Протест на живеещите във Вакарел, блокират АМ "Тракия"

Причината - липса на вода
5 авг 2022 09:21, Петя Славова
12
Протест на живеещите във Вакарел, блокират АМ "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Жители на Вакарел ще блокират движението по автомагистрала "Тракия" днес в час пик. Причината – проблемите с питейната вода в софийското село, които не могат да намерят решение години наред, предава БГНЕС.

Местните жители от години живеят на практика без вода, а през последните три лета се налага и режим. Когато я има, водата не е годна за пиене, тече с притеснителен цвят от чешмите, а по водопровода ежедневно има аварии.

Според Калоян Илиев, кмет на община Ихтиман, спешно трябва да се извърши ремонт на довеждащия водопровод, защото тръбите са на 40 години. кметът твърди, че парите за ремонт са спрени с решение на Министерски съвет от 1 август.

По данните на кмета на Вакарел Ангел Павлов в момента в селото живеят между 4 и 5 хиляди души. Той настоява за незабавно намиране на решение и съдействие на централно ниво.

Жителите на селото предупреждават, че ако не бъдат взети мерки, ще предприемат протестни действия. Блокадата на магистрала "Тракия" ще започне в 17.30 часа в петък.

По време на кабинета "Петков" бившия регионален министър предложи за финансиране 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в населени места, които от години имат проблеми с водоснабдяването заради стари тръби, чести аварии и загуби на вода. Именно в това предложение се предвижда подмяна на 9 км довеждащия водопровод за Вакарел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: водапротестВиКВакарел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
недоразбрала преди 1 година
И защо ще блокират магистралата?!Водата им се подава с маркучи през нея, колите и камионите газят маркуча и спира водата ли?
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам едни мои хора, които се преместиха преди 10 години от София във Вакарел. Вода от водопровода на практика нямат. Ползват вода от сонда, но не знам дали им е достатъчно. Иначе си плащат на ВиК дружеството.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме разкошен палат на 30км от София, но в друга посока. Непрестанни проблеми със водата.----------->Разкошен палат, ама няма вода. Тока половин час има, половин час няма. Тоалетната вони... Наколо кърлежи и комари на поразия. А нощем обикалят виолетовите мучачоси. Хахах. Мерси за такъв палат. Объркал си държавата за "палат". Палати има във Франция, Швейцария, Австрия. Тука имате налят с бетон коптор в жалка имитация...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе кокошкарниците във Вакарел се продават по 150хил. евро....
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какъв зор пък магистралата ще блокират. Да ходят пред ВиК да протестират. Аз какво съм виновен, че трябва да вися на магистралата заради тях???
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То защото пък в околните населени места пият рилска вода, нищо че сами са си платили и градили водопровода. Сега чистата вода пътува към Перник и Банкя
4
3
 
3
 
! Отговори
главен Хидроспецялис преди 1 година
Епа има ли още rлyпаци, които пият вода от мифките? Вода вече ще се пие от бутилки или филтри тип Брита, вече инфраструктурата е увредена безвъзвратно за да тече по нея вода, годна за пиене.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще затворят трънки, то ей така става решаваш и затваряш
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост, при доста села около София е така. Ние имаме разкошен палат на 30км от София, но в друга посока. Непрестанни проблеми със водата. Единственият шанс- 20 кубика резервоар за питейна вода + пералня за вода на централния водопровод. Отделно сонда за резервен вариант с 5 кубика резервоар. Но в държава, в която 70% са в сивия сектор и всичко е под масата, няма откъде пари за ремонт на водопроводи. а да не говорим, че всеки втори краде вода.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как са цените на имотите там? Като за Виена ли?