Експерт: Очаква ни много тежка и сериозна зима

Имаме рекордно ниска запълняемост на газохранилището, обясни доц. Сарийски
15 авг 2022 12:20, Петя Славова
102

Енергийната криза продължава да е водеща тема за страната ни. Още има опасност бизнесът и домакинствата да свият потреблението си на газ през зимния период.

"Имаме рекордно ниска запълняемост на газохранилището, в голяма част от страните в ЕС също има недостатъчна запълняемост. Търсенето на газ тепърва ще нараства и цените до момента ще бъдат базата за един допълнителен отскок. Цената за потребителите на дребно тепърва ще се увеличава". Това заяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на "България сутрин".

"По програмата енергийни помощи за отопление у нас потребителите получават 653 лева за пет месеца. Размерът на помощта бе увеличен преди месец с 20 лева на месец. Не съм убедена, че те ще стигнат при тази инфлация на енергоносителите", подчерта бившият социален министър Христина Христова.

Считано от днес, 310 000 домакинства могат да получат такава помощ.

Още по темата

По думите ѝ средната работна заплата за второто тримесечие у нас е станала 1730 лева, което е повишение от 13% на годишна база. Междувременно обаче тя не може да покрие ръста на инфлацията.

"Очаква ни много тежка и сериозна зима", категорична бе Христова.

Според Сарийски решението на проблема е да бъдат осигурени надеждни доставчици на горива.

"В България имаме инфлация около 17% и продължава да нараства. Причината е, че имаме скъпи горива, всичко по веригата се оскъпява", поясни той.

"Веднъж ще платим алтернативните доставки на газ, а на второ място може да платим и за този газ, който не сме използвали", алармира Сарийски в ефира Bulgaria ON AIR относно договора ни с "Газпром".

От думите на експерта от БАН стана ясно още, че в разходите за социална защита влизат и пенсиите, чието увеличаване е натоварило хазната.

"Досега всички антиинфлационни мерки бяха харчени на калпак - бяха подпомагани тези, които нямат нужда, а за останалите парите бяха малко", констатира той.

Христова е на мнение, че обещаното за октомври увеличение на пенсиите не се е случило по принципите на пенсионната система, а е административна намеса. "Много от хората ще останат излъгани в очакванията си. Около една трета от хората ще получат увеличение", смята тя.

Сарийски обобщи, че България е безнадеждно закъсняла при въвеждането на реформи за определянето на минималната работна заплата.

"Заплатите са разковничето за решаването на проблема с пенсиите, защото за да имате високи пенсии, ви трябва достатъчен брой осигурени лица, които да внасят достатъчни приходи. Ние нямаме нито един от тези компоненти", заключи Сарийски.


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
7
 
! Отговори
Шварц преди 1 месец
От толкова много експерти България е на това дередже
80
0
 
4
 
! Отговори
Шварц преди 1 месец
Българина е свикнал с мизерията Виж в развитите европейски държави е друго
79
2
 
8
 
! Отговори
Експерта преди 1 месец
Аз без да разбирам и да съм експерт . Мога да ви го кажа същото , че тази зима и следващата година включително ще сме на студено и без пари с който да си плащаме сметките
78
14
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Тези "експерти" са все платени от Кремъл и искат да всяват паника. Глад и студ ще има но само за тези на хранилката на Газпром: Борисов, Пеевски и Доган.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Математиците какво мислят по въпроса?
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да влизат осигуровки, като самите депутати са в сивата икономика и получават пари в плик
75
10
 
8
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
До Администратора на Сайта: моля, обърнете внимание, че тук се разпространяват коментари, желаещи "смъртта на стотици хиляди българи". Справка: коментар номер 75 на някакъв смахнат русофил.Моля да триете своевременно подобни коментари. Благодаря предварително!
74
1
 
5
 
! Отговори
непенсионер преди 1 месец
То само на пенсионерите ще се вдигат пенсиите, а наработещите заплатите-ядец.
73
0
 
5
 
! Отговори
Кьосев преди 1 месец
Да се отнеме фитосанитарния контрол от Българската граница от частните фирми и приходите да си отиват в държавата!.... Ще има и за пенсии и даже ще остават! Да се приеме задължително осигуряване на работник с трудов договор на минимум 1500 лева! - Така пак ще има за пенсии!
72
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Някой спомня ли си от редовните читатели на Днес Бг какво пишеше бай ви SS от май месец ? А други спомнят ли си какво ви говореха политиците ? Сега уверявате ли се в правотата на думите ми ?
71
1
 
8
 
! Отговори
…!! преди 1 месец
Честито!
70
4
 
21
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Да не забравите да благодарите за тежката зима на лъжците Киро и Асен, и нали знаете, на следващите избори, пак за тях.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като в България няма природен газ като собствен природен ресурс защо голяма част от бизнеса и някои домакинства минаха на газ?Така се става брашнен чувал който всяка държава с такъв ресурс може да изтупва до безкрай и да изнудва с каквато иска цена.За алчните прекупвачи дори не ми се говори.
68
8
 
20
 
! Отговори
Видов ден ! преди 1 месец
Какво ме вълнува,че софиянци няма да имат парно,нали са само програмисти които вземат големи заплати,щи ги топли мисълта,че имат много пари.ХОХОХХОХО а ние на село живи да ни оплаче човек, ще си ядем направената зимнина,ще палим камините а се очартава и добра реколта от грозде,това ме подсеща и за едно теле което съм капарирал, така че и сюджук е подсигорен.Даже ако съм искрен това лято ми се ще да си отива по бързо
67
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен просто Киро ми обеща евтин азерски газ от септември и понеже му вервам очаквам лека зима с намалени цени на всичко
66
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 "Чирен е запълнен на 46% плюс трите кораба LNG до края на октомври ще се запълни на 100%." - Май не рабра за Киро че ги оставил на задължителна оферта. Корабите няма да дойдат!
65
13
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Напротив, дано тази зима е СПАСИТЕЛНА за България. Дано тази зима измрат от студ и глад десетки хиляди неграмотни и мързеливи европеидни про'стаци, които на изборите гласуват България да робува на Брюксел и Вашингтон! САМО тогава България ще тръгне напред и нагоре!
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топлогърбация ще гърби столичани зимъска, мухахахаха. sweet!!!
63
12
 
9
 
! Отговори
преди 1 месец
и да ни плашите, и да не ни плашите, ?ГЪЗпром да въви при крайцера москва.
62
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чирен е запълнен на 46% плюс трите кораба LNG до края на октомври ще се запълни на 100%. Само че гълъбарника на президента вече даде заявка че ще саботира доставката на втечнен газ. Поискаха от фирмата доставчик отсрочка за подписване на договора с което на практика извършиха диверсия в полза на Русия