Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС

За обществените нагласи говори Първан Симеонов от "Галъп"
5 юли 2022 12:30, Петя Славова
198
Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС
Снимка: БГНЕС

Ние сме едно от най-еврофилските общества в Европейския съюз (ЕС), но и едно от най-русофилските, каза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" по време на организираната от Съвета за електронни медии (СЕМ) дискусия на тема "Плурализъм и дезинформация по време на война".

Той представи данните от проучване, според което, в контекста на руската инвазия, влиянието на фалшивите новини у нас расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях.

Според Симеонов хората показват своята мнителност към властта.  Има много ясно възрастово разделение - възрастните хора в по-малка степен ще се осъмнят и ще проявят бдителност, те приемат  телевизията като меродавна, за разлика от младите - които се доверяват на социалните медии и интернет сайтове.  

Близо 60 на сто анкетираните не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, респективно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски.

Още по темата

Българинът е русофил по сърце, но германофил по разум, коментира експертът. По думите му е нас не може да се говори за толкова за руска пропаганда, колкото за проруски настроено население.  Ние трябва да говорим на българите на български, умерено, трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата , а не да търсим черна или бяла картина, смята Първан Симеонов.  Някъде бъркаме в подхода,  не отчитаме местната специфика, смята той.

Според данните на "Галъп" 50,7 процента намират, че информацията, която медиите в България оповестяват за войната в Украйна, е като цяло по-скоро недостоверна. По-скоро достоверна, казват 25,9%. Останалите се колебаят. Данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда, макар в отговорите на въпроса може би да се отразява и традиционният в такива случаи скептицизъм по инерция, коментират от "Галъп".

Тук най-възрастните хора реагират и с по-сериозно упование в медийната информация - което явно кореспондира с по-традиционни схващания. Това обаче на свой ред събужда и известна тревога за потенциалните нива на бдителност сред по-възрастните по отношение на потенциална дезинформация, коментира Симеонов, цитиран от БТА.

35 на сто от запитаните свидетелстват, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. 24,1% споделят за фалшиви новини няколко пъти в месеца, а 11,3% - поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.

Основен деклариран източник на информация като цяло остава гледането на телевизия - 53,1% от запитаните посочват телевизията като източник номер едно. Веднага след това идват социалните мрежи в интернет - 22,3 процента. 16,6 от хората  посочват като основен източник други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация,  остават радиото и четенето на вестници. При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

Като цяло, българските медии са предпочитани пред чуждестранните - 39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се - 32,7%. Последното означава, че или подобен въпрос пред респондентите на практика не стои, или пък действително доверието в медийната среда е като цяло разклатено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието не е критерий за наличието на много интелект...
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94 Значи освен, че са си те отгледали руснаците, друго образование ти нямаш.
85
6
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Абе либераслъка как се чуствате след такива новинки? Пари ли под лъжикчата, прескача ли машинката ? А така :) Хубаво ми е, когато ви е гадно. Само да питам след толкова наляти пари и пропиляни животи - Европа става русофило-консервативна. А пък я си представете, когато догодина Шорош натори ливадата, като спре кинтата - кво ще стане? С тия висши дето сте ги завършили: културология, политология ? Къде? А да бе - в Л*дл търсят служители, 1800 старт, бруто. Ще се видим, като си купувам доматки :)))
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 93 Това че е бедна не значи и неграмотна.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 91 Педагогика и руски.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92 Значи беден и неграмотен. Ясно. Класиката при русофилите.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88 Нямам кола. На БДЖ съм.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Точен Какви образования имаш от СУ? :))))
79
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заблудените и не особено умни русофили винаги са тълкували Руско-турската война на наша зема, като алтруизъм на руснаците, а всъщност те са си гледали интересите и сферите на влияние... Комунистическа пропаганда възпитаваше всички поколения в сервилно поведение към Русия и тя винаги го е използвала в България...50% от всички негативи тук са следствие от наличието на твърде голямо руско влияние в държавата ни...
78
9
 
12
 
! Отговори
Точен преди 1 година
По повод коментар, че, ако излязат всички висшисти да гласуват, Костадинов ще вземе само 5 %: Аз съм с две висши от СУ, но гласувам за Възлаждане. А в Шумен членовете на Възраждане са 66 % с висше. Софиянци са царе на високомерието.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84 "Аз съм от русофилите без заплащане." Каква кола караш? :))))
76
4
 
8
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Не случихте, не случихте умнокрасивите на народ и туй то. Как не се намери никъде народ , който да ви заслужава бе
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи че вече почти нямаме българи... Тъжно!
74
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българинът е русофил по сърце" Няма такова нещо. :)))) Само пълните неграмотници може да са "русофили по сърце". Няма как да ти е на сърце държава, която се опитва да те унищожи културно.
73
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от русофилите без заплащане. От любов към Русия. Но ако някой много държи да ми плаща по 4000 лв. месечно няма да се дърпам.
72
6
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До Анонимен 74 - ох, той милия - това русофилите до един сте анти-гейове - т.е. мъжаги. В действителност, сте сдухани пенсионирани "белоглави орли" които цял живот сте свеждали глави пред по силните от Вас. Затова носите в себе си омерзение и към собствения си и към чуждия живот. Разчитате на някаква "справедливост" която ще дойде отвъд Дунава. Но в Русия също има гейове. А смачкания ви живот няма да се върне като докарате тук руснаците - и те ще ви тъпчат. В природата си ви е - да търпите!
71
0
 
5
 
! Отговори
ее преди 1 година
До АнонименСимеончо каза ,че никъде не е прочел това написано от баща му Борис!?
70
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедността е резултат от грешни ценности, мислене, IQ, функционална неграмотност. Повечето русофили са бедни и функционално неграмотни хора, полагащи неквалифициран труд. Мразят ЕС, но слугуват там за жълти стотинки. Мразят ЕС, но карат западни коли. Мразят ЕС, но искат да живеят на запад.
69
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до "76" :...-ДА,най-разумното предложение..За съжаление то никога няма да се приложи,защото как след като стане ясно мнението на българите,ПОЛИПОДМЕТКИТЕ ще могат да подмятат ВСЕКИ СВОЯТА СИ МАНТРА ?..НИКОЙ от "факторите",събрани "от кол и въже" НЯМА интерес нещата да са ясни,категорични и дефинирани !..НИКОЙ!....В мътната вода,която ТЕ САМИТЕ МЪТЯТ, се чувстват силни и .."печеливши"..
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робския синдром