Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи

Между 10 и 40% са скочили цените на ваканционните имоти в Бургаско
16 авг 2022 19:57, Анисия Иванова
145
Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В средносрочен план едва ли можем да очакваме по-високи ипотечни лихви от 4% в Европа. Това заяви гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет – Варна, в подкаста "Имот: взет или нает" с водещ Снежана Стойчева.

Владимиров очаква десетилетие с по-висока инфлация, липса на реален икономически растеж, слаб ръст на безработицата. Според него цените на имотите ще растат успоредно с инфлацията, поне номинално.

"Лошият сценарий е за много положителни лихви и рецесия и тогава без съмнение цените на имотите ще паднат“, каза Владимиров.

„Има три фундаментални характеристики на нашия пазар на имоти – тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи“, отбеляза той.

"85,4% от жилищата у нас са частна собственост… В пренаселени жилища живеят 39-40% от домакинствата към 2020 г. Средните числа за Европейския съюз и еврозоната са 13-14%“.

По думите на експерта освен че са пренаселени, жилищата у нас са и малки - с около 20 кв. м са по-малки спрямо средното жилище в ЕС. По отношение на стаите пък в България се пада по 1,1 на човек, докато за блока средното число е 1,8, стана ясно още от разговора.

Според Николай Господинов, собственик и главен изпълнителен директор на iBrokers, активността в новото строителство е ключова на пазара на имоти.

"Новото строителство дава възможност на хората да вземат решение и да предприемат действия по-късно. Това дава цялостна икономическа активност. Активността на пазара зависи от това колко проекти ново строителство ще има. Бургас страда от години от това заради географската ограниченост и други фактори“, каза Господинов.

Той отбеляза, че „инфлацията по принцип е помощник на цените на недвижимите имоти“ и добави, че „не са важни лихвените проценти, а поведението на банките“. Като пример Господинов даде 2018 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха по-високи, но активността беше силна.

Според експерта продължителната двуцифрена инфлация обаче ще доведе до натиск в печалбите на строителните предприемачи, като в такъв случай ще има и проекти, които няма да бъдат финализирани.  

Иван Василев, управител на Капитал Естейт, посочи, че повечето купувачи на ваканционни имоти разполагат със средствата в брой и под 5-процентен дял от тях се насочват към кредити. „Реалните оферти са значително по-малко през последните месеци спрямо желаещите да купят“, изтъкна той.

"С между 10 и 40% са се повишили цените на ваканционните имоти на годишна база (в община Бургас)… Това по никакъв начин не е свързано с доходите на хората“.

Най-голям ръст на цените на имотите има в Свети Влас и Слънчев бряг, стана ясно от разговора, като Василев обясни, че това донякъде се дължи на ниската база, от която тръгват те.

„По Южното Черноморие цените са изначално по-високи. На север от Бургас цените се вдигнаха най-много“.

Той коментира и ситуацията на пазара на наеми.

„Прави впечатление не много добрата практика самите наемодатели да поставят неизпълними условия – депозит за няколко месеца напред, предплата за година“.

И направи прогноза в края на лятото цените на ваканционните имоти полека да тръгнат надолу.

Главният архитект на Бургас Емил Бурулянов заяви, че озеленяването е сред водещите приоритети при жилищното строителство. Той отбеляза, че има висок интерес към разширенията на жк „Изгрев“ и на жк „П.Р. Славейков“.

По отношение на обществените сгради Бурулянов посочи, че доста се прави в жк „Сарафово“, тъй като там капацитетът на училището почти е изчерпан.

"По традиция община Бургас изгражда изключително ударно детски градини, затова нямаме почти никакви проблеми с приемането в детски групи. Същото е по отношение и на програмата "Първокласно начало", която е свързана с реновиране на всички класни стаи всяко лято за прием на първокласници“.

Главният архитект коментира и проекта за изграждане на детска многопрофилна болница в Бургас. Повече по темата чуйте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сред като за 3 десетилетия оглозгаха България, мошетата се облизват вече и за панелките на гоите...
64
3
 
15
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 1 година
живота на собствениците става ад! В утвърдените демокрации не е така.
63
3
 
9
 
! Отговори
До Albi преди 1 година
На запад кажи-речи са стигнали крайната точка на капитализма. Какво ще последва не съм много сигурен, но като за начало няма да е много хубаво. Колелото на историята се завърта, и много неша ще се променят.
62
1
 
26
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Тук ако живеем на тясно в Лондон какво да кажат? И не са само българите чистачи/миячи наврени така. Сума ти обяви има за чудо и приказ. Миниатюрни жилища с душ кабина в кухнята, вход на апартамента през прозореца и подобни. В големите западни градове не е много по-различно. А и на запад като цяло. Тук се ширим но все не ни стига мястото да си трупаме вехториите.
61
4
 
38
 
! Отговори
Owner преди 1 година
Българите в по голямата си част над 70 % са собственици на имотите си. И това дразни изключително много запада. За това бесуват и се чудят какви тъпотии да сътворят. *** не им се получава.
60
2
 
10
 
! Отговори
Май, май преди 1 година
Най-прав е оня, дето не иска да създава деца. Като се замислиш, нека да има за богаташите повече. Нали това искат.
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-важно е да си е твое, отколкото да живееш в замък, който има ужасен наем. Или?
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта е, че има яко строителство и същевременно най-бързо намаляващо население в света. Математиката е проста - все повече празни жилища като "инвестиции". Ако по някакви причини един известен процент от хората реши да обърне инвестициите в пари, всичко ще се срути. ПС: и аз имам такъв апартамент. Празен, като инвестиция.
57
4
 
6
 
! Отговори
До бай SS преди 1 година
Не ти завиждам, бай SS. Не ти знам писанията колко са истина и колко не, ама ти сам казваш, че не те интересува другите как живеят. А в същото време пускаш някакви излияния тук. Толкова ли нямаш приятели, азиатката и синът ти да не би да те пренабрегват? Вадя си извод, че имаш проблемен характер, бай SS, особено ако си наистина бивш военен. Поздрави, не приемай казаното с лошо.
56
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Щом живее така значи така му харесва. Така е избрал. И не обобщавайте моля, не всички живеят като с.котове в панелки и маломерки!
55
3
 
4
 
! Отговори
До ss преди 1 година
Ааааа, ти си бил ***. Муа ха ха. Еееее, това че от село си отишъл в Ирак, много важен не те прави. Още по-зле стана. Стана за подигравка. Айде лека......
54
7
 
2
 
! Отговори
Проектант архи тект преди 1 година
Е не ти трябват много стаи. Трябва ти една без която не може . Без тоалетна не може. Там можеш да спиш, да се храниш и да се облекчаваш , да гледаш новините, да четеш политика и рекламни брошури , да правиш бизнес и да сключваш важни сделки.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалките бройери пак просо сънуват. Тая зима ще се умирга от студ и глад тия пък си пишат платени статии.
52
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно имотният балон се пука щом редовно по статии и телевизии канят експерти като този да всяват страх. Апартаментите няма да свършат успокоите се 24 процента от апартаментите в София са празни поне такава статия имаше. 5 процента да се пуснат за продажба и всичко потъва.
51
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Качествените тухлени жилища ще държат цена.Панеляци и всякакви подобни коптори ще се подаряват.
50
8
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 51 Е не е вярно ,че българинът живее в тесни жилища ! Както пише в статията ! А ти що завиждаш ? За да изкарам тия пари съм рискувал живота и здравето си ! Стреля ли са по мен и аз съм стрелял,разминирал съм противопехотни мини и съм бил в страни където човешкият живот струва по малко от пакет цигари !
49
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова пък кара луксозни, но много стари коли, дето не са му по джоба.
48
6
 
22
 
! Отговори
План ът преди 1 година
За какво са ви къщи? Българинът се променя. Живее навън на всякакви атмосферни условия. В следствие на това привиква и се окосмява с гъста козина . Говори все по малко . Предимно крещи на другите окосмени. Всичко в под контрол.
47
3
 
10
 
! Отговори
До SS преди 1 година
Материално сте много добре. Беше писал и че имаш сериозно заболяване. Надявам се всичко да е под контрол и да се радвате на всичко още дълги години. Не те иронизирам.
46
2
 
19
 
! Отговори
Съ променим я преди 1 година
Вземаш кашон от хладилник , под някоя тераса в София разполагаш се вътре и си пич.