Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи

Между 10 и 40% са скочили цените на ваканционните имоти в Бургаско
16 авг 2022 19:57, Анисия Иванова
145
Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В средносрочен план едва ли можем да очакваме по-високи ипотечни лихви от 4% в Европа. Това заяви гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет – Варна, в подкаста "Имот: взет или нает" с водещ Снежана Стойчева.

Владимиров очаква десетилетие с по-висока инфлация, липса на реален икономически растеж, слаб ръст на безработицата. Според него цените на имотите ще растат успоредно с инфлацията, поне номинално.

"Лошият сценарий е за много положителни лихви и рецесия и тогава без съмнение цените на имотите ще паднат“, каза Владимиров.

„Има три фундаментални характеристики на нашия пазар на имоти – тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи“, отбеляза той.

"85,4% от жилищата у нас са частна собственост… В пренаселени жилища живеят 39-40% от домакинствата към 2020 г. Средните числа за Европейския съюз и еврозоната са 13-14%“.

По думите на експерта освен че са пренаселени, жилищата у нас са и малки - с около 20 кв. м са по-малки спрямо средното жилище в ЕС. По отношение на стаите пък в България се пада по 1,1 на човек, докато за блока средното число е 1,8, стана ясно още от разговора.

Според Николай Господинов, собственик и главен изпълнителен директор на iBrokers, активността в новото строителство е ключова на пазара на имоти.

"Новото строителство дава възможност на хората да вземат решение и да предприемат действия по-късно. Това дава цялостна икономическа активност. Активността на пазара зависи от това колко проекти ново строителство ще има. Бургас страда от години от това заради географската ограниченост и други фактори“, каза Господинов.

Той отбеляза, че „инфлацията по принцип е помощник на цените на недвижимите имоти“ и добави, че „не са важни лихвените проценти, а поведението на банките“. Като пример Господинов даде 2018 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха по-високи, но активността беше силна.

Според експерта продължителната двуцифрена инфлация обаче ще доведе до натиск в печалбите на строителните предприемачи, като в такъв случай ще има и проекти, които няма да бъдат финализирани.  

Иван Василев, управител на Капитал Естейт, посочи, че повечето купувачи на ваканционни имоти разполагат със средствата в брой и под 5-процентен дял от тях се насочват към кредити. „Реалните оферти са значително по-малко през последните месеци спрямо желаещите да купят“, изтъкна той.

"С между 10 и 40% са се повишили цените на ваканционните имоти на годишна база (в община Бургас)… Това по никакъв начин не е свързано с доходите на хората“.

Най-голям ръст на цените на имотите има в Свети Влас и Слънчев бряг, стана ясно от разговора, като Василев обясни, че това донякъде се дължи на ниската база, от която тръгват те.

„По Южното Черноморие цените са изначално по-високи. На север от Бургас цените се вдигнаха най-много“.

Той коментира и ситуацията на пазара на наеми.

„Прави впечатление не много добрата практика самите наемодатели да поставят неизпълними условия – депозит за няколко месеца напред, предплата за година“.

И направи прогноза в края на лятото цените на ваканционните имоти полека да тръгнат надолу.

Главният архитект на Бургас Емил Бурулянов заяви, че озеленяването е сред водещите приоритети при жилищното строителство. Той отбеляза, че има висок интерес към разширенията на жк „Изгрев“ и на жк „П.Р. Славейков“.

По отношение на обществените сгради Бурулянов посочи, че доста се прави в жк „Сарафово“, тъй като там капацитетът на училището почти е изчерпан.

"По традиция община Бургас изгражда изключително ударно детски градини, затова нямаме почти никакви проблеми с приемането в детски групи. Същото е по отношение и на програмата "Първокласно начало", която е свързана с реновиране на всички класни стаи всяко лято за прием на първокласници“.

Главният архитект коментира и проекта за изграждане на детска многопрофилна болница в Бургас. Повече по темата чуйте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
17
 
! Отговори
До SS преди 1 година
По тази логика, нас защо трябва да ни интересуват измислените ти пасквили?
44
28
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Живеем с жена ми ( азиатката) в жилище 182 квадрата и сина общо трима души ! Имам имот в София квартал Лозенец, два имота в Пловдив,един в Бургас и един в Линц Австрия ! Отделно вила в планината 82 квадрата и малка производствения фирма която е изцяло моя включително халето и земята под него ! Не се оплаквам ! И всичко придобито с нашия общ труд ! Как живеят другите не ме интересува !
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таня действително е сериозно ощетена от комунизма. Комунистическите учители дори не са я научили на правопис. Явно изобщо не е наясно кое в изречението е подлог и къде се пише пълен член. Но пък важното е, че е богата.
42
1
 
4
 
! Отговори
do 43 преди 1 година
А прогнозира ли, че никой няма да я купи?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергийните цени в Европа удариха абсолютен рекорд
40
6
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Абе брато съм в Европа и не ми говори комплексар я излезез и се огледай пред панела какво виждаш болен мозък
39
5
 
16
 
! Отговори
Решение преди 1 година
Аз затова съм се отказал да имам деца. Няма да създавам роби на капиталистите, та да се чудят на кого по-напред да плащат наем или ипотека. Пък и таман да има повече за богаташите, нали все не са им достатъчни пари и имоти.
38
3
 
21
 
! Отговори
Косата преди 1 година
Колкото и да гриндят накрая ще живеят в два на един под два кубика пръст. И един луксозен кръст.
37
2
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
4 стай не ги полэвам, а у обласния 2 са ми иэгорели и не ми липсват. Та тоа декан, да си EПМaйчинa
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малки, тесни жилища които незнайно защо пълни с какви ли не нови непотребни неща, а старите не изхвърля. А някои ползват старите си грохнали коли като второ мазе.....Плюшкин 2.0
35
5
 
31
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Явно никога не си бил в Европа. Не мисли, че градовете извън центъра с туристическите забележителности са цъфнали. Същият *** и мизерия като тук. Спални за евтина работна ръка. Особено във Франция.
34
7
 
12
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Така ли бе комплекск в Европа дали гледаш през терасата разорани паркинги, кал, и разбити тротоари. Хайде да сме видели, а не като теб злобен панелистанец!
33
1
 
4
 
! Отговори
Коридорониера преди 1 година
Кой е този българин?
32
1
 
8
 
! Отговори
Евроклошар преди 1 година
Кашон с предверие , веранда и чайна зала. Луксозен живот .ама и данъка кърти.
31
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислите ли, че нашите панелки са по-луксозни от обикновеното жилище в Европа? ***, неподдържани, шарени отвън, с различни изолации, остъкляване, от различни епохи, с различни бюджети, дограми, а отвътре, лющещи се, падащи мазилки, спукани тръби...Такъв стандарт и качество в Европа не съществува!
30
4
 
33
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Кефи ме как в софия,купувате 2 стайчета за по 200к.Една фута пари,за привилигията да живеете в мръсен,пренаселен град.Безценно ;)
29
1
 
17
 
! Отговори
Променяме се преди 1 година
Новите предложения са само за правостоящи в боксониера.
28
1
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Какво да гледаме като сме там бре ***. Там не се броят тераси, общи площи и прочие!!! Според Евростат 76% от испанците имат собствени жилища най-много от всички западни държави!!! Германия и Англия на другия полюс съответно 49% и 52%.Можеш ли да четеш на английски или телефона само да ръсиш глупости!!!
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Владимиров погледнете имотите на политиците и техните приближени бизнесмени. Никой от тях не живее в тесни пренаселени жилища.Те не са ли българи?:))))
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кув комунизъм къв евроатлантизъм ? Трябва ни чиста и свята република а не част от чужди империи . Това е мислене на про.ст.итутки а не на народ. Въпроса не е на кого да се надупим.