Българи с мобилно приложение срещу разхищението на храна

Въпреки многото гладуващи, около 1/3 от храната отива в боклука
Обновена: 5 авг 2022 13:30 | 5 авг 2022 13:24, Петя Славова
15

Само в България гладуващите са над милион, а около 1/3 от произведената храна в световен мащаб бива изхвърляна на боклука. И то още докато е годна за консумация.

 Българи създадоха мобилно приложение, което цели годната, но непродадена храна да стига до хората. Те са Джейн Димитрова и Велин Керков.

"Като студентка в Италия видях едно сходно приложение. Като човек с ограничен бюджет и време открих това приложение, което ми позволяваше всеки ден да избирам кутия-изненада с храна, която е абсолютно годна, но е останала в излишък на пицарии, пекарни, сладкарници или от ресторанти", коментира Димитрова.

Днес приложението си партнира с над 300 бизнеса в четирите най-големи града в България - София, Пловдив, Варна и Бургас и има регистрирани над 30 000 потребители.

"В началото беше много трудно. Самите бизнеси нямаха доверие към нас, а  крайните потребители за първи път чуваха за такова нещо. Имахме малко обекти и нашата услуга разчита на това човек да отиде на място да го вземе", подчерта пред Bulgaria ON AIR Керков.

Приложението е напълно безплатно и е лесно за използване. То работи с геолокализиране и спрямо хранителните ви предпочитания можете да видите заведенията за хранене близо до вас и да си запазите "кутия-изненада" с храна, която да отидете и да вземете от избраното заведение.

"Храната се купува с поне 40% намаление. Дори има заведения, които предлагат 100% отстъпка, което на практика си е дарение", поясни Димитрова.

Изхвърлянето на храна е продоволствен и екологичен проблем. Голямото количество хранителни продукти в боклука замърсяват околната среда с вредни емисии въглероден диоксид.

"Има статистики - в световен мащаб около 1/3 от храната се изхвърля - това са 33% от годната вече произведена храна, която отива в кофата. В същото време пък има много гладуващи хора. В България цифрата е около милион и половина българи и ние се стремим да намалим това количество, така че не само да не се изхвърля, но и да стигне до нуждаещите се", констатира тя. По думите на Димитрова в едно заведение се продават по около 4 кутии с храна дневно - една от тях е средно половин или 1 кг.

Разхищението на храна в срок на годност е голям проблем и за хората от хранителната индустрия. Стефан Илиев е управител на заведения за хранене, които използват приложението. Той отчита спад в количествата незакупена годна храна, като успяват да продадат между 60-70 % от нея.

"Със сигурност приложението се отразява положително на бюджета. Тази свръхконсумация трябва да приключи вече", категоричен бе той.

Създателите на приложението мечтаят проектът им да се разрасне и в други български градове, а също и в други държави на Балканския полуостров, където такива приложения липсват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Още не е законно. Трябва да фигурира като артикул на касовия бон.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това приложение изобщо не помага за спиране на разхищението на храна! То си е една чиста реклама на заведения, срещу което те пускат с намаление една две порции с нещо , коет уж им е останало. Истинското разхищение е в големите вериги, които намаляват продукти с изтичащ срок само с 30% , и то пак не се купува, а те го изхвърлят. Вместо да го пуснат с 50-60 %. Визирам Лидъл например.
11
2
 
5
 
! Отговори
Стартъп Македоналдс преди 1 година
Пак кражба на идеи, субсидии, доверие и после ай ти ходи се разправяй! Какво стана с приложението за свободните места в детска градина?!!? А с приложението за свободни легла в болници, което щеше да спаси света? Направете една група във фейсбук, всеки да постне по 10 сърчица и да лайкне 10 чужди и проблемите са ви решени! Кво се напъвате излишно с приложения?
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го има от поне 20 години в Германия и Австрия. По-точно "имаше", защото всякакви роми, сърби, българи и местни кофермани не спят. Ефектът беше, че оставяха след себе си страшно много ***, а те довличаха разни плъхове, *** и т.н. покрай специалните контейнери. Останаха да се продават продуктите със символична цена в магазините, а после се преработват за фураж. Идеята е пробвана и не става. А това с приложението е върхът на тъпизма. "Айде мангуту, примоция у кофите на Кауфланд!"
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам мобилно срещу злоупотребата с алкохола. Само така ще преборим алкохолизма.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората, които са нуждаещи се нямат смартфони! За какви приложения говорите?!? Само тарикати ще се облажат от това.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези човечета със закърняла мозъчна дейност създават една много порочна практика, която в бъдеще ще деградира цялото общество. Какъв ще бъде образователния ефект в това да възпитаваш едни хора да не работят и учат, защото ние и без това ще ви нахраним?
6
7
 
4
 
! Отговори
Сват Наум преди 1 година
Българката "Джейн" Димитрова ако обича да си прави нефелните опити за медиен бизнес в любимата й чужбина. Такива "гениални" продажници и *** ги гледахме и при НДСВ и при ПП. Освен да крадат и мародерстват народа, за друго не мислят. По-добре без вас, стойте си където сте отишли.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Някои американски щати, да даваш храна на бедни се инкриминира. Но ако я дадеш на местната зоологическа градина няма проблем.
4
2
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Айде стига с тия заклинания, че имало гладуващи хора у нас. У нас няма умрели, от глад има умрели от преяждане, препиване и предрусване.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не работи не трябва да яде.
2
3
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
И двете ми дъжери са студенти в чужбина. Едната в Италия, другата в Швейцария. Нито аз, нито жена ми имаме фабрика. Работници сме от 9:00 до 17:00. Щерките получават стипендии за отличен успех и работят на 4 часа за да си допълнят сами бюджета.
1
0
 
7
 
! Отговори
Видял преди 1 година
В Канада влизам в апартамент ...мъгла мирише на джибри, викам какво правите тука бе? Варим до домашна ракия! Викам от къде вземате "мат'рял" в Торонто живеем?!? Те викат зад коско и местният стор всяка вечер има по 40-200 кг плодове. Плодова ракия ....;)) Богатия хвърля качество..., Бедния пести с приложение ....