МОН: Средната учителка заплата да стане 2032 лв. от 1 септември

Непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв
11 юли 2022 11:43, Петя Славова
56
МОН: Средната учителка заплата да стане 2032 лв. от 1 септември
Снимка: БГНЕС

2032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември т.г., а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори в средното образование с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

На 6 юни МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лв. допълнително за предучилищното и училищното образование. Първоначално тази сума остана извън разчетите за промяна в закона за бюджета, но впоследствие депутатите гласуваха 150 млн. лв. за увеличение на възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят 35,1 млн. лв. допълнително. Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31% ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
Гл.ас преди 1 година
До преди 2 г бях главен асистент във ВУЗ. Чисто вземсх 1000 лв. Имах огромен стаж и 300 лв докторски. Фак оф напуснах посока собствен частен бизнес. Сега с 1 ч работа изкарвам 5000 в лоши месеци!Пирамидата е обърната и дори да завършат училище след това поколението е неграмотно и обречено на бране на ягоди и миене на тоалетни. Следва пълно обезлюдяване на бг и настняване на тъмни народи. Дори Живков не беше толкова просс да дава по високи заплати на по нисш персонал.
44
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Марчето А вие, Марчето, английският явно сте го "научили" на някакъв двумесечен курс и смятате себе си за супер специалист по филологиите. Това е един от основните проблеми в образованието-родителското тяло, което се смята за компитентно в абсолютно всяка една дисциплина, проявява неуважение към учителите и после очакваме техните отрочета да се държат адекватно. Гарантирам, че повечето от критикуващите нямаше да издържат и седмица с любимите им чада в ролята на учители.
43
4
 
10
 
! Отговори
ЛЪЖИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ преди 1 година
ПОМНИТЕ ЛИ ОБЕЩАНИЯТА НА КОКОР И УЧАСТИЕТО МУ В ЛИЦЕ В ЛИЦЕ- ОБЕЩА УВЕЛИЧЕНИЕ СЪС 125% НАД СРЕДНАТА ЗАПЛАТА- РИЗОВА ИЗЧИСЛИ ЧЕ ЩЕ БЪДЕ 1900ЛВ- ДА ДЕ АМА НЕ- УВЕЛИЧИХА ИМ ЗАПЛАТИТЕ С 12%, А СЕГА ...ЛЪЖИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ. КАКВО ЗНАЧИ СРЕДНАТА ДА СТАНЕ- ТЕ СЕ ФОРМИРАТ НА ОСНОВНА ЗАПЛАТА МЛАДШИ УЧИТЕЛ, СТАРШИ, ГЛАВЕН, ДИРЕКТОР И ПР. НА ДОБАВКИ ЗА КЛАС КВАЛИФИКАЦИЯ, НА ГОДИНИ СТАЖ...НЯМАМ ДУМИ КАК ЗАБЛУЖДАВАТ ОБЩЕСТВОТО.
42
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия даскали не се надъниха на пари!!!
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатът ще бъде прехвърляне на студенти от по-сериозни специалности в Педагогика, а тези, които завършват инженерни, математически и физически специалности ще избягат в чужбина. Отново непремислени действия, като че ли управляващите са ги обмисляли и осмисляли не с главата, а с някой друг орган на тялото Не очаквах, че в НС има толкова много даскали-депутати. Киро, Кокорчо и Лорер педагогически специалности ли са завършили?
40
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям! Само някой, който не знае на какъв ежедневен стрес и шум и процедури и какво ли не са подложени учителите може да говори негативно. Имаме спешна нужда от нормални учители и лекари
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехааа, направо ги изравниха със заплатите на сервитьорките в по-елитните заведения.И после защо учителите били пред пенсия или били пълни неграмотници? Че кой млад и образован човек ще си причини това?!
38
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ,че децата от година на година са по-неграмотни .Затова ,че ходят на частни уроци .Вие *** *** ли сте .
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено смятам, че толкова висока средна заплата за учител е неотговаряща за тази професия. Преподавах във ВУЗ, в който се обучаваха студентиза учители. В тази категория влизаха студентите, изкарали на кандидатския изпит най-ниски оценки.Те на семестриалните изпити получаваха тройки и четворки и по-добрите във II курс се преместваха в други специалности.Не бързайте с високите заплати, поставете по-високи изисквания за бал, магистърска степен и през първите пет години 1-2 квалификац.курсове
36
9
 
9
 
! Отговори
ехаааа преди 1 година
Ан те такаааа, и само онлайн.......да не се преработят много!
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОН: А средната професорска заплата да стане 203,2 лв. до края на годината!
34
4
 
31
 
! Отговори
Що преди 1 година
Аз пък не мога да разбера, когато учителят изисква, голяма част от родителите негодуват, че видиш ли много се натоварва горкото дете, а когато не им обръщат внимание и не изискват пак са лоши. Ейй угодия няма!
33
4
 
17
 
! Отговори
Аз до 33 преди 1 година
Добре де, обаче какво правим, когато родителят е по-грамотен от учителя особено в начален курс, както е в нашия клас. Млада госпожа току-що завършила, незнаеща къде се слага запетая или пълен и не пълен член. Жалка работа и точно заради такива примери се уронва репутацията на останалите преподаватели. За съжаление малко останаха стойностните преподаватели, за тях не 2000 лв., ами 3000 лв.
32
2
 
8
 
! Отговори
До Марчето преди 1 година
Марче, я кажи твоят английски как е? След като разбра, че говори като ром, ти трябва да си завършил(а) в Харвард.
31
14
 
25
 
! Отговори
33 преди 1 година
Българина е злобен, защото е мизерен, а е мизерен, защото е ***. Завидяхте на учителските заплати, а не виждате, че болшинството от родителите са по неграмотни от децата си. Чалга-поколение.
30
11
 
21
 
! Отговори
Димо преди 1 година
А резултатите какви за тези пари, неграмотни деца , изключително нисък резултат на външно оценяване , особено по математика пълна излагация, крайно време е пари да се дават за резултати а не ей така без да се търси отговорност,за свършената работа.Къде го има това по света ,все по ниски резултати от работата да водят до повишаване на заплатите.Който не му изнася да отива в икономика,където ще работи поне 8часа на ден и ще има 21денс отпуска,и да не ми обясняват колко били квалифицирани.
29
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо увеличение на калпак, всяко второ дете посещава частни уроци. И ако живеехме в бяла държава, вече щеше да има осъдени учители, заради дискриминационния признак в изказванията им, че в училището се давали само базови знания, а същността се надграждала в "допълнителни занимания".....
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както при ИТ дигнаха заплати и се оголиха другите фирми зашото сички се юрнаха на ПЦ и сега ИТ са безработни.
27
7
 
17
 
! Отговори
? преди 1 година
Учителите, които са оставили трайна следа в съзнанието ми като ученик са били тези по математика, една по физика и химия и още една по физика. Това е. Останалите просто ни преподаваха материала. Това е моят случай като ученик. Критериите за качество са страшно занижени, затова нека дигат само на заслужилите.
26
14
 
26
 
! Отговори
българин преди 1 година
Стига с тези некадърни даскали... Учат децата, че нямаме история... децата не знаят българския, не могат да решават прости задачи....