Своге остана без вода, обявено е бедствено положение

Засегнати са и селата Искрец, Свидня и части от Церово
16 авг 2022 10:22, Йоана Цонева
33
Своге остана без вода, обявено е бедствено положение
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в Своге, водата спря в града, Искрец, Свидня и части от Церово заради драстично намален приток в река Искрецка, съобщиха от общината.

Кризисният щаб проведе заседание късно снощи. На него присъстваха кметът на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров. Ситуацията е критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда, обясни Димитров, цитиран от бТВ.

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места.

Още по темата
Ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване.

Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец , Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори. Изключително чистите и студени води захранваха и много рибарници с дъгова пъстърва, пише на страницата на общината във фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе. Не е ли Путин виновен? - Как така още не са гракнали обратните.
27
0
 
2
 
! Отговори
Ветар преди 1 година
"Балканка"И така, понеже чухме по радиото, че от страна на НЕК ЕАД цари Гробна Тишина по темата с убийството на всички рекички по Петроханското плато и пресъхването на Искрецка,...ето едно видео от днес от водохващането на Студената река на канал Искрецки, което не пуска ни капка вода в брутално нарушение на Закона за водите и изискването за минимален допустим отток!Не казвайте на зловещата Басейнова Плевен и на М-во на Злото, да не говорим пък за НЕК ЕАД,Чесъвсем ще си глътнат граматиките
26
0
 
3
 
! Отговори
До Ивайло преди 1 година
Да, но това става след Вранчанското и Свогенското земетресения през 1977 и 1980 г. Ако в Душника няма вода, няма да има и в извора на Искрецка река и каптажа. Аз бих търсил причината в Магарешниците и другите успоредни глухи карстови долини от Понор и най-вече като резултат от човешка дейност. Губилищата са в южните им краища и в тях най-вероятно също няма да има вода. Това значи, че водата на притоците е отклонена на по-висока кота, още по южните склонове на Комщица, а там има само 1 възможност
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - Искрецката река има много притоци, няма как всички изведнъж да изчезнат, заради разместване.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, поне малко се информирайте иде реч за карстови води, вероятно има разместване на земните пластове, водата просто изчезва и си намира път под земята, получава се и при земетресения, в някои случаи това и предшества земетресенията
23
2
 
6
 
! Отговори
Кмета на Своге преди 1 година
е от ДПС.....ха,ха,хааааа...а , баща му е бившия партин секретар на района от БКП!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вместо да реват, че "не знаели защо" станало така просто бяха тръгнали по реката, щяха да видят къде е отклонена или преградена. Работа за ден-два макс. Искрецката река не е кой знае колко дълга.
21
0
 
1
 
! Отговори
бла,бла преди 1 година
До ЧеститкоКой ти търпи на тебе коментара, ла*нар смотан. Толкова е по темата, че не е истина, го*ве*до мръсно!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мозъчни донорив никоя община, в частност и Своге, не е управлявала ПП. Навсякъде е ГЕРБ и така до 2023.Та ревът "ама защо не оправихте държавата, която съсипахме" е още по-лицемерен с кражбите и саботажите на местно ниво.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извънземни пренасочват водата към друга галактика. Междугалактическо хидромелиоративно мероприятие е това.
18
4
 
3
 
! Отговори
Ивайло преди 1 година
Много *** народ пише. Знаят си техното. Никакво пресъхване няма, има разместване на пластове и водата е попаднала в кухина. Имало е преди време същия проблем и се е оправил за 3 дни
17
0
 
9
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 година
Те бедствените положения ще идват винаги , когато децата и внуците на партийните секретари до'дат на власт---ОСНОВНА ЗАКОНОМЕРНОСТ Е ТОВА!
16
1
 
14
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
ТЯ ВОДАТАНЕ СПИРА ОТ ВЧЕРА....АМА ПО ВАЖНОТО Е ДА СЕ БОЯДИСАТ ТРОТОАРИТЕ У ГРАДА , ВМЕСТО ДА СЕ РАБОТИ ПО ВОДНИЯ ЦИКЪЛ В ГРАДА!...ЕМИЛ ИВАНОВ Е КАДЪР НА ДПС- НЕ НА ГЕРБ!!!!
15
2
 
5
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Сега "сушата" е модернста дума от около месец въпреки, че се изсипаха тонове дъждове. "Новото нормално" е предвидило питейната вода да "изчезне" затова глобалистите я листнаха по борсите като стока още преди 2 години с началото на "пандемията". Мога да се хвана на бас, че това което "медиите" като днес.бг пишат за Своге за някакъв пресъхнал поток се случва всяка година, а сега се ползва като претекст за да спират нарочно водата. В богата на питейна вода държава като България лъжите лъсват бързо.
14
0
 
8
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Някой си е бил сонда и е пробил водоносен слой.
13
12
 
11
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Важното е, че 89-та ''свалихме" лошия комунистически режим и поехме към светлото демократично бъдеще! Бедни, прости, без вода и какво ли още ни чака! 45 години стигат! (Из площадите, 1989 г.)
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама тя реката не е пресъхнала вчера в 16:59, а няколко месеца по малко е намалявала. Само че "местната власт", която е останала от предишното правителство (сещай се Банкя ЕООД) не е направила нищо по въпроса. Сега изведнъж изненадани и "не знаели" защо станало така. То малко като със снега - все изненадани.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е че обшината си е свършила работата и е обявила бедствено положение, за което заслужава да си вдигнат заплатите
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей затова частника трябва да бъде смазан. Да бяхте започнали с рибарниците. Тия капиталисти алчни за пари са заустили водата някъде и сега пак ще ми дрънкате за въглеродни отпечатъци и ще тормозите обикновените хора. Кмета също да бъде разследван обикновено са в далаверата. По Искърското дефиле от 30 години разни престъпници го практикуват това с отбиването на цели потоци.
9
10
 
12
 
! Отговори
мозъчни донори преди 1 година
Еее, герберските *** са на линия вече и плюят по 6 месечното управление на ПП, че не били оправили цялата държава, но удобно не плюят по 12 годишното управление на ГЕРБ, които я оставиха на самотек, че и отгоре на това крадяха още... И тук там се намира и някой да цитира агентът на ДС Вангелия Гущерова или библията... Красота!