ВАС: Разрешението за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" е нищожно

Министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение
6 юли 2022 17:37, Петя Славова
7
ВАС: Разрешението за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" е нищожно
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София – град по казус с експериментално изгаряне на модифицирани горива, получени от отпадъци с неопасни свойства в съществуващата горивна инсталация на ТЕЦ "Бобов дол".

Още по темата

Предмет на съдебния спор е съдържанието на Писмо с изх. № 26-00-239/14.08.2018 г., издадено от зам.-министъра на околната среда и водите.

С него ТЕЦ "Бобов дол" е информиран, че може да проведе експеримента без предварително поставяне на специални условия в Комплексното разрешително по отношение на горивните съоръжения, които ще се използват. В т. 1 до 6 от писмото са описани условията, при които може да се извърши експерименталното изгаряне на въпросните отпадъци, предава БГНЕС.

Върховните магистрати потвърждават преценката на първоинстанционния административен съд, че заради поисканото от ТЕЦ "Бобов дол" изменение на инсталацията, независимо че горенето е пробно, единствено министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение, а не зам.-министъра.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли, че при нас се карат отпадъци от цял свят, включително от Ливан и Сингапур? И токсични отпадъци - също. Превръщат хубавата ни страна в боклукчийска кофа. ТЕЦ 2 гори въглища, взети са всички възможни мерки за очистване на димните газове, но го душат със санкции и работи на загуба. ТЕЦ Бобовдол на печалба ли ще бъде?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковачки пак ще трови хората, защото българския съд му го позволява.
3
3
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 1 месец
А само в Бобов дол ли горят опасни и отровни отпадъци? Разходете се из цяла България и проверявайте всички ТЕЦ-ове под лупа. Тогава ще се натъкнете на страхотии и на ужасии. Проверявайте най-щателно градовете с най-евтино парно. Там са зловещите, които тровят хора, деца, животни в цели региони. И не ни залъгвайте с вашите "проверки", защото и вие сте част от тази мафия.
2
1
 
2
 
! Отговори
Z преди 1 месец
Най сетне щем изгорим *** на бай дрън. Поне нещо полезно да излезе от тия.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде нема нужда! Бобокови сега са на власт, а пък и зелената сделка пусна кафево...