Кметът: Поморие отбелязва поредно рекордно лято

Цените на имотите в града са скочили до 50%
25 юли 2022 15:55, Анисия Иванова
28
Кметът: Поморие отбелязва поредно рекордно лято
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Туристическият сезон в Поморие миналата година беше най-силният за последните 15 години, а за радост това лято се развива още по-добре. През месец юни тази година спрямо миналия юни е регистриран 50% ръст на туристите, за юли до момента имаме 8% ръст. В сметките на община Поморие има около 25% повече внесен туристически данък. Това показва, че курортът е пълен, каза Иван Алексиев, кмет на община Поморие, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Основният процент туристи са български, на второ място по посещаемост са румънските туристи, имаме немски и полски туристи също. За жалост загубихме руския пазар, който беше много силен за нас.

"Благодаря на всички наши български съграждани, които посещават Поморие и преоткриха българското Черноморие”, подчерта Алексиев.

Поморие е 15-хиляден град, а в момента има около 60 000 – 70 000 души на територията на общината. Добре е, че инфраструктурата издържа. Част от системите – ако избият, имаме дежурни екипи, които да реагират. Сезонът протича нормално, заяви кметът.

Всяко година преди началото на туристическия сезон правим срещи с туристическия бранш и всички експлоатационни дружества на територията на Поморие, включително и с представители на летище Бургас, на които обсъждаме готовността ни за новия туристически сезон. На тези срещи всички докладваха, че всичко е наред, системите са проверени и е направена профилактика. Във връзка със зачестили аварии на територията на общината Алексиев призова ВиК да преосмисли своята политика и да си върши работата добре, за да няма проблеми и недоволни туристи.

Няма напрежение сред туристите и няма проблеми във връзка с военния боеприпас, който изплува на плажа между Поморие и Ахелой, защото той е напълно безопасен. В морето много често са изплували и стари военни мини. Ние морските хора сме свикнали морето да ни дава необичайни дарове, изтъкна градоначалникът.

Запитан дали се наблюдава увеличение на имотите в Поморие, които са обявени за продажба от руските им собственици, Алексиев каза, че дори да желаят да продават апартаментите си в момента, те няма как да си получат парите, защото финансовите взаимоотношения между България и Русия са блокирани.

"В тази връзка има продажба на апартаменти, но не е този бум, които се коментира. Това, което ми прави впечатление е, че има голям интерес от българи за купуване на апартаменти в Поморие. Може би при отпушване на руския пазар ще се получи този вторичен пазар, където руски граждани да си продават по-активно апартаментите”, каза Алексиев и допълни, че цените на имотите са скочили с 30-40%, някъде с 50%.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Sevi преди 1 година
Всичко е Ок, но това да се спира водата е безобразие в морски курорт и то от 7 до 17ч.Какво са виновни туристите да плащат по 120 лв. на вечер и да чакат 8ч. ВИК да пуснат водата?
24
2
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Без места за паркиране туризъм трудно се прави ! Това е големия проблем кмете , върху това трябва да се мисли и търси решение ! Хора собственици плащащи данък в общината да обикалят града и да се чудят къде да паркират е пълно безобразие ! А туристи , които имат този проблем просто няма да се върнат повече ! Общината освен да събира пари , да свърши това което хората искат !
23
2
 
8
 
! Отговори
Данчо Лазаров ! преди 1 година
Кметът на Поморие да вземе да помисли за препълнените кошове с *** които не се почистват навреме и вонята е страшна ,и за мухите около солниците и санаториума,до Гранд хотел Поморие а не само бариери да слагате и да преграждате хора които са дошли на почивка да си дават парите на вятар!
22
3
 
5
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
От години община Поморие не прави НИЩО за инфраструктурата на градчето. Кротиря е място ИЗОСТАВЕНО от общината. Събират се данъци от стотици апартаменти, а няма елементарен достъп до тях.Стига с нелепите пропаганди как добре се развива туризма. Точно обратното - прах, дупки и изоставени бараки от комунизма.
21
2
 
10
 
! Отговори
Аквамен преди 1 година
Кой нормален човек ще отиде в това изостанало в соца, градче. Няма къде да паркираш, или ти искат по два лева на час, храната в заведенията скапана и скъпа. Само скубят местните тарикатк,тези, които се излъжат да почиват там.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 От първа ръка: Точен коментар. Миналата година се излъгахме да отидем там за 4 дни и щяхме да полудеем от скука - намазани с кал баби, кофти заведения, чалга и пр0ст0тия. Центърът е пълен с мауглита, другите местни също са странни, меко казано. Не знам защо се води град, че и курортен при това! Добре, че след втория ден ходехме в стария Несебър, та не беше пълна загуба.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плажът пред хотел Феста Поморие Ризорт 4 звезди е меко казано мръсен и 30 лв за чадър и 2 шезлонга а ресторанта на хотела предлага 1 шишче разделено на две и сурови няколко зеленчука за 10 лв няма места за паркиране а останалите така наречени ресторанти не предлагат качествена храна иначе хотелът биваше поне се чистеше всеки ден и хотелът има пералня и басейн
18
0
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Кои системи издържат аварии в електричеството в вик ...айде стига с тия лъжи токови удари по няколко на ден
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Регистриран е наплив от неплатежоспособни държавни кюмбета, хрантутници ,които финансово са възможно най лай-ни-ви-ят и неплатежоспособен клиент
16
4
 
10
 
! Отговори
Лолита преди 1 година
Поморие е уникално, и моля все пак за да сме коректни, вечеря за 40 лева не са 40 те евро в Гърция.Не се лъжете, че в Гърция е по евтино. В Поморие има всичко за всеки вкус, но стария град е по скоро семеен тип курорт
15
2
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Не е вярно! От 10 години съм всяко лято по 5-6 пъти поне, има храна за всички капризи.
14
1
 
10
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Анонименмного забавно, в Поморие има над 10 км плажна ивица, нямало плажове, ааахахахах
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Поморие няма плажове а храната по ресторантите е под всякаква критика не ходете там
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е град за нормални семейни хора, не единаци-чекид.жии ама по форумите ербап
11
8
 
23
 
! Отговори
От първа ръка преди 1 година
В момента съм в Поморие. Това е скъп, селски и грозен, "семеен" курорт, което значи зле възпитани от родителите си, шумни деца. Ужасен интернет. Има общо 1 добър ресторант и 200 много лоши. За щастие съм за малко и в добра компания, ще изкарам. Ходете другаде, това е трудно, глупаво място. Успех
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-умрялата община по Черноморието. А поморийци са задръстеняци и злобари. Нищо чудно че имат кмет с около 0 IQ.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бетонорие не е това, което беше преди 20 години. Вече стана квартал на Бургас. Трябва на всеки час да има корабчета до Бургас и да може да ходим с градския транспорт по-бързо.
8
7
 
22
 
! Отговори
Поморие преди 1 година
Аве вижте кви са плажовете на Поморие ако не сте ходили някога и си помислете дали бихте стъпили
7
4
 
12
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Не е възможно , такова благоденствие , как така без братушките.
6
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръстът в цените на имотите е нормален, тъй като доста заможни украинци от ИТ сектора дойдоха насам, същото важи и за избягали руснаци от блатото. Масово се купуват от тях имоти на морето, защото е смислена инвестиция.