Няма автомобили на пазара: Клиентите забравили капризите

Имало битка за всяка кола, обяснява експерт
12 авг 2022 22:08, Петя Славова
28
Няма автомобили на пазара: Клиентите забравили капризите
Снимка: БГНЕС

Производителите  на автомобили не могат да задоволят търсенето на пазара и цените на колите растат.

"Ако COVID спря целия пазар и нямаше изобщо търговия, малко след това нещата тръгнаха да се стабилизират. Липсата на чипове предизвика сътресения в производството. Възвърна се интересът към автомобилите, пазарът се раздвижи, производителите не можаха да отговорят толкова бързо. Очакваше се към 2025 г. пазарите да се върнат към нормалните нива. Сега се наблюдава раздвижване с посока надолу", коментира председателят на Прес-авто клуб България Борислав Цаков в предаването "Директно".

Автомобилният журналист подчерта, че в момента се води битка за всеки автомобил, а клиентите са забравили всякакви капризи.

"Не търсят цвят, не ги интересува чак толкова оборудването, просто купуват каквото има. Клиентите са повече от автомобилите, които се предлагат", изтъкна Цаков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента производството куца, а веригите за доставки са силно нарушени. Продължава да няма достатъчно количество чипове и метали. При поръчката на кола дори вече не е сигурно, че клиентът ще я получи, не се упоменават и срокове в договорите.

Според него няма как цените на автомобилите да се успокоят, тъй като всички суровини поскъпват. Същото се отнася за електроенергията и заплатите в сектора.

"Цените на колите ще продължават да растат. Никой не може да каже колко още. Каквото читаво имаше при употребяваните автомобили, беше изкупено. Пазарът върви на бавни обороти", заяви Цаков.

60% от колите, които се продават в Европа, са бензинови, стана ясно от думите му. А в последните месеци електрифицираните автомобили надвишават бройката на дизеловите. Юни е един от много малкото месеци, в които дори при електрическите автомобили има спад в продажбите.

"Българинът е специфичен образ и купува електрически автомобили, въпреки липсата на каквито и да било стимули или подпомагания. Вече 5% от всички коли в България са електрически. Растат доста бързо. Мит е, че в България няма инфраструктура за зареждане. Имаме малко над 800 зарядни станции. В Северна България почти няма или са много малко", каза още Цаков.

Гостът изтъкна, че метанът е в Космоса, като цена, и е абсолютно неизползваем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мит е, че в България няма инфраструктура за зареждане. Имаме малко над 800 зарядни станции... -------->>> И на тия 800 зарядни станции могат да се заредят за ден колко? 2400 електрички? 3200? Дали се сещате че това количество коли минават ЗА ДЕН през две-три бензиностанции? Значи еквивалента е 2-3 бензонистанции, срещу 800 заряни станции. После ми викат - няма проблем с инфраструктурата. Ако имаше 3 бензиностанции в цялата дръжава как щеше да е, а? Ок?
20
0
 
4
 
! Отговори
КОЛИ ЗА СРКРАП преди 1 година
НЯМАЛО АВТОМОБИЛИ, АВТОКЪЩИТЕ ПЪЛНИ С КОЛИ !!!! ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ЛАМАРИНИ ЩЕ ОТИДАТ НА СКРАП !!!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В покрайнините на всички провинциални градчета има автокъщи със стотици хиляди автомобили на старо, очакващи купувачи, в някои градове са даже повече от населението.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво нещо е живота? Уж имало инфлация, а хората ще се избият да купуват нови автомобили и имоти. Хайде, юруш на маслините...
17
1
 
3
 
! Отговори
Вещ по темата. преди 1 година
Ако искате да знете,по ереме на локдауна в САЩ,никой не си купи кола.А след локдауна,колите просто се разпродадоха заради задаващата се убийствена инфлация,за която се знаеше че ще дойде още преди ликдауна,още преди да се заговори за Ковид-36.Инфлацията расте с часове,и производителите не са заинтересовани да продават производството си на старите обявени цени.За пример ще ви дам дори само намаленият работен състав на всеки един взет произволно от вас автомобило строител.Чака се стабилизация.
16
1
 
11
 
! Отговори
айди молъ ви съ преди 1 година
Какво значи ЗАБРАВИЛИ КАПРИЗИТЕ?!Купувам най-големия барутник, понеже нямало коли ли?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20, не се излагай ве. Мързи те из нета ли да ровнеш? Има поне 4 китайски производителя, които правят електрички под 10 хил.щ.д. Даже европейския Ситроен прави електричка за около 7 хил.щ.д.
14
9
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
И ти като всеки панелистанец си специалист по всичко, за 10 хиляди долара няма китайска кола още по-малко електрическа!! На Huawei автомобила е на цена 47 хиляди долара!
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците нямат проблеми нито с производството на чипове, нито с производството на коли. Между другото имат нелоши електрически коли за около 10000 долара, въпрос на няколко години е да залеят пазара с евтини каручки за жълти стинки и да убият не само европейската и американската електронна индустрия а също и автомобилостроенето
12
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Тези глупости като ги пишете ... някой вярва ли ви ...
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Защо новата ти кола е розава? - Защото не съм капризен. - Имаш ли мобилайзер, климатроник, парктроник, навигация, шибидах? - Имам аптечка, пожарогасител и крик.
10
6
 
39
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТРУДНО ЛИ Е ДА НАПИШЕТЕ : САНКЦИИТЕ СПРЯХА ПРОИЗВОДСТВОТО И ЗАТВОРИХА ХОРАТА ПО ДОМОВЕТЕ !! НИКОЙ НЕ ТЪРСИ , НЕ КУПУВА И НЕ ПРОДАВА КОЛАТА СИ !!! УРСЪСЕЛА ФОРДОЛАЙНО НАКАРА ЕВРОПА ДА ЗАМРЕ И УМРЕ !!!
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите хора си купиха по един гараж олио по 8 лева и сега ще си купуват коли.
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така беше при социализма. Хората купуваха много коли и не стигаше за всички.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви капризи? Реални километри и истински технически преглед?
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автомобилите ще станат не продаваеми.
5
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дртн, дртн ярина. Все едно слушам агенти на недвижими имоти. Пълни безкряйни глупости! Всички имат спад в продажбите и то не заради нарушените доставки!
4
0
 
50
 
! Отговори
Ахахаха преди 1 година
"Вече 5% от всички коли в България са електрически." - Сериозно!?!При 2 800 000 коли, това прави 140 000 електрички. След 10 години може и да стане, но реалнатра цифра сега е 10-12 пъти по-малка. И тоя ми ти бил авто журналист - бaхти смешника...
3
11
 
7
 
! Отговори
Горд собственик преди 1 година
На Октавия 2008 от нова 1.9tdi не я сменям за нищо плюс тези гръмки заглавия са смях - коли има зависи кой какво търси и да цените доста са скочил, но всеки знае за себе си! Шкодата 2008 беше 41хил.лв
2
0
 
31
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кат нема си карам стария голф на 20 години :)))