Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС

За обществените нагласи говори Първан Симеонов от "Галъп"
5 юли 2022 12:30, Петя Славова
198
Българите са сред най-еврофилските и най-русофилските общества в ЕС
Снимка: БГНЕС

Ние сме едно от най-еврофилските общества в Европейския съюз (ЕС), но и едно от най-русофилските, каза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" по време на организираната от Съвета за електронни медии (СЕМ) дискусия на тема "Плурализъм и дезинформация по време на война".

Той представи данните от проучване, според което, в контекста на руската инвазия, влиянието на фалшивите новини у нас расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях.

Според Симеонов хората показват своята мнителност към властта.  Има много ясно възрастово разделение - възрастните хора в по-малка степен ще се осъмнят и ще проявят бдителност, те приемат  телевизията като меродавна, за разлика от младите - които се доверяват на социалните медии и интернет сайтове.  

Близо 60 на сто анкетираните не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, респективно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски.

Още по темата

Българинът е русофил по сърце, но германофил по разум, коментира експертът. По думите му е нас не може да се говори за толкова за руска пропаганда, колкото за проруски настроено население.  Ние трябва да говорим на българите на български, умерено, трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата , а не да търсим черна или бяла картина, смята Първан Симеонов.  Някъде бъркаме в подхода,  не отчитаме местната специфика, смята той.

Според данните на "Галъп" 50,7 процента намират, че информацията, която медиите в България оповестяват за войната в Украйна, е като цяло по-скоро недостоверна. По-скоро достоверна, казват 25,9%. Останалите се колебаят. Данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда, макар в отговорите на въпроса може би да се отразява и традиционният в такива случаи скептицизъм по инерция, коментират от "Галъп".

Тук най-възрастните хора реагират и с по-сериозно упование в медийната информация - което явно кореспондира с по-традиционни схващания. Това обаче на свой ред събужда и известна тревога за потенциалните нива на бдителност сред по-възрастните по отношение на потенциална дезинформация, коментира Симеонов, цитиран от БТА.

35 на сто от запитаните свидетелстват, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. 24,1% споделят за фалшиви новини няколко пъти в месеца, а 11,3% - поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.

Основен деклариран източник на информация като цяло остава гледането на телевизия - 53,1% от запитаните посочват телевизията като източник номер едно. Веднага след това идват социалните мрежи в интернет - 22,3 процента. 16,6 от хората  посочват като основен източник други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация,  остават радиото и четенето на вестници. При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

Като цяло, българските медии са предпочитани пред чуждестранните - 39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се - 32,7%. Последното означава, че или подобен въпрос пред респондентите на практика не стои, или пък действително доверието в медийната среда е като цяло разклатено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
Самада Сиготури преди 1 година
Европа сама си го...
166
1
 
2
 
! Отговори
Збигнев Бжежински преди 1 година
ЕССР ще се разпадне както се разпадна СССР - отново под влияние на САЩ!
165
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен177,178 ;Зависи от гледната точка.От твоя гледна точка е едно,а отстрани може да изглежда съвсем различно.Та, виж там,ще поверваш ли или не.
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ НЕ ОБИЧАМ ИСПАНИЯ, ИСПАНОФОБ ЛИ СЪМ И КАКВО МОЖЕ ДА ПОСЛЕДВА ОТ ТОВА, ИМАМ ЛИ ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ СЛЕД КАТО В РУСИЯ СЕ ТВЪРДИ ЧЕ РУСОФОБИЯТА Е ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ НЕ ОБИЧАМ ИТАЛИЯ, ИТАЛИЯНОФОБ ЛИ СЪМ И КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА.
162
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Понеже сме най- русофилски настроени , затова са се заели да "изкоренат" руското влияние като правят редица мизерии на Русия , но русофилството пак ще си остане !
161
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Луд с лопата;С лопата не става.Вземи по-добре мотиката,тя със сигурност много ще ти отива.Та значи,взимаш мотиката,нали ми следиш мисълта,не се връзвай,ако забравяш бързо,прочети още веднъж.Така,взимаш мотиката,слагаш я на земята с копача към себе си и смело,решително и рязко стъпваш с цялата си тежест отгоре му.Сега вдяна ли какво стана.Вдяна.Ето,резултатът е налице.Щом си започнал да вдяваш, значи ти е дошъл акълът в главата..Вече може да се редиш при нормалните....Евентуално.
160
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До глупав народ171Къде си напред .Напред ще бъдеш само,ако изкомандват, кръгом.Тогава ще си на първо място в Европа.Дотогава крепи опашката,да не падне.***,напред бил.Напред си само в нисконавеждането.
159
1
 
1
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Думата за това е чуждопоклоници.
158
8
 
2
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
След като толкова обичате Русия ,какъв го държите тука бе ,неандерталци.Вън от България и отивайте при Путин да ви разкаже играта .Да разберете какво означава да нямаш права и да си чиста проба роб на комунизма.Обичат Русия ,а са толкова далече от нея.След като я обичате ,вземайте се и всички руски продажници да отиват там .
157
4
 
2
 
! Отговори
глупав народ преди 1 година
Българите са сред най глупавите от всички народи.Ако не беше запада нямаше никога да сме толкова напред напред с технологиите и развитието.Комунизма те държи в затворен кръг без развитите.Не ти дават да гледаш навън ,каквото те ти кажат ,това е истината.Да си го набиете в калните ауспуси на и всички които заставате зад Русия във войната която направи.Никой няма право да прави това.Ще разберете истината когато ни върнат 100 години назад.
156
5
 
6
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ преди 1 година
РУСИЯ В СЪРЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ ЗАВИНАГИ! БЛАГОДАРИМ ТИ РУСИЯ! ФЬК Ю ЕС ЕЙ!
155
2
 
0
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 1 година
До Анонимен Време е да си пиеш хапчетата, перко
154
2
 
11
 
! Отговори
Трезвен преди 1 година
В годините малко преди Френската революция Жан Жак Русо е казал: "Когато хората нямат повече какво да ядат, те ще изядат богатите". Намирисва ми на печено богаташко. Ммммм.....
153
11
 
17
 
! Отговори
Необвързан социолог преди 1 година
Бъдещето на Европа е в неразривен съюз между Германия и Русия. Такъв съюз в съчетание с изолиране на американското влияние е най-близо до истинските европейски исторически и традиционни ценности.
152
9
 
15
 
! Отговори
фарс преди 1 година
До РеалностБългария сама си спря газта!
151
11
 
10
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Точно така! Майната и на Европа. От там нищо хубаво не сме получили.
150
2
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
Само лашкат насам,натам бедния и наивен народ,когото са хванали в мъртва хватка с разни политически системи и религиозни насилия
149
9
 
11
 
! Отговори
Каква кола караш? преди 1 година
Карам западна кола,но ми харесват руските танкове....
148
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това еврофилите го сложиха да се подмажат на европа , а галъп що не направи анкета за американофили тия анкети по грантове...