва черноморското ни крайбрежие.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Север, тоест варненско е зле положението, обаче към бургаско е още по зле :)))
10
0
 
30
 
! Отговори
от плажо преди 1 година
след това ше се появят и кръчмички , спокойно :)
9
19
 
11
 
! Отговори
Сатира преди 1 година
Браво на човека за инициативата. В Гърция е пълно с подобни обекти. Но при нас е нормално да излеещ 1000 кубика бетон до плажа, и проблем ако направиш 10 дървени къщурки.
8
12
 
17
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Продължаваме промяната и по морето, има още къде да се лее бетонец!
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му дреме какво се случва на фекалната яма наречена море? Аз не знам някой да ходи там. Пожелавам им да го застроят 5-6 км навътре и да паркират с джиповете селските бизнисмйенйе.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитаха с подпорна стена на същия плаж - не им се получи. Сега се пробват по този начин временно и после със бетонец за постоянно. Дали ще им се получи?
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да се въведе тотална забрана за строежи на първа линия ,край морето !!!15 багера да идат и да го изровят , заедно с чешмите и тръбите и да платят разходите за багерите !!!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
@kитaтa ще ги събират в химически тоалетни, а ВОДАТА ОТ КЪПЪНЕ И МИЕНЕ НА КАКВО ЛИ НЕ КЪДЕЕЕЕЕЕЕ? Ами в пасъка и после в моренцето... И как този насип над блатото, направен за да се изгради пътя се превърна в урбанизирана зона? Дазе частна собственост??? Бая народ има за затвора в тази въртележка...
3
3
 
13
 
! Отговори
КОй преди 1 година
Нищо, аз пак "Нема да им стъпим". Има къде по хубави места,километрични свободни плажове,малкото платени са 6евро на чадър и 6 ервро за два шазлонга.Но те си седят празни, 7евро коктейлчето и безплатен огромен паркинг. самолета до там е 60евро а нощувката е 25 ерво....Айде със здраве си ги стройте.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, че е резерват, нека да го на*ерем и него. То не остана незастроено място. Всички къмпинги на юг са станали ужасни катуни, пренаселени и презастроени от хотели, къщи и каравани директно до плажната ивица. Едно време може и да са били хубави места, но в момента са си най-обикновенни пренаселени плажчета.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посше един бар, една дискотека и лека полека всички селтици от слънчака и градина ще се преместят тук.