ДДС-то на хляба е 0%, но инфлацията расте

Това показват данните на НСИ
15 юли 2022 21:51, Петя Славова
4

Въпреки намаляването на ДДС-то на хляба, годишната инфлация в страната продължава да расте, показват данните на Националния статистически институт. За година стоките и услугите поскъпват с почти 17 на 100. За юни 2022-ра, спрямо същия месец през миналата година, инфлацията е 16.9%. За последния месец - юни, спрямо май, тя е 0,9 на 100. От началото на тази година цените са скочили с над 10%.

За година стоките и услугите поскъпват с почти 17%. Това ниво на инфлацията не е достигано от 1998 г. насам. Тогава тя e 18%, но държавата излиза от хиперинфлация. Днес ударът по джоба на хората дори е по-голям от фиксирания ръст. Златко вече рядко кара автомобила си и се предвижва с колело.

Още по темата

"Казват инфлация 16-17%, ама, като видиш в магазина всичко двойно, къде са тези 15%, не знам. Горивото беше 1,60 сега 3,60 – колко е увеличението? 100%", констатира Златко.

Освен горивата най-много през последната година са поскъпнали хранителните продукти. Основният двигател на нарастването на цените всъщност е транспортът, който е поскъпнал само за месец с над 4 на 100%.

"Много рядко пазарувам – през седмицата един или два пъти, но винаги се изненадвам. Цената скача за дни, не се задържа. Хлябът малко е намалял, да, но не и закуските", твърди пред Bulgaria ON AIR Ангелина.

До голяма степен стабилизирането на цените при хляба се дължи на премахването на ДДС. Проучване на синдикатите показва обаче, че цените на хляба не намаляват навсякъде.

"Основният доставчик на хляб са търговските вериги – те внасят заготовки, работят с внос и при тях действително има отражение. В малките фурни би трябвало да няма влияние, но там пък е истинският хляб, казва доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

От есента експертите прогнозират ново поскъпване на хранителните продукти.
"До септември ще има стабилизиране на цените, покачването обаче след това няма как да не дойде, защото самото производство става по-скъпо", допълни доцентът.

В момента потреблението в страната намалява заради бавното покачване на заплатите. Експертите се надяват увеличението им да настигне инфлацията в началото на следващата година.

"Потреблението, продажбите на дребно, започва да се забавя и това не е учудващо предвид инфлацията, която подяжда и намалява реалната покупателна способност на населението. Частично това беше коригирано със Закона за бюджета, който увеличи пенсиите, така че поне една част от домакинствата ще могат да покрият разходите. Но заплатите до края на годината ще изостават от инфлацията", коментира икономистът Георги Ангелов.

А само за месец цените на жилищата, водата и електроенергията са се повишили с над 1%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Режим преди 1 година
От това нещо само печелят производителите.
2
0
 
6
 
! Отговори
абе преди 1 година
а кой ви каза че като намалите хляба с 20ст. инфлацията ше намалее ?
1
6
 
7
 
! Отговори
астора преди 1 година
Тия не разбраха ли че докато променят лихвите по депозитите и кредитите , инфлацията ще расте. Е и безумно увеличените пенсии