Съдов хирург бил сред първите, оказвали помощ на "Тракия"

Д-р Елкин се прибирал от морето със семейството си
15 авг 2022 18:57, Красимир Ангелов
34
Съдов хирург бил сред първите, оказвали помощ на "Тракия"
Снимка: Болница Тракия

Съдовият хирург от Болница "Тракия" в Стара Загора д-р Антон Елкин е един от първите хора, оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа край Стара Загора вчера към 20 часа вечерта, съобщиха от здравното заведение.

Той обаче не е бил в линейките от града, а се е оказал в първите коли на магистралата зад катастрофиралия автобус.

Още по темата
По думите му, заедно с него в първоначалния преглед на пострадалите се е включил и втори лекар, млад мъж, когото обаче той не познава.

Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите. Той и колегата му създали бърза организация, за да прегледат пострадалите и преценят кой е по-тежко пострадал и трябва да бъде транспортиран с приоритет с първите линейки до болница и кои от пасажерите са с по-леки травми.

Импровизираният триаж на пътя е помогнал много за бързата оценка на физическото състояние на пострадалите още преди пристигането на първите екипи на "Спешна помощ", които веднага са поели най-тежко пострадалите.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира д-р Елкин. Според него на мястото на катастрофата имало много други хора, които са помогнали повече.

Според огнеборците от екипа обаче "този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя".

В бързината така и не успели да го попитат за името му. Днес обаче стана ясно, че това е именно д-р Елкин, който се връщал със семейството си от българското Черноморие, където почивал през уикенда.

Той потвърди, че прегледът на терена на катастрофата е установил по-тежки травми при две от децата и при двата възрастни, на които е била оказана първа помощ приоритетно и са били транспортирани до болницата с първите линейки.

Екипът на Болница "Тракия" поздрави д-р Елкин за достойната постъпка.
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 месец
От фамилията му, не става много ясно националността му!Но важното е друго, че е избрал благородна професия, която го мотивира допълнително да помага в този критичен момент!Браво на него и семейството му!
31
0
 
2
 
! Отговори
Минка от Средец преди 1 месец
И защо сте го изтипосали с такава криминална снимка все едно е престъпник
30
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Рали.....може и да си прав/а...И все пак:..-Лично мен ме смущава МАЛКО факта,че се "акцентира" на тоя доктор...Та той просто е изпълнил Хипократовата клетва,която е изрекъл в деня на дипломирането си..Но адмирациите и уважението ни към него ...поне аз не виждам защо да са повече,отколкото към останалите спасители,които изобщо не се споменават..Помага всеки с каквото може !.."Спасителят" не е един..
29
0
 
5
 
! Отговори
Рали преди 1 месец
До ПроСоТоЗащото ако няма кой да разпредели болните, тежките пациенти ще си заминат докато чакат линейка. В статията добре е обяснено. Най-трудно е при паника да създадеш организация на спасяването. У нас рядко някой го може. А и пожарникарите няма как да оценят точно тежестта на травмите.
28
7
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
абе моите уважения,но според неговите думи,почти "сто" коли спряли и хората от тях започнали да помагат на пострадалите..На вниманието ни обаче се натрапва САМО тоя доктор...Що така?..-Другите какво са ?
27
0
 
6
 
! Отговори
Колхозник преди 1 месец
Респект!
26
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прилича на монголоид
25
12
 
0
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
Махайте го тоя. Гласувайте за ГЕРБ!
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Респект към лекарите и всички, които са помогнали в тази тежка ситуация. Все още има достойни хора в тази страна.
23
31
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Махайте го тоя. Гласувайте за ГЕРБ!
22
0
 
61
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Браво, докторе!! Ето това е не само да си положил Хипократовата клетва, но и да я следваш!! Дано има повече такива българи - в тях е надеждата на тази държава! Жалко, че няма кой да се сети да даде на този лекар и най-вече човек един почетен орден, заслужава го!!!!
21
24
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Само ГЕРБ!
20
0
 
65
 
! Отговори
7777 преди 1 месец
Освен доктора имаше и една мед.сестра. Помагаше на всички по-леко ранени. Наистина заслужават адмирации. За организацията-беше точно така
19
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, един достоен българин, да е жив и здрав! Показвайте повече такива хора, акцентирайте върху направеното добро!
18
52
 
7
 
! Отговори
В Ъ З Р А Ж Д А Н Е преди 1 месец
Много скоро идва ВЪЗРАЖДАНЕ и тия плъхчета с очилцата ай тита май тита ли са кви са всички ше бадат изравнени с минималниоте заплати и ше има за всички пари !!
17
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев награди човека бе, издирете и другия млад доктор, дайте ги по телевизията, благодарете им публично, браво докторе, да си жив и здрав
16
0
 
68
 
! Отговори
Браво.... преди 1 месец
...браво, браво - и на лекарите, и на всички, които незабавно са започнали да помагат на пострадалите! Ето - това е същността на човещината! Нека всички участници в тази история бъдат живи и здрави!
15
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един от редките случаи, в които не ме е срам, че съм българин. Дано стават повече случаите, в които да се гордеем със сънародниците си!
14
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имали са късмет в нещастието децата. Браво на всички помогнали хора!
13
0
 
63
 
! Отговори
Браво ! преди 1 месец
Браво на тези страхотни лекари и истински хора !Пример са за професионализъм и човещина !!!