Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи

Между 10 и 40% са скочили цените на ваканционните имоти в Бургаско
16 авг 2022 19:57, Анисия Иванова
145
Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В средносрочен план едва ли можем да очакваме по-високи ипотечни лихви от 4% в Европа. Това заяви гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет – Варна, в подкаста "Имот: взет или нает" с водещ Снежана Стойчева.

Владимиров очаква десетилетие с по-висока инфлация, липса на реален икономически растеж, слаб ръст на безработицата. Според него цените на имотите ще растат успоредно с инфлацията, поне номинално.

"Лошият сценарий е за много положителни лихви и рецесия и тогава без съмнение цените на имотите ще паднат“, каза Владимиров.

„Има три фундаментални характеристики на нашия пазар на имоти – тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи“, отбеляза той.

"85,4% от жилищата у нас са частна собственост… В пренаселени жилища живеят 39-40% от домакинствата към 2020 г. Средните числа за Европейския съюз и еврозоната са 13-14%“.

По думите на експерта освен че са пренаселени, жилищата у нас са и малки - с около 20 кв. м са по-малки спрямо средното жилище в ЕС. По отношение на стаите пък в България се пада по 1,1 на човек, докато за блока средното число е 1,8, стана ясно още от разговора.

Според Николай Господинов, собственик и главен изпълнителен директор на iBrokers, активността в новото строителство е ключова на пазара на имоти.

"Новото строителство дава възможност на хората да вземат решение и да предприемат действия по-късно. Това дава цялостна икономическа активност. Активността на пазара зависи от това колко проекти ново строителство ще има. Бургас страда от години от това заради географската ограниченост и други фактори“, каза Господинов.

Той отбеляза, че „инфлацията по принцип е помощник на цените на недвижимите имоти“ и добави, че „не са важни лихвените проценти, а поведението на банките“. Като пример Господинов даде 2018 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха по-високи, но активността беше силна.

Според експерта продължителната двуцифрена инфлация обаче ще доведе до натиск в печалбите на строителните предприемачи, като в такъв случай ще има и проекти, които няма да бъдат финализирани.  

Иван Василев, управител на Капитал Естейт, посочи, че повечето купувачи на ваканционни имоти разполагат със средствата в брой и под 5-процентен дял от тях се насочват към кредити. „Реалните оферти са значително по-малко през последните месеци спрямо желаещите да купят“, изтъкна той.

"С между 10 и 40% са се повишили цените на ваканционните имоти на годишна база (в община Бургас)… Това по никакъв начин не е свързано с доходите на хората“.

Най-голям ръст на цените на имотите има в Свети Влас и Слънчев бряг, стана ясно от разговора, като Василев обясни, че това донякъде се дължи на ниската база, от която тръгват те.

„По Южното Черноморие цените са изначално по-високи. На север от Бургас цените се вдигнаха най-много“.

Той коментира и ситуацията на пазара на наеми.

„Прави впечатление не много добрата практика самите наемодатели да поставят неизпълними условия – депозит за няколко месеца напред, предплата за година“.

И направи прогноза в края на лятото цените на ваканционните имоти полека да тръгнат надолу.

Главният архитект на Бургас Емил Бурулянов заяви, че озеленяването е сред водещите приоритети при жилищното строителство. Той отбеляза, че има висок интерес към разширенията на жк „Изгрев“ и на жк „П.Р. Славейков“.

По отношение на обществените сгради Бурулянов посочи, че доста се прави в жк „Сарафово“, тъй като там капацитетът на училището почти е изчерпан.

"По традиция община Бургас изгражда изключително ударно детски градини, затова нямаме почти никакви проблеми с приемането в детски групи. Същото е по отношение и на програмата "Първокласно начало", която е свързана с реновиране на всички класни стаи всяко лято за прием на първокласници“.

Главният архитект коментира и проекта за изграждане на детска многопрофилна болница в Бургас. Повече по темата чуйте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото строителите и работодателите са патологично алчни и пшят силите и кръвта на народа.
104
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички ни е ясно, че българите сме панелни плъхове, няма нужда да се хвалим колко много имоти имаме, качеството е по-важно от количеството. С къщите в разни ромски гета, наречени села, положението е същото.
103
2
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Но и немалко Българи имаме по няколко имота ... и много апартаменти стоят празни, собствениците им не ги продават и не ги отдават под наем ...
102
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден статии за имоти. Купувай народе, че не останаха ! Сега е момента за апартамента, точно на върха и преди звучното пръскане на имотния балон зимата !
101
4
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Един път отидох на гости в манастирски ливади.Беше ужасно,улиците тесни,никакви тротоари,зеленина колкото на Марс.Когато влезнахме в апартамента,който се води двустаен имах чувството,че стените ме притискат.Кухня няма,а някакво боксче,в което човек не може да влезне.По-голямото помещение е три в едно трапезария,дневна,спалня с кукленски размери,другата миниатюрна стая е за децата.Този апартамент може да се събере в хола ни в ж.к.Яворов или в някой друг от холовете ни.На 6 метра от прозореца друг
100
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие били ли сте в Манхатан да видите какво е малко жилище? 12 кв.м с баня. Наемът е 700 долара. Обаче иначе в Манхатън, друго си е.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми как няма да се водят пренасели с големия брой индийци, които живеят в 2 стаи 20 човека. Така статистиката бая се променя.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 119 други и това нямат.
97
3
 
13
 
! Отговори
до 116 преди 1 година
И какво имаш - 50 до 70 квадрата от панелена кутийка или 60 квадрата от ново строителство(направили го на тристаен от килийки), които се равняват на 45 квадрата по старите стандарти, и то за 120 хиляди евра. Да ни завиждат на постиженията...
96
2
 
17
 
! Отговори
-- преди 1 година
Пълни глупости...Средния европеец живее в доста по-малки жилища. Този експерт да се разходи из големите столици в Европа - Лондон, Париж, Берлин, Копенхаген, Стокхолм, Рим и да се огледа какви са размерите на жилищата там - теснотия, маломерност. Стандартната двуетажна къща в Лондон се равнява на маломерен тристаен в Люлин, с единствен бенефит - заден двор.
95
1
 
9
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Наши познати си купиха "къща" в голям град в Англия от 30 кв за 300 000 паунда. Имат две деца.
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малки, малки, ама собствени.
93
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за 7 по Рихтер, да пооправи нещата в строителството в България! И естествено епицентъра да е в София, това даже не се и коментира.
92
1
 
20
 
! Отговори
ED преди 1 година
Нагъчкали сме се в 3-4 града, останалата част пустее
91
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е голяма пропагандата срещу България, ама като дойдат тук надъхани и излъгани чужденците и гледат с отворена уста. Скоро имахме гости от Европа, останаха очаровани от България. Постоянно обясняваха, че в тяхната преса пишат ужасни неща за България и дори ги е било страх да дойдат. Сега искат септември да идват пак.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щирлиц - По-МЪЧНО ни , е че Българина изпростява и оглупява до вселенски размери , и не само че ще му вземат жилищата , а ще му вземат и държавата , докато си въобразява че друг ще го "пази" той да си играе на " демократ " ! За повече информация и справки прочетете за историята на Аборигените и ндианците !
89
0
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Господа,отдавна ви е мъчно,че българинът има собствено жилище.Га.дно ви е,но това е положението.
88
4
 
14
 
! Отговори
Българина живее... преди 1 година
Кой е тоя "българин" ? Аз не го познавам.
87
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са аборигени. Живеят като животни по 5-6 човека на 60 м2.Абсолютна Зган.
86
2
 
31
 
! Отговори
Joan преди 1 година
Жилището е достатъчно голямо, когато има една незаета, гостна стая. В спалнята човек може да се отпусне, да си разхвърля дрехите, в кухнята да готви, но трябва да има една официална стая, в която да може да приеме гост, съсед и т.н., в случай, че някой дойде неочаквано. Тази стая трябва да има приличен вид. Преди време Башар Рахал направи шоу, в което влизаше вечер в домовете на случайни хора. Оказа се, че повечето хора нямат къде да го посрещнат поради липса на свободна стая.