В Свищовско бедстват заради проблеми с водоснабдяването

В някои от селата назрява напрежение
7 юли 2022 09:51, Петя Славова
8

Частично бедствено положение беше обявено в шест села в Свищоско заради проблеми с водоподаването. Местните власти търсят финансиране от държавата за подмяна на водопроводите, но институциите не предприемат конкретни мерки. В село Совата назрява социално напрежение, жителите са готови да излязат на протест.

Засегнати от амортизираната ВиК мрежа са повече от 4000 души от шест свищовски села. Дружеството не може да я ремонтира, защото пари за това няма, предава Bulgaria ON AIR.

"Вече е въведен частичен режим на водата, проблемът е дългогодишен. Не е с водоизточниците и каптажите, където добиваме водата. Въпросът е, че не можем да я доставим в населеното място. Тръбопроводи, които са строени през 70-те, 80-те години, са силно амортизирани, ВиК екипите постоянно търсят да намерят авариите по трасето, но това е невъзможно", коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.

В село Совата само за няколко години жителите са намалели наполовина. Основната причина - липсата на вода.

"Има вероятност още да намалеят, ако наистина не можем да им създадем условия. Сериозният проблем на селото е, че имаме водоизточник, който е изграден 70-те години. Тръбите са износени и откакто преминахме към ВиК "Йовковци", няма кой да докара пари и кой да го ремонтира. Ще стачкуваме, миналата година стачкувахме пак", закани се кметът на Совата, Тодоринка Атанасова.

От няколко години всяко лято селото е на воден режим.

"Ние вода нямаме, с една помпа кирлива вадим, но след един месец няма да има грам вода. Когато сме на работа, бойлерът е включен, ако гръмне какво правим?", пита Георги Станков от селото.

От община Свищов са изпратили до областния управител и регионалното министерство писмо с информация колко пари са нужни за подмяната на старите водопроводи. От институциите обаче отговор няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . шест села в Свищоско . . . Нямате статия без правописни грешки! Това - Свищоско - в България ли е, на земното кълбо или някоя друга вселена е?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само в Свищовсо и в Павликенско е същата история!
6
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Да сезират архиепископ Датев Акобян.
5
0
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ако нямаш деца и си лъсни *** на село е ОК,но ако имаш деца и трябва да ги караш всеки ден не става.Като гледам ти си от първите.
4
5
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Има села и села. В доста села около София шведи няма, рай е. За 100к евро взимаш палат. Има и за 10-20к, но саборетини. Живуркай в панелката, бачкай за жълтите стотинки и остави батковците с парите да си купуват селски имоти. няма да разбереш защо го правят.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко ви струват селските имоти че всеки ден четем статии за бумове.Тези проблеми не са единични а ги има във всички села няма вода,канализация,аптеки,автобуси,лекари.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост, в доста села е така. Имаме вила на 25км от София и е подобно. Добре, че имаме 15 кубика подземен резервоар и сонда отделно. След много натсик от моя страна, както и на млади съседи, нещата започнаха да се нареждат. Начинът е да се дава гласност на проблема и всички да са единни, а не само един да е деен, а останалите да викат Неволята. И с тока беше подобно и сам се преборих. Съседите си викат Неволята- така си било, падало напрежението. За 3 месеца реших проблема на цялата вилна зона
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА