Зачестиха случаите на удавници, ще има спасители на още 9 плажа

Постове ще са в Бургаско и ще останат до 30 септември
Обновена: 13 авг 2022 18:40 | 13 авг 2022 15:58, Анисия Иванова
28

В разгара на летния сезон 9 неохраняеми плажа край Бургас вече ще имат водни спасители. Мярката идва с оглед на зачестилите случаи на удавници през юли и силното мъртво вълнение, което само за месец взе живота на повече от шестима души.

От следващата седмица морски спасители ще патрулират на общественозначими плажове като ивиците в Иракли, Поморийска коса, Сарафово юг, Крайморие юг-2, Алепу, Корал, Созопол запад-1, Царево-Василико и Черноморец.

"На територията на нашата община има доста плажове, които са неохраняеми, а са предпочитано място от граждани и туристи за къпане. Тъй като вече има изградена система от водноспасителна служба, има и съответния брой необходим спасители. Но това е ангажимент на самите сключили договори фирми и хубавото е, че те са професионалисти. Голяма част от тях са и наши бивши колеги, които познават в детайли водното спасяване", каза началникът на БЧК Бургас Виолета Радева.

Обществената поръчка е за близо 245 хиляди лева и беше обявена дни след като Мария Нейкова отново стана областен управител на Бургас.

"Тези договори следва да бъдат подписвани не когато сме в разгара на сезона, тоест в началото на годината или при стартирането на сезона. Но към днешна дата хората са спокойни, защото подписахме договорите за водното спасяване", заяви Нейкова.

Характерното за август мъртво вълнение тази година подрани с няколко седмици и вече взе няколко жертви. Получават се дънни ями, дупки и морето започва да дърпа.

Спасителните постове ще бъдат напълно оборудвани и ще останат до 30 септември с работно време от 8 до 18 часа. На останалите неохраняеми плажове ще бъдат поставени обозначителни табели за плажуващите.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ли да има повече удавени,та да се сетят,че трябват повече спасители?? Къде е грижата на държавата за хората??!В България всичко се прави в последния момент.Неохраняеми плажове на Черно море ,които хората предпочитат са оставени без надзор от държавата ,то сме като джунгла,кой оцелее,оцелее..
16
5
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Аз като плувам с километри защо пак някакви калъфи ми правят сви-р-ки? Аман от спасители! Убиха туризма!!! Чудим се къде да плуваме и кога! Само пари харчите от нашите данъци за да ни тормозите. Еб*ас-и служебното правителство!!!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, изобщо на ми се пише, но не мога да се сдържа. Днес ходихме до плажа с дъщерята и две от внучетата, защото имахме време и сме от Варна. Все пак още е лято! Българите масово не умеят да плуват. Накисват се до глезените и подскачат на всяка вълна като нестинари. Трябва да се въведе масово обучение още от училище, да може поне сега малките да могат. Днес спасителите свиреха постоянно, те виждат с един поглед кой може и кой се сили да се покаже. Но не те са решението! Трябва всеки да умее.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бассси, не стига че е презастроено, обслужването е долнопробно, плажовете са претъпкани, храната е зле, силно замърсено е, а и морето взима доста жертви! После що нормалните ходят в Гърция? Защо ли?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4....Какви па толко "специфични особености" може да има това море? Аз във водата седя до гърдите. Каквито и особености да има аз под мен имам дъно и пак си кисна във водата. Не се мятам от скалите на Шабла. Всички тези удавници са си мислили ,че са по-големи плувци от спасителите. То не може цял ден да се наливаш с бира и друго на плажа и да ядеш като разпран и после да си адекватен във водата. Е не става. Тва е същото когато пияните твърдят,че така карат по-добре. После вземи тва дърво
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обясняваш че в Бургас морето е чисто, е все едно да обясняваш че софийския въздух е чист.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бургаския залив съдържа линия от фeкaлни води, към дъното. Наскоро имаше филм по БНТ2. Водолази бяха снимали някаква кафява маса, като мъгла, започваща от дъното и продължаваща към Маслен нос. Едва ли това е ок за почиващите, ама те си знаят защо са там...
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случка от преди два дни в Поморие-младо момче за да впечетли приятелката си се бухна главичка в морето и се завлече на 30 метра навътре , след което нагъла вода и го изкараха като чувал с картофи. 10 минути преди да влезе се оказа, че ял и пил на корем в едно капанче.
9
0
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До До Радо 4 Имаш право. За това нашето море се именува черно.
8
3
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Мария Нейкова не беше ли певица или е друга ?
7
6
 
8
 
! Отговори
До от 7 преди 1 година
Просто казах че в Бургас е пълно с млади и свежи хора, с хубави групи и е всеобщо позитивно настроение. Не ти преча да се скапваш със скучната ти жена или пък ако си сам, където и да е.....ако щеш в Турция, ако щеш в Гърция. Толкоз. Нищо повече.
6
17
 
14
 
! Отговори
В преди 1 година
Гърция ходят дамо дебели лели и чичовци с отрочетата си. Толкова са зле, че сутрин са на плаж, после спят, после пак на плаж и след това вечеря и в леглото. Ами те са погребани оше сега. Не им трябва да умират. През целия ден почти не общуват, а разговорите им доколкото ги има са "уникални" просто. Това са хора умрели от скука. Живи мумии. Отегчени до смърт и неспособни на каквато и да е емоция. И съм сигурен, че доста от пишещите тук, вечно пънкящи и самотни хора ще се разпознаят в профила:-))
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спасители.. спасители. Накрая спасители ще трябва да наглеждат други спасители. Оставете плажовете на мира!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом им е писано да се удавят няма да се обесят. На тази земя нищо случайно не се случва. Всичко е преначертано.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4БуахахахахахахахаАбе и в Гърция плажовете масово са неохраняеми, но хората не се давят толкова. Просто е, не са пияни, не са самонадеяни, имат чувство за самосъхранение.Ако още не си го проумял виж каква сеч е по пътищата ни. Причината: самонадеяност, високо самочувствие, липса на инстикт за самосъхранение, C2H5OH или наркотики.Smallумник!
2
10
 
17
 
! Отговори
До Радо преди 1 година
Явно си някой сухоземен. Нямаш идея, че Черно море има специфични особености. Има течения, водовъртежи и мъртво вълнение. А пък колкото и да пишете, курортите по морето са препълнени. Черно море е романтика. Нищо общо с гръцките и турски консумирани морета. Миналата и тая седмица в Бургас има фестивали и концерти, на които идват световни изпълнители. Вчера Арктик мънкис разбиха всичко живо. Утре Джейсън Деруло. Градът е препълнен с млади и позитивни хора. Тук не е скуката Гърция
1
12
 
15
 
! Отговори
Радо преди 1 година
В Гърция и Турция няма никакви спасители и е супер. Няма и удавени.