Премахват незаконно заведение към къща-паметник в Созопол

Това обаче ще стане след летния сезон
9 авг 2022 13:30, Петя Славова
11

Снимка: БГНЕС

12
Община Созопол ще издаде предписание да бъде съборено заведение с тераса и стълба, които са поставени на къща паметник на културата. Новият собственик на сградата иска да я реставрира в стария ѝ вид и е сигнализирал за незаконното строителство и нарушение на Закона за културното наследство, предава БГНЕС.

Къщата е една от емблематичните за Созопол. Намира се до портите на античната крепостна стена, до амфитеатъра и църквата на площада в Стария град. Новият собственик на сградата я заварва със зазидани прозорци и тераса със заведение.

"Тук става въпрос за паметник на културата и виждаме, че тази постройка, която е опряла до Североизточната стена, е затворила над 50% от стената на къщата. Аз не мисля, че това е нормално и че някой може да го узакони в този вид, най-вероятно го е направил някой, който си е помислил , че е над закона", коментира собственикът на скрадата Румен Караманов.

Заведението е собственост на бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Извършена е проверка от Главния инспекторат за опазване на културното наследство и общината в Созопол започва административно производство.

„Навесът, който е с издадено разрешително за стоеж до приключване на дейностите по реставриране на сградата, паметник на културата, следва да се премахне. Категорично няма разрешение нито за масите, нито за стълбата и те ще бъдат премахнати”, заяви Иванка Хльосторова, директор Дирекция „Устройство на територията” в Община Созопол.

„В момента, в който разбрах, че разрешението ми е временно и там някакво условие и изтекло, съм заявил на кмета, че като свърши туристическият сезон ще го премахна - керемиденият покрив, така че няма казус", заяви от своя страна собственикът на заведението Константин Гребенаров.

От община Созопол заявиха, че незаконната тераса и стълбата върху крепостната стена ще бъдат премахнати след края на сезона, защото в разгара на туристическия сезон няма как да влезе тежка техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Инфомиран преди 1 година
Въпросния бивш областен не е от ГЕРБ. Не е корумпиран. Не е строил незаконно. Не е правил нищо нередно в живота се. Единственото, което е искал е да оцелее, да припечели много много малка сума, за изхранва семейството си и да плати образованието на децата си (не в чужбина). И това не е е неистина. И не няма чадър. Няма беззаконие. В тази държава всичко е наред. И не няма да се забрави случая след два дни.
8
2
 
3
 
! Отговори
файда преди 1 година
и след сезона какъв е смисълът?
7
1
 
2
 
! Отговори
пецата преди 1 година
до 3тикато тръгнеш да караш от Бургас за Созопол и ако си пуснал българско радио малко преди Черноморец ще забележиш че българските радио станции изчезват и започват да ти говорят на турски от радиото , това е от поне 12 години тази част на южното черноморие си я смятат че е турска и въобще не им дреме
6
0
 
11
 
! Отговори
Това преди 1 година
е същото заведение дето миналата година искаха такса за празни столове!
5
1
 
8
 
! Отговори
Копейката преди 1 година
Абе тоя областен от зплатката ли пести пари за да има ресторант на пъпа на Созопол? Няма ли да се разследва ? От коя партия е ? Кой му е правил чадър да си съществува с години и да дирибейства ? Мега наглия тип.Гешев ще го смачка.
4
0
 
11
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Мега наглите ресторантьори, заляха цялото крайбрежие с бетон. Не им стигна. Сега посягат и на паметници на културата. Пълно беззаконие и мега корупция.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в разград на площада на който се честват 24 май и 3 март има костница, а зад нея бившото кино Развитие което от 15 г е бар Синьото око (демек за турци). Театъра на същия площад още тогава го прекръстиха на Назъм Хикмет и парковата улица също е с турско име. Въобще в тов район Освобождението не е имало.
2
0
 
10
 
! Отговори
чичото преди 1 година
Каква тежка техника? Дъски и греди, маси и няколко керемиди трябва да се махнат. Ама нали е на Гребенаров..... ще изкара още поне петилетка.
1
4
 
2
 
! Отговори
В. Магриотов преди 1 година
Ше го съборят ама да не играят бухалките!