Дават безвъзмездна помощ на около 1000 български фирми

Общият бюджет е в размер на 260 млн. лв.
5 авг 2022 15:58, Петя Славова
10
Дават безвъзмездна помощ на около 1000 български фирми
Снимка: БГНЕС

Между 700 и 1000 микро, малки и средни предприятия в страната ще получат безвъзмездна финансова помощ за модернизация на производството, закупуване на нов софтуер и разработване на нови поточни линии и продукти. Средствата са по първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – "Технологична модернизация" с общ бюджет в размер на 260 млн. лв, предава БГНЕС.

Кандидатстването по нея започна на 22 юли 2022 г. и ще продължи до 21 септември 2022 г. включително. Документите се подават изцяло онлайн през системата ИСУН 2020 на адрес: https://bit.ly/3z4jZ7l.

Компаниите могат да заявят минимална подкрепа по програмата в размер на 35 000 лв. Максималната е диференцирана спрямо големината и нуждите на предприятията. Ако са микро, могат да поискат най-много 180 000 лв. Таванът за малките е 350 000 лв., а за средните – 700 000 лв. С парите могат да се купуват например машини с автоматизирано управление, роботи или системи за дигитален контрол на процесите. Съфинансирането е до 50%.

Процедурата е насочена към компании в четири от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M ( Професионални дейности и научни изследвания). Това са предимно производствени фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност. Задължително условие е те да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г. Трябва и да са реализирали годишни нетни приходи от продажби за последните три години в размер на над 210 000 лв. за микро, над 750 000 лв. за малките и над 3 млн. лв. за средните предприятия.

Очаква се оценяването на проектните им предложения да започне веднага след края на кандидатстването по процедурата. Списъкът с допуснатите компании ще бъде публикуван до края на годината. Представителите на фирмите могат да намерят пълния пакет на сайта на Министерството на иновациите и растежа .

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Иессс преди 1 година
И за какво народна пара ще се дава на бизнесмени с нови коли за по 500 хиляди ,минимални заплати щото са *** и народа да им пълни още сметките ,абсолютна долна схема за крадене
8
0
 
5
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 година
Нов вариант на къщи за тъщи.Нашите пари потънаха в строежите на правилните хора.Толкова години не ги осъдиха и не върнаха средствата в хазната.А за някои от най-наглите бизнесмени всичко се потули под формата на давност.На печелившите - честито!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да ви кажа че една микрофирма ако прави 70 хил печалба за година, какъвто критерий са вкарали, хич ама хич няма и да кандидатства за тези субсидии :))))))
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 г. и са вече оостарели. И защо не ги правят в бг а купуват буклуци от Германия че и пари им дават докато тука всичко е закрито..
5
4
 
3
 
! Отговори
Хайде пак мрънкачи преди 1 година
Кандидатствайте де! Покажете един път, че можете поне това... пък после коментирайте!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено никакъв шанс нормална фирма да получи и цент. Нищо ново под слънцето.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позволено ли е да познаем кои?
2
3
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Това някакъв виц ли е? Микропредприятия и разработване на нови поточни линии, нов софтуер.... Дрън-дрън....Лорер.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Претопяват старата икономика като скраб и изливат новите формички , като от 1000 елемента правят 1 нов, затова ще се свием до площта на С.Македония