Спрян ремонт изкарва на протест хора от няколко асеновградски села

Жителите им ще блокират пътя Асеновград - Първомай
13 юли 2022 12:41, Петя Славова
6
Спрян ремонт изкарва на протест хора от няколко асеновградски села
Снимка: Кадър, БНТ

Отново лоши пътища изкарват хората на протест. Този път недоволните са жители на няколко асеновградски села, които са решили до дни да блокират пътя Асеновград – Първомай. Хората настояват да бъде възобновен започналият ремонт на трасето, който спря внезапно преди две седмици.

От областното пътно управление и фирмата изпълнител обясниха, че стопирането е заради подмяната на водопровода в село Козаново, който се извършва от ВиК. Факт е обаче, че са спрени строителните работи и по републиканския път между Асеновград и Козаново и това затруднява изключително придвижването към 7 населени места в региона.

Десетки, а може би и стотици спукани гуми, повредени автомобили и строшени автомобилни стъкла – това претърпяват хората, на които ежедневно се налага да преминават по главния път за Първомай, където започна цялостен ремонт, но преди две седмици строителните работи прекъснаха.

"Внезапно просто вдигнаха, чекалираха, изгладиха, валираха с валяка пъта, вдигнаха си техниката и заминаха. Само че колите като минават, разрохват този чакъл, камъни хвърчат по стъклата. Има коли със счупени стъкла. Това е гавра с нас", коментира пред БНТ Нели Николова.

Дългоочакваният ремонт на осеяния с дупки републикански път от Асеновград до Първомай започна в средата на май и по план трябва да приключи в края на септември. Трасето е с обща дължина от близо 28 километра, но досега са асфалтирани едва 5 километра между селата Поройна и Патриарх Евтимово, а от Асеновград до Патриарх Евтимово има само чакъл. Хората от Козаново са принудени да карат по прах и чакъл, защото обиколният маршрут удължава прекалено пътят им.

"Опитахме се няколко пъти да минаваме обходния път, но вместо 5 км отсечка, която е от Асеновград до Козаново, трябва да пътуваме 15 км обход, което пък ни бърка в джоба буквално, защото двама човека, които ходят на работа всеки ден и се връщат, да минават по 15 км излишни всеки ден това си е сериозен разход за бюджета на семейството", разказва Надежда Паскалева.

Възрастните хора, които не шофират, са принудени да ползват такси, за да посетят лекар или аптека в Асеновград. От областното пътно управление твърдят, че ремонтът е спрян заради дейностите по поставяне на водопровод.

 "Трябва колегите от ВиК да изградят първо мрежата и след това да влезем ние, за да завършим ремонта в самите населени места", уточни Петър Попов, директор на Областно пътно управление – Пловдив.

От ВиК обясниха за БНТ, че до края на седмицата ще приключат работа в Козаново, но предстои полагане на тръби в селата Дълбок извор и Патриарх Евтимово. Графикът за това ще бъде съгласуван с пътната агенция.

По трасето извън тези населени места обаче ВиК не работи и за хората не е ясно защо фирмата изпълнител на рехабилитацията внезапно е изтеглила машините си. Местните са убедени, че спирането е заради липса на финанси. От фирмата обаче отричат и обещават да работят с предимство в Козаново.

"По тези програми ние работим без авансови плащания. След като приключим строителната работа, тя подлежи на сертифициране и след това се заплаща", каза инж. Гинка Маринова от фирмата-изпълнител на ремонта.

В четвъртък жителите на населените места в района ще блокират за час пътя Асеновград – Първомай с надежда работата по трасето да бъде възобновена. Ако едночасовата блокада не даде резултат, хората се заканват да издигнат протестен палатков лагер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо да плати
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е разкопано и недовършени трасета в почти цяла България.Радеф ни натресе всички тези от ,,подмяната,,само фигуранти като него,а ние плащаме винетки....
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека зе парите и каза. Кокорчо кьорчев ви го пусна под вода да не дигате пепел.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам' Промената, бре!