Напрежение сред уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй"

Били притискани да бързат със сроковете за приключване на планови ремонти
5 авг 2022 09:43, Петя Славова
25
Напрежение сред уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй" сигнализират, че са притискани да бързат със сроковете за приключване на планово-годишните ремонти. Това според тях може да доведе до човешки грешки и инциденти. От АЕЦ "Козлодуй" отказаха да коментират темата.

От Агенцията за ядрено регулиране ни отговориха, че редовно проверяват работата в централата и гарантират за безопасната експлоатация на съоръженията и работния процес.

Сред уволнените е Бисер Митков, който бил уволнен на 20 декември 2021 г. Върнал се на работа след дълго, почти 7-месечно отсъствие след сериозно здравословно заболяване.

"За моя изненада след този срок и отсъствие ми беше връчена заповед за уволнение. Тяхната обосновка е, че това дълго отсъствие е довело до просрочване на срока на обучение, който аз полагам с една програма за обучение. Освен мен такова закъснение имат още четирима колеги,т.е. абсолютна неравнопоставеност. Аз съм уволнен, другите колеги бяха оставени да си завършат обучението.", обяснява той пред БНТ.

"Ръководството използва всякакви методи, натиск върху близки, натиск върху роднини и затова дори уволнени хора не искат да споделят своя проблем. Когато колективите работят под напрежение, когато отиваш на работа, след като си бил заплашван и овикван от изпълнителния директор и неговия екип, тогава ти правиш грешки, ние сме хора и също грешим и това води до неща, които никога не са се случвали в АЕЦ "Козлодуй". Например миналата година от такава човешка грешка изключихме 5 блок. Почти след всеки планово-годишен ремонт, т.е. почти след всяко спиране на един енергоблок, когато се зарежда новото гориво, след включването, да кажем в един период от месец, този енергоблок спира, изключва, да кажем поради някаква грешка, която е в следствие на пропуските и на това напрежение сред хората, които правят ремонта на този енергоблок. А това напрежение идва от натиска на ръководството за съкращаване на обеми работа, за съкращаване на процедури с едната единствена цел - за генериране на финансов ресурс, в следствие на по-ранното включване в енергосистемата на енергоблока", допълва Митков .

Според инж. Цанко Бачийски, председател на Агениция за ядрено регулиране, нашата централа е една от най-добрите в Европа. "Това го твърдя най-отговорно, но не, защото аз го мисля това, а защото е констатирано от множество проверки, извън Агенцията за ядрено регулиране. Безопасността е гарантирана."

Процесът се следи непрекъснато, а проверки се правят поне веднъж в месеца, в която да се установи и гарантира, че всичко се изпълнява, както е заложено в условията на лицензията, в наредбите, в правилата.

"Това за бързането е по-скоро въпрос на организация. Ние и като агенция никога не сме казвали - пуснете блока и напротив, казваме - ще пуснете блока, когато ние удостоверим, че всичко е направено така, че по-нататък експлоатацията на блока да е безопасна. До момента не сме установили нарушения. За централата нямаме предписания. Имаме препоръки, които се изпълняват. Една от препоръките е да преразгледат тази организация на анализите на събития с човешки фактор. Да не се залита примерно в това, когато се установи нещо да се направи инструктаж на персонала. Защото инструктажът е еднократен акт, а да се види откъде произлиза тази грешка. Необходимо ли е друго обучение. Грешките или по-точно отклоненията, случили се поради човешки фактор, се запазват в годините горе долу в един и същ процент. Някъде около 29% и това е нормално за всяка една централа", обяснява още Бачийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сосчо, радвай се че не знаеш какво е болничен. Аз и почти всичките ми приятели работим в частният сектор и много от нас знаят какво е болничен. Лошо е само когато си между живота и смъртта и нищо не зависи от теб. И после ако оцелееш имаш едно възстановяване което в някои случаи е за няколко седмици в други месеци, ако въобще се възстановиш. Ама радвай се до де още не си видял болничен лист че когато видиш усмивката ти ще замръзне и друга песен ще запееш :)
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 Сосидж. Като пораснеш ще разбереш как изглежда болничния.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни с жълто около устата не знаели как изглежда болничния. То повечето хора са така до определена възраст, обикновено 55-60 години след което се налага болничен след болничен. Някаква операция в болница, лежиш там примерно 9 дни и още 30 дни болнични след излизането от болницата, общо 39 дни. Смяна на тазобедрена става 6 месеца болнични след излизането от болницата, т.е. болничните са за повече от 6 месеца. За онези с жълто около устата дето си мислят, че всичко знаят, оперирания бил тарикат.
19
10
 
1
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Седем месеца бил в болнични. Ама айде моля ви се. И аз работя в държавно предприятие. Знаем ви вас много добре- не си хаби отпуската ами пускай болничен. Все сте с проблеми определени хора и другите трябва да работят заради вас. Даже не знам как изглежда болничен и как се взима. То аман вече от тарикати. Да ги махат и тях и роднините им, че целите роди вътре.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРОБ ни съсипаха енергетиката !
17
1
 
36
 
! Отговори
кир4о преди 1 година
В тази централа е една голяма шуро-баджанащина. Директори и началници са си уредили родата до 9то коляно. Затова е пълно с неграмотни и некадърни. Дори да си образован и можещ те изтикват надолу по стълбата, ако не си човек на "някой". Така е, винаги ще има Барба Ганьос от ***.
16
3
 
20
 
! Отговори
Георги Дерменджиев преди 1 година
За да започнеш работа в която и да е централа трябва да имаш вуйчо владика!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там половината персонал разнася празни папки от една стая в друга.За най-малко 4 500 лв.заплата.В подобни централи на запад работят по малко от 1000 души персонала.Тук са четири хиляди.
14
2
 
37
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
В АЕЦ Козлодуй е пълен батак по отношение на кадрите. Хора без специално образование са началници останали още от социализма , а млади хора със специално образование , някои дори две висше са неглежирани и търпят простотията на началници без образование.Явна там има нужда от сериозна претърсване на кадрите.
13
17
 
10
 
! Отговори
Рико преди 1 година
Какво ревът че няма да вземат вече по 5000лв заплата ли, затова ли ми реве. Че то на всякъде се гонят срокове, той какво иска един ремонт 14 месеца ли го прави???????? Я малко неблагодарника бил болничен 7 месеца и му се плаща за това. Че кой ще го търпи в някоя частна фирма да го няма повече от половин година. Разбира се че другите трябва да работят и за него!!!!!!!! Точно такива трябва да се уволняват!!!!!!!
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са си платили на доктор да ги пусне в болнични , и да ходят да работят допълнително , кой в чужбина , кой на някой обект! И сега вече като са ги разкрили и изгонили реват де що има медия! Но това там и в други държавни предприятия е обичайна практика ! Но вече са си получили заслуженото!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До нимер 11:В Укряйна може да сте били ***,но ние си имахме демокрация без да правим Майдани и не сме били под руски ботуш,а по-скоро сме под американски .Не виждаш все едно.С Русия от 30 г. нямаме приятелски взаимоотношения,а само търговски.Не е редно украинци да ни се мешат във вътрешните работи и да ни диктуват особено на тема демокрация.
10
14
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
За да си заслужиш демокрацията е така, трябва малко да изтърпиш. Иначе оставаш завинаги руска ***. Но и теб те разбирам, бедняците не ги интересува чия *** са, само да им е евтино и да не си мърдат пръста или мозъка.
9
7
 
12
 
! Отговори
Цанка служител преди 1 година
Тези врели некипели са приказки на изгонени хора. Разбирам ги, познавам ги, но пък чак да ги публикувате по сайтовете... Сърдят се, защито нямат шанс вече да си намерят такава работа със заплата като в АЕЦа. При нас средната заплата е 5000 лв. Чистачките ни са на 3500 чисто. Инженерите под 7000 месечно не падат.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо кой казва и къде има свестни политици,дай имена?Има частни интереси това е истината,няма родолюбци затова няма светлина в тунела,простичко е
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 6:Извинявам се много,но ти не си ли българин щом така ни обиждаш?!Аз не мисля,че сме такива.Ако обичаш умозаключенията си ги пази за себе си!Нямаш работа в България щом толкова лошо мислиш за нас!
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй" сигнализират, че са притискани да бързат със сроковете за приключване на планово-годишните ремонти. Това според тях може да доведе до човешки грешки и инциденти. От АЕЦ "Козлодуй" отказаха да коментират темата."Тези да не бързат да ни гръмнат?Както и коментираха,че искат да си правят експерименти с американско гориво като нищо...
5
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има промяна трябва поне две трети от хората да подкрепят тези, които да извършат промяната. Българите са неблагодарни, завистливи хора , които се радват на всяка жълта новина около свестните политици . Докато Има Такъв Народ, Промяна няма да има .
4
5
 
21
 
! Отговори
121 преди 1 година
Бе не знам кой е калинка,и кой е ***,но 29% за човешки грешки не е нормално!Ама хич!А вие си филофобствайте колкото ви е кеф,лошо няма!
3
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уволнените са герберастки калинки. Като оня Валентин Николов с дипломата за баничар, който Тиквата беше направил шеф на АЕЦ-Козлодуй.