Хлябът поевтинява, но може ли цената му пак да се увеличи?

Цената е по-ниска но не навсякъде с очакваните 20%
17 юли 2022 12:05, Петя Славова
34
Хлябът поевтинява, но може ли цената му пак да се увеличи?
Снимка: БГНЕС

След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20 на сто по-евтин, обясни пред БТА председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. "Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените", посочи тя.

Хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 процента. Намалението е средно с около десет процента, то е от 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект. Производители коментираха, че според тях премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочиха, че ще стигне и до 3 лева. Това мнение не се подкрепя от Мариана Кукушева, която прогнозира, че обявеното повишение с 32 на сто на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в близките два месеца.

Още по темата

Покачването на цената на хляба не е толкова лесен процес, защото той е свързан с приемане на нова цена от страна на търговските вериги, които в рамките на шест месеца разглеждат предложението, каза тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, но тази себестойност всъщност не може веднага да се отрази върху доставната цена на хляба. От вчера до днес не вярвам да има каквото и да е повишение на цената на хляба, категорична е Кукушева. „Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа“, заяви Кукушева.

По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в рамките на 17-18 на сто. Те обясняват, че вадят от доставната цена ДДС, а не върху продажната, но пазарът ще ги коригира, защото никой не е по-силен от пазара, заяви Кукушева.

За потребителя всяка стотинка е важна, особено за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са основните потребители на хляб, каза още тя.  Кукушева припомни, че мярката ще бъде в сила до юли 2023 година и допълни, че вече се наблюдава покачване на продажбите на хляб. „Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, допълни тя.

Според председателя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една изключително социална мярка. От думите ѝ стана ясно, че в момента се наблюдава и поевтиняване на брашното. „В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“. Тя обясни, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.

С премахването на ДДС върху хляба от 1 юли цената в Монтана е паднала с около 10%, каза Валери Кръстев, собственик на най-голямата местна фирма за производство на хляб. Той уточни, че цената не се формира само от ДДС, а и от много други неща. От 1 юли цената на природния газ, с който работят в неговата фирма, е с 32% по-висока. Цените на горивата продължават да растат и ако до месец тази тенденция се запази, то ще се наложи ново поскъпване на хляба, посочи той.

С премахването на ДДС върху хляба и брашното от 1 юли мелничарите намалиха цените с 10 %, а не с 20%. Няма как производителите на хляб да намалят с 20%, заяви Кръстев. Той съобщи, че в момента в Монтана има само трима местни производители, двама от които имат малки фурни с по няколко човека, и припомни, че преди 10 години в града е имало 18 хлебопроизводители. Заради постоянното поскъпване на суровините за хляба и трудностите повечето производители се отказаха, продадоха машините и приключиха с този бизнес. Сега в Монтана основно се яде хляб, който се произвежда в София и се докарва всеки ден. Възможно е скоро в областния град да няма кой да поеме поръчка за направа на хляб, баница, торта и други продукти от брашно, коментира Валери Кръстев.

Повечето посетители на хипермаркета казаха, че забелязват намаление в цените на хляба, което според тях е незначително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: хляббрашноДДСценигаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Стига с тоя хляб бе! Всичко е вдигнато с левове, тези за 15 стинки ни проглушиха ушите! Вкъщи хляб се купува на 4-5 дена веднъж - и кво - с по левче на месец облекчение - аууууу, чудо голямо!!!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако един хляб е струвал 2 лева с ДДС, то без ДДС би струвал 1,67 лева.
20
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Колко струва 1 самун ляб нищо не пише :)))
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на ГЕРБ е нормално всичко да поскъпне. Те нещата с поскъпването не стават за един ден.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 20% ДДС, цената без ДДС е с 16,67% по ниска от цената с ДДС, а не с 20%.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки с елементарни познания по аритметика знае, че 20% върху нещо си е доста по-малък процент от общата цена и няма как да очаква поевтиняване с 20%. Примерно цена преди ДДС от 1 лев, с 20% ДДС става 1,20 лева. Махат ДДС и нека върнат цената на 1 лев, а това е поевтиняване с 16,67%, а не с 20%.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тека бай марине ще се живей с санкциите жалко че него признават
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1989г.имаше само 3 видя хляб-бял,добруджа и типов.И трите вида бяха ХЛЯБ и бяха вкусни.Сега има 300 вида но безвкусен и само Бог знае какво хлебарите слагат в него освен набухвателите.Отдавна не употребявам днешния''хляб''-свиква се.Замесена у дома най-простата содена питка е 100 пъти по-вкусна от купешкия с 100 имена ''хляб''.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че хляба поевтинява не се хареса на партия ГЕРБ-ДПС.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато се печатат пари инфлация винаги ще има. Как ще задържиш цена на хляб когато всичко се вдига пистояно. Ток, вода , наем, заплати, материали за продукта. Докато ФЕД и ЦЕБ печатат парички винаги ше има повишаване на цените
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте хляб тровят ви. В хляба няма пшенично брашно има пародия на брашно наблъскано с химия. Имам нива от нея жъна пшеница и меля брашно. Купих няколко вида хляб от магазина и ги сравних с моя домашният. Нито един няма вкуса и сладоста на домашният хляб. Нито имат коричка нито имат срединка. Пълна пародия на хляб. Но инче цената я догаждат като за хляб.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хляба въобще не е намален . за 2-3 месеца се вдигна тройно - някакви 20 ст при ралика в левове е абсолютно нищо
10
1
 
10
 
! Отговори
заблуда преди 1 година
Човек яде около 200 хляба на година. 20 стотинки по евтин хляб това прави 40 лева икономия на година. Това измисли четворната коалиция за да заблуди гладния народ. Отстъпката на бензина също е голяма заблуда. Жълти стотинки са червейчето на въдицата, при 37 % инфлация. Позор.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не яжте много бял хляб, изобщо не е полезен
8
2
 
6
 
! Отговори
по комунистически преди 1 година
импексова ше се хвали на бузлуджа как е намалила цената на хляба но за увеличението на ток , парно , вода , лекарства , олио , ,,,,, и всичко останало , ше обвинява ГЕРБ и войната в Украйна :)
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на зърното пада, ДДС няма и Тея пак реват да вдигат цената на хляба. Просто нагли хора
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ултравиолетови лампи се чуда дали ще стане,щот знам че има земеделие на ултравиолетови лампи.
5
0
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЗАВИСИ ОТ ЕВРЕИТЕ
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само трябва да намерите такова вещество където раздува естествените процеси на набухвателите и да го пресъздадеме в микровълнова печка тези ензими отговорни за този процес.
3
1
 
3
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 1 година
Хляба ще го създаваме житото лабораторно като месото от епителни тъкани и клетки и сиренето и кашкавала така,трябва да пресъздадем само търбуха на кравата,да разберем какви химични елементи съдържа и полезни вещества ензими минерали и всички елементи трябва да ги раздробим,трябва да пресъздаде е и храната на кравата люцерната,био градско земеделие,пчеларство бъдещето на България и да засаждаме дръвчета на покривите и в градинките.