Нахлува хладен въздух, жълт код в 11 области

Август ще започне със сравнително хладно за периода време
Обновена: 31 юли 2022 08:15 | 31 юли 2022 08:03, Елка Василева
6
Нахлува хладен въздух, жълт код в 11 области
Снимка: архив, БГНЕС

Днес с умерен, в Дунавската равнина и временно силен северозападен вятър ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижават, сочи прогнозата на НИМХ. Облачността над страната ще е променлива и на места, главно в Източна и Южна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Има условия за локални интензивни валежи и градушки.

Жълт код е обявен в 6 области на Северна България за силен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе. В тези области с преминаването на студен атмосферен фронт през деня северозападният вятър ще се усили, ще е временно силен с пориви до 20-22 m/s.

За 5 области в Североизточна България е обявен жълт код за гръмотевични бури и валежи. Това са областите Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. С преминаването на студения атмосферен фронт ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Количества валежи: 25-30 mm, локално и повече. Има условия за градушки.

Без валежи ще е в западната и централна част от Дунавската равнина.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 27°.
 
Над Черноморието облачността ще е променлива, над северното крайбрежие често значителна – купеста и купесто-дъждовна. На места там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще е предимно умерен. Максималните температури ще бъдат 29°-31°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала с тенденция на отслабване.
 
Над планините облачността ще е променлива, често значителна. На много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 16°.
 
През първите дни на август ще бъде сравнително хладно за периода. Ще преобладава слънчево време, но около и след обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места са възможни краткотрайни валежи. В понеделник все още ще духа умерен северозападен вятър, във вторник ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: прогноза за времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
астрономикус преди 1 година
Наръчник на разчитащите кодовете - нахлува хладен въздух: жълт код, започват силни валежи: жълт код, нахлува топъл въздух: жълт код, няма да вали в близките 5 дни: жълт код, ще вали сняг: жълт код, няма да вали сняг: червен код, ще има плътна облачност: жълт код, няма да има облаци: червен код, ще има силен вятър: жълт код, няма да има вятър: червен код, слънцето ще грее силно: жълт код, слънцето няма да грее: червен код....
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще замръзнем ли? За какво е тоя жълт код? Или така, да си поддържаме стреса.........
2
7
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Гoшy добре че си ти да не съм аз най пpоcту
1
17
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Докъде я докарахме,когато бях...малък,преди 50-60-сет години 29 градуса бяха върхови горещини,а сега ги обявяваме за...хладно. Това е така,защото петрола от земята го изпомпаха и сега е във...въздуха,което увеличи парниковия ефект А що гори са...изсечени за това време в световен мащаб,никой не може да пресметне.