Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС

За обществените нагласи говори Първан Симеонов от "Галъп"
5 юли 2022 12:30, Петя Славова
198
Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС
Снимка: БГНЕС

Ние сме едно от най-еврофилските общества в Европейския съюз (ЕС), но и едно от най-русофилските, каза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" по време на организираната от Съвета за електронни медии (СЕМ) дискусия на тема "Плурализъм и дезинформация по време на война".

Той представи данните от проучване, според което, в контекста на руската инвазия, влиянието на фалшивите новини у нас расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях.

Според Симеонов хората показват своята мнителност към властта.  Има много ясно възрастово разделение - възрастните хора в по-малка степен ще се осъмнят и ще проявят бдителност, те приемат  телевизията като меродавна, за разлика от младите - които се доверяват на социалните медии и интернет сайтове.  

Близо 60 на сто анкетираните не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, респективно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски.

Още по темата

Българинът е русофил по сърце, но германофил по разум, коментира експертът. По думите му е нас не може да се говори за толкова за руска пропаганда, колкото за проруски настроено население.  Ние трябва да говорим на българите на български, умерено, трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата , а не да търсим черна или бяла картина, смята Първан Симеонов.  Някъде бъркаме в подхода,  не отчитаме местната специфика, смята той.

Според данните на "Галъп" 50,7 процента намират, че информацията, която медиите в България оповестяват за войната в Украйна, е като цяло по-скоро недостоверна. По-скоро достоверна, казват 25,9%. Останалите се колебаят. Данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда, макар в отговорите на въпроса може би да се отразява и традиционният в такива случаи скептицизъм по инерция, коментират от "Галъп".

Тук най-възрастните хора реагират и с по-сериозно упование в медийната информация - което явно кореспондира с по-традиционни схващания. Това обаче на свой ред събужда и известна тревога за потенциалните нива на бдителност сред по-възрастните по отношение на потенциална дезинформация, коментира Симеонов, цитиран от БТА.

35 на сто от запитаните свидетелстват, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. 24,1% споделят за фалшиви новини няколко пъти в месеца, а 11,3% - поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.

Основен деклариран източник на информация като цяло остава гледането на телевизия - 53,1% от запитаните посочват телевизията като източник номер едно. Веднага след това идват социалните мрежи в интернет - 22,3 процента. 16,6 от хората  посочват като основен източник други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация,  остават радиото и четенето на вестници. При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

Като цяло, българските медии са предпочитани пред чуждестранните - 39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се - 32,7%. Последното означава, че или подобен въпрос пред респондентите на практика не стои, или пък действително доверието в медийната среда е като цяло разклатено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен117Няма какво да добава ,вие сте г-н Сор Соид .С фобия и омраза това са приоритетите ви. Аз не съм Путинофил ,не ме познаваш !
106
5
 
8
 
! Отговори
гост преди 1 година
ГАЛЪП , ПЪРВАН СИМЕОНОВ , ТОЯ НЕ Е НА СЕБЕ СИ И ЛЪЖЕ В ИНТЕРЕС ЗА ПАЧКИ . ТОЧНО ОБРАТНОТО . РУСОФИЛИТЕ СА ДВА ПЪТИ ОТ ДРУГИТЕ . ВАШИТЕ ПРОУЧВАНИЯ СА ИЗМЕКЯРСКИ И ЛЪЖЛИВИ . ИЗНЕНАДА СЛЕД ИЗБОРИТЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ . НЕКА НАРОДА ДА СИ КАЖЕ ЗА ЕС , НАТО , СЗО . ТЕЗИ ОТ ФАЩ СА МНОГО ЗЛЕ КАТО ШПИОНИ . МИ НЯМА В БГ НИТО ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИН . КАК ДА РЕДУЦИРАМЕ КРАВАРИТЕ , МОЛЯ, КАЖИ . ИСКАМЕ РЕДУЦИРАНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ В БГ . ДА ГИ СВЕДЕМ ДО БРОЙКАТА НА РУСНАЦИТЕ
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 По принцип няма какво да спориш. Путинист няма какво да ми каже. :))
104
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен112Не знам за изводите ти ,но ако са като на ДБ И ПП няма какво да споря.Лъжите сме ги видели -някога царчето Симеон обещаваше за 800 дни да оправи България. Хахах сега ПП с Кокорчо прави след 6 месеца програма за следващите 6 месеца...а до сега само Пропаганда ! Ами това е по-глупаво от всичко до тук.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До много относително "Не винаги бедните са бедни духом" Но почти винаги бедните, които твърдят на всеослушание, че са богати духом, са бедни духом. :)))))
102
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите са жалки , но най- жалкото е , че много малко от тях вземат по 4 000 лв .
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 Аз това правя. Просто на теб не ти харесват изводите. :)
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен105Ако имаш соб. мненеи вярвай на разума си.Едва ли тези дето седят и слушат Бтв и СNN ще чуят нещо различно /Повтарят се едни и същи думи и фрази като научено наизуст стихотворение. Европа няма да я бъде ,слушайки Сащ.
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aZ-ът "Аз не се разочаровам лесно." Нали и аз това казах, че от множеството разочарования си свикнал. :))))) Ще преживееш и новите такива. :)))) Товите предшественици още преди 50-60 години убеждаваха, че "прогнилия Запад" "ей сега" ще се срути. :)))) Имаше една приказка за коча ... :))))
98
0
 
0
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До АнонименАз не се разочаровам лесно. Не ме бъркай с жена си. П.П. Ако Съпругата не е предала съвсем фронта - да я взема за малко при мене? Ще ти я върна за 15 септември, като нова?
97
1
 
4
 
! Отговори
много относително преди 1 година
До Анонимен107Не винаги бедните са бедни духом ,както и богатите не винаги са благородни.Напротив в историята бедни кралства.царства са имали благородството(Ивайло ,цар български) ...докато една Англия наприомер е имала колонизаторският си дух като е богата и надута нация.
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105. "Не варвай много на Галъп." Отсега нтатък само на Путин ще вярвам, обещавам :))))))
95
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В света няма държава, която да взима за пример за каквото и да е.... от руснаците... Държавата им е пълна с природни богатства, но за сметка на това хората им, като цяло са бездуховни и с робски манталитет... Стадо...
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aZ-ът Чакат те големи разочарования, но така като гледам, ти си свикнал :))))))
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен101Не варвай много на Галъп.Щом са казали ,че сме русофлско общество значи над 60 % са русофили. Русофобите хем пледират за ЕС ,хем крадат като за последно и лъжат поголовно . Примера с герб ,дпс ,сега и ПП и ДБ.Хем проевро цености ,хем мафия -така не става ! Искат да освояват евро пари и за друго нехаят.Примери над 13 години България се управлява от десни -герб и сега ПП ...
92
2
 
4
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До АнонименКво си прочел и как го разбираш и ДОКОЛКО го разбираш си е лично твой проблем. Макрон Либе-то изгуби изборите. Орбан трепе наред. ПППП-нцата се срутват у нас. ДБ-нцата нема влезат въобще у парламенту. Затва и Бойкики кат пиявица се е впил в д*парата на Кикиту. В края на тази година има избори в САЩ за Сената. 80% казват, че не искат и да виждат THE OLD FART. Мдааммм... а студената гладна зима дори още не е долшла. :) Аз ще съм на първия ред си кола (аз пия само диетична) и пуканки!
91
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 95 "Това че е бедна не значи и неграмотна." Но това, че е русофил путинист със сигурност значи. :)))))
90
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aZ-ът Аз прочетох, че 23% подкрепят Русия. Това е горе долу колкото електоратите на БСП, Възраждане и ИТН взети заедно. :))) А едно време само БСП вземаше по 60% :))))))
89
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че населението не разбира колко е глупaво. Промили са им мозъците 45г., и няма оправия. То затова и повечето умни хора избягаха. Ей го вчера гледам няма доктори, няма учители и т.н. Имаме вече доста ИТ-та но при тях е различно а и могат буквално за един ден да изчезнат и те. Та тука да си останат само феновете на ватeнките и да мърморат колко е зле и как космоса им е крив а не това че избора им е грешен. Аз съм го казал докато не си заминат рускопоклониците все ще сме на дъното
88
10
 
9
 
! Отговори
История преди 1 година
По времето на цар Фердинанд ,България благоадарение на русофомските минисистри постига 3 национални катастрофи !!! Присъединяването към Германия и др, две :четете историята . Националните предатели са в повече от патриотите ТОГАВА И СЕГА ! ОБЩОТО