Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори

Конфликтът в Украйна се превръща в замразен, смята Йордан Божилов
18 авг 2022 13:55, Анисия Иванова
102
Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма алтернатива, освен да обнови армията си. Сигурност се гради с години, а закупуването на едно средство не означава, че веднага ще можем да го използваме. За страната ни би било вариант – ако се вземе политическо решение да се подпомогне украинската армия със стара съветска техника, с която разполагаме, а на тази основа бихме могли да получим модерни системи. Така направиха чехите и поляците, както и нашите съседи от Северна Македония. Това каза Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

България започна модернизация на военновъздушните сили, сключвайки договор със Съединените щати за закупуването на осем супер модерни самолета. Бяхме договорили още един пакет за осем самолета, но поради политическите неразбирателства и криза на този етап не виждаме продължаване на модернизацията.

"Това, което повече ме притеснява е, че са създадени условия като дойдат тези самолети, да няма къде да бъдат складирани”.

През 2020 година са сключени договори с фирми за около 200 млн. лева и, за съжаление, нищо не е започнато да се строи. Притеснява ме, че фирмите вече искат индексации на цените по договорите, а от догодина ще започнем да получаваме някои от системите. Трябваше вече да има работа по специализираните сгради, по складове и т.н., каза Божилов.

Другият основен проблем освен лошия ход на модернизация, това е липсата на мотивация и липсата на достатъчно млади хора, които да влизат в армията.

По отношение на ситуацията около АЕЦ „Запорожие” – която е най-голямата в Европа, събеседникът посочи, че положението наистина е притеснително, защото една авария би имала сериозни последици. Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария. Не само това е проблемът със сигурността на централата. Хората, които работят там, са украинци, в момента те са под контрола на Русия и са изморени, демотивирани, което също крие определен риск. Ситуацията засега не намира решение. Има готовност от международни екипи да отидат, да проверят и да посредничат за намиране на нормално решение, така че да се избегнат потенциални рискове, обясни Божилов.

Русия се опитва да включи електроенергията, която се произвежда там, в руската електроразпределителна мрежа и тази енергия да отива не към украинските градове и села, а към руските, включително и Крим. Русия ще се опита да играе и с газа, така че зимата украинците да останат и без газ. Според концепциите в руските среди, ако украинските граждани останат без ток и газ, то те самите биха положили усилия и натиск върху управлението да се прекратят военните действия. Ще се търси начин и да се раздели Европа. Русия вече използва това през газовите доставки, през различни неправителствени организации и политически партии, които се опитват да действат на териториите на всички европейски държави, така че да се разпадне единството в ЕС и НАТО.

По думите на събеседника войната навлиза във фаза на статичност. Виждаме, че руската армия не може да напредва със сериозни темпове, но не виждаме и сигнали от руското управление, че може да седне на масата на преговорите, което е валидно и за украинската страна.

"Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно”, припомни гостът.

Според Божилов конфликтът се превръща в замразен и въпросът е коя страна ще намери повече основание и сили да принуди другата да капитулира.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Влад преди 1 месец
БЪЛГАРИ,Не се намесвайте в конфликт,който нЕ познавате! Войната я започна Украйна още през 2014г с идването на Хунтата и въоръжените паравоенни формирования на АЗОВ, които тероризираха мирните руски граждани в източната част на страната. Русия защитава народа си! Нека това се знае от от българите! Използват ви и ви манипулират! Не ставайте пионки в играта на Запада и САЩ!
79
0
 
1
 
! Отговори
Влад преди 1 месец
Никакво оръжие за ***! Българи,вашите политици ви водят към дъното!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сащ са източник на зараза -- корупция чрез финансиране -- резултатът са такива човечета като това на видеото, решен е на всичко -- ще продаде и майка си и баща си да получи някакви пари от сащ, ще се явява по разни телевизии и ще говори глупости без да мисли.
77
2
 
8
 
! Отговори
Бо преди 1 месец
Немоа разбера що са ни тия самолети ? Политиците са ни фенове на топ гън ( маверик ) ? Разполагат се на 2 стратегически места ракетни системи и забравяме за атака със самолети. Ако трябва плашим гаргите или някой пътнически самолет, това може да стане и с някой стар миг.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платена американска *** на интервю, къде? -- видеото на Bloomberg TV Bulgaria -- американска диверсионна телевизия за тровене на малограмотни мозъци.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никоя държава, която не е способна да поддържа собствена армия на ниво за отбрана не заслужава да бъде търпяна на картата като някаква независима територия. Първата задачка на България в агендата й е прибиране зад решетките на американските агенти, чиято задача е да правят диверсии за разлагане на държавността в икономиката и навсякъде другаде, включително армията и флота.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фен:За какво трябваше да даваме пари за самолети които не можем да използваме защото няма армия ами някаква подобна организация която служи за оправдание за кражби нали за това сме в нато да ни пазят едвали някой разчита на нашата армия а иначе да се чака толкова време за самолети които ще пристигнат когато свърши войната ако въобще дойдат е глупаво
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Русия се опитва да включи електроенергията, която се произвежда там, в руската електроразпределителна мрежа и тази енергия да отива не към украинските градове и села, а към руските, включително и Крим." -- тя не се опитва, а ще го направи, това показва, че тези територии вече са загубени за украйна. Русия има план и го осъществява.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната на сащ във Виетнам е продължила 20 години. Накрая се измъкват като селски кокошкари, в плен остават няколкостотин американци. Изобщо отказват да платят някаквасума за освобождаването им, вижда им се много, и ги зарязват там. Ха-ха, хи-хи! Поучителна историйка за американските приятели на украинските нацистчета -- те ще бъдат зарязани по абсолютно същия начин.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно -- когато я смалят и стане по-малка от Латвия? Ще се бори да освобождава Крим? Никой няма да подкрепя нацистките й политици и методи.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Директор на софийски форум за сигурност" -- сериозно? Че ти ще ни докараш война на нашите глави с тези простотии. Ще си запишем името на тази американска мижитурка, решила да мъти българските води.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гнусно национално предателче, още по снимката си личи. България няма никаква работа вукрайна, никакво оръжие не трябва да напуска България за украйна. Посланието на България към украйна е само едно -- преговаряйте и си решавайте проблемите, оръжие от нас няма да получите. Не сме страна във вашия конфликт.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даа , оказва се , че скиците на самолети , са скъпи колкото самолетите !
67
2
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
България подарява Ф-ките на Украйна.Няма къде да ги съхраняваме.Аз си мислех че самолетите са да летят , а не да се съхраняват.
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
самолетите не са никаква защита - те са нападателно оръжие и немогат да те защитят не само от ракетите ами и от противникови самолети- дойна крава българия да плаща за самолети и поддръжката им на американците
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това да не е още една причина за да не ни доставят самолетите,май на това ми мирише...
64
4
 
10
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
От кого чакаш да получиш господине... от Америка ли нали видя как дават те. Плащаш и чакаш. И да имаме техника не останаха обучени и мотивирани хора които да я ползват. *** по училищата и дискотеките и виж тези които трябва да защитават България. Надрусани, пияни или гладко епилирани и нежни. Какво очакваш от тези консуматори освен съпротивление във веригата. И тях Американците ги направиха такива за 32 години демокрация и оглупяване.
63
4
 
13
 
! Отговори
Бачо преди 1 месец
Как да няма къде да стоят самолетите. Нали у нас има 4 американски базаи. Непрекъснато идват техни окупационни войски. Та нали тези самолети ги купихме за тях. Да си ги ползват когато са тука.
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте лъгали, че Ф-16 са стари. Съвременният танк или самолет е оръжейна система. По-важното в нея е електрониката, а не базовата платформа.Су-30, Су-33, Су-35, Су-34 и Су-37 са все на базата на Су-27, а не сте тръгнали да плюете по Су-34 и Су-35 че са стари както плюете по Ф-16 блок 70. По същия начин Т-72 от 1973-та не е същото като Т-72 Б3 от 2016-та.
61
2
 
13
 
! Отговори
Бебо преди 1 месец
В България са се нароили разни институти, организации, форуми, кой им плаща нищонеправенето? Само дават акъл и са абсолютно безполезни,дори са вредни!