Задава ли се най-горещият уикенд? Градусите ще гонят 40

По-хладно ще е само в планините и по морето
22 юли 2022 20:53, Красимир Ангелов
9
Задава ли се най-горещият уикенд? Градусите ще гонят 40
Снимка: БГНЕС

Много горещо ще е времето у нас до края на седмицата, като е напълно възможно това да е най-горещият уикенд за лятото.

В неделя ще има места в низините, където температурите ще са малко над 40 градуса - в Дунавската равнина, в Горнотракийската низина, в районите на Сандански и Петрич, каза за БТА Христо Христов - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Той съобщи, че на места в низините и днес у нас ще има температури до 37-38 градуса - в западните райони на Дунавската равнина, най-вече покрай река Дунав. В цялата страна днес ще има високи температури и тъй като самата въздушна маса се затопля, то утре се очаква температурите да са с 1-2 градуса още по-високи. Напълно е възможно да има температури и от 40 градуса, уточни Христов.

За днес НИМХ обяви предупредителен жълт код за горещо време в 20 области на страната.

За съботния ден обаче НИМХ издадоха оранжев код за горещо време в 14 области, предимно в Северна и Централна България, а жълт код - в останалите 14 области на България.

В неделя, 24 юли се очаква температурите да се повишат може би с 1 градус, или ще има температури от 40 градуса на повече места в страната. Най-вероятно е в неделя да има температури и от 41 градуса - в Сандански, Петрич, в Дунавската равнина и в Горнотракийската низина, прогнозира Христо Христов.

Въпреки че и в София времето ще бъде много горещо, все пак в столицата такива екстремни температури не се очакват.

София е на 500-600 метра надморска височина и това оказва влияние. Затова в столицата не са толкова високи температурите. Утре е вероятно в София температурата да достигне 34-35 градуса, а в неделя се очакват и 36 градуса, каза синоптикът.

В понеделник се очаква да има слабо понижение на температурите - с 2-3 градуса, но въпреки това времето у нас ще остане горещо. "Не мога да кажа колко ще се усети това понижение на температурите от хората, защото слънцето сега е много високо и грее силно", поясни метеорологът.

От вторник-сряда отново обаче ще се повишават температурите у нас.

По българското Черноморие обаче не се очаква да има толкова високи температури.

По нашето Черноморие температурите не са толкова високи, тъй като има морски бриз и през деня там ще има температури от 30-31 градуса, но по обяд, като има вятър от морето, веднага се усеща понижението на температурите. По крайбрежието ни температурите не стават толкова високи, колкото са във вътрешността на страната, но и морето оказва влияние върху тях, обясни Христо Христов.

Той каза, че влиянието на морето върху температурите се усеща до 40-50 километра от крайбрежието.

Кога са били измерени най-високите температури през юли у нас?

За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през 1916 г. в Садово. Това е и най-високата температура в България, която е измерена, съобщи Христо Христов.

На 23 юли в Сандански, преди години, е била измерена температура от 43,6 градуса. На днешния ден в Сандански, отново преди години, е имало температура от 42,6 градуса, а на 24 юли, също в предишни години, температурата е била 44,8 градуса. Това показва, че сме далече от тези максимални температури, които са били измерени преди години, но времето ще е много топло и горещо в близките дни, коментира метеорологът.

Имат ли връзка тези високи температури у нас с горещото време, което беше в Западна Европа?

Тази гореща вълна започна от Западна Европа, премина през Централна Европа и сега идва към нашите географски ширини, каза Христо Христов. Той обясни, че горещото време в Европа се дължи на топлите въздушни маси, идващи основно от юг - от Африка. Над Атлантическия океан имаше един дълбок циклон, който "изтласкваше" тези въздушни маси - от Африка до Великобритания, дори и до южните райони на Скандинавския полуостров, каза синоптикът.  

Не може сега да се каже обаче, че това лято ще е по-топло и по-сухо, защото от него е изминал само един месец, коментира Христо Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
С две маски преди 1 година
Слагам си две маски и не ми дреме. РЗИ София искат да съм здрав. Няма да ги разочаровам я. Утре - с протовогаз до магазина. Ще пазя околните и себе си...
8
0
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Аба могу сте кекави и алтави тва гражданята уа ?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На морето тези дни беше направо хладно
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде изчезна луната на морето?Руснаците ли я откраднаха?Няма облаци,има звезди,но л
5
3
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Най обичам някой да ми каже "В Библията пише"....много говори за нисък интелект и вяра в книга, написана от същите тези които управляват света от хиляди години.
4
2
 
3
 
! Отговори
. преди 1 година
Стига простотии, преди 10 дни на плажа до Созопол не се стоеше под чадъра, че беше студено, преди 10:30 не се вясвахме там, чакахме да се посгрее. В чак в неделя се оправи и в понеделник- пак студ.За София дане говорим, там що дъжд се изля това "лято".
3
3
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
На фона на тези летни...горещини,които са все по...усилни от година на година,че чудя,как някои нашенски...паралии,си купуват къщи и имоти в...напечена Гърция.Явно парите...замъгляват разума,а не трябва да е така.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално. Remote office сме от Лефкада 3та седмица, караме си кефа. После ще работим от вилата до края на лятото и чакаме ски сезона. Наздраве!
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им завиждам на бъдещите поколения. Такива аномалии ги чакат че им е бедна фантазията да си ги представят. В Библията пише с подробности какво ни чака в последните дни преди свършека. Много се страхувам че последните дни започнаха. Кога щее краят само Бог Отец и Син знаят. Дано ни се размине но като гледам ще се разминем.