Дъжд и гръмотевици през уикенда, градусите намаляват със 7-8

В София живакът едва ли ще мине 22-23 градуса
2
Дъжд и гръмотевици през уикенда, градусите намаляват със 7-8
Снимка: Pixabay

През събота и неделя през по-голямата част от страната ще превали и прегърми и тези валежи ще успокоят голяма част от пожарите в страната. Те ще са само на места, няма да са масови. Повече ще бъдат в близост до планините. Това каза за "Твоят ден" по NOVA NEWS климатологът Симеон Матев.

Той призова да не палим огън при пожароопасно време, каквото е сега.

"Температурите ще се понижат, а тогава условията за пожар ще бъдат по-слаби. Голяма част от пожарите възникват заради човешка немарливост и са възникнали около пътя. Има 5%, които възникват от друго условие, например светкавица, която попада върху леснозапалим материал", обясни той.

По думите му пожарът има и положително влияние - разчиства вредна растителност и помага за засаждане на борове, след като разтопява шишарката.

"Има спокойствие, че валежите ще потушат възникналите пожари. Температурите след 48 часа ще са със 7-8 градуса по-ниски, трудно ще достигнат 30 градуса. В София живакът едва ли ще мине 22-23 градуса", разкри Матев. И допълни, че след това захлаждане предстои нов сух период.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: времетодъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 1 година
Другарю климатолог , не се правИ на пожарникар , там не става с прогнози , пък дори и грешни , като вашите ! Не 5% , няма и 0.01 % от причините за пожар , несвързани са човек и най-вече с неговите безмозъчни действия през пожароопасния сезон ! Примера със светкавицата въобще не е верен , щото светкавици няма при слънчево , горещо и сухо време, когато всичко е леснозапалимо ?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7-8 и са паднали!