Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори

Конфликтът в Украйна се превръща в замразен, смята Йордан Божилов
18 авг 2022 13:55, Анисия Иванова
102
Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма алтернатива, освен да обнови армията си. Сигурност се гради с години, а закупуването на едно средство не означава, че веднага ще можем да го използваме. За страната ни би било вариант – ако се вземе политическо решение да се подпомогне украинската армия със стара съветска техника, с която разполагаме, а на тази основа бихме могли да получим модерни системи. Така направиха чехите и поляците, както и нашите съседи от Северна Македония. Това каза Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

България започна модернизация на военновъздушните сили, сключвайки договор със Съединените щати за закупуването на осем супер модерни самолета. Бяхме договорили още един пакет за осем самолета, но поради политическите неразбирателства и криза на този етап не виждаме продължаване на модернизацията.

"Това, което повече ме притеснява е, че са създадени условия като дойдат тези самолети, да няма къде да бъдат складирани”.

През 2020 година са сключени договори с фирми за около 200 млн. лева и, за съжаление, нищо не е започнато да се строи. Притеснява ме, че фирмите вече искат индексации на цените по договорите, а от догодина ще започнем да получаваме някои от системите. Трябваше вече да има работа по специализираните сгради, по складове и т.н., каза Божилов.

Другият основен проблем освен лошия ход на модернизация, това е липсата на мотивация и липсата на достатъчно млади хора, които да влизат в армията.

По отношение на ситуацията около АЕЦ „Запорожие” – която е най-голямата в Европа, събеседникът посочи, че положението наистина е притеснително, защото една авария би имала сериозни последици. Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария. Не само това е проблемът със сигурността на централата. Хората, които работят там, са украинци, в момента те са под контрола на Русия и са изморени, демотивирани, което също крие определен риск. Ситуацията засега не намира решение. Има готовност от международни екипи да отидат, да проверят и да посредничат за намиране на нормално решение, така че да се избегнат потенциални рискове, обясни Божилов.

Русия се опитва да включи електроенергията, която се произвежда там, в руската електроразпределителна мрежа и тази енергия да отива не към украинските градове и села, а към руските, включително и Крим. Русия ще се опита да играе и с газа, така че зимата украинците да останат и без газ. Според концепциите в руските среди, ако украинските граждани останат без ток и газ, то те самите биха положили усилия и натиск върху управлението да се прекратят военните действия. Ще се търси начин и да се раздели Европа. Русия вече използва това през газовите доставки, през различни неправителствени организации и политически партии, които се опитват да действат на териториите на всички европейски държави, така че да се разпадне единството в ЕС и НАТО.

По думите на събеседника войната навлиза във фаза на статичност. Виждаме, че руската армия не може да напредва със сериозни темпове, но не виждаме и сигнали от руското управление, че може да седне на масата на преговорите, което е валидно и за украинската страна.

"Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно”, припомни гостът.

Според Божилов конфликтът се превръща в замразен и въпросът е коя страна ще намери повече основание и сили да принуди другата да капитулира.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Божилов трябва да знаее, че там има яма за ядреното отпадици или как там се каз ваше... и те не са защитени от някой украински снаряд и те са опасните за повторение на Чернобил. А украинците обстрелват централаиа и града за наказание, че хората продьлжават да работят в централата... Украинците си играят с огъня... тъй че има голяма опасност за Европа и България
57
7
 
11
 
! Отговори
АМАНот крадци преди 1 година
АЛО КАКВИ САМОЛЕТИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА ..ДА се арестуват виновните длъжностни лица предплатили 100 % ЗАБРАНЕнИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО СТАР МОДЕЛ САМОЛЕТИ ..НАглеца Борисов все милиардите в Бюджета му се струваха много та бързаше да ги прахосва яко НАГЛО..НАд 200 000 000 000 щети подават засега.. е причинил.Плати даже два НЕЗАКОННИ РЕАКТИРА ЗА НЕСЪЩЕСТУВАЩА НЕДОГОВОРЕНА ЦЕНТРАЛА..
56
2
 
11
 
! Отговори
До аз... преди 1 година
А питал ли си се ЗАЩО никой не си прави труда да подготвя летищата ни за идващите F16 ? ...... Aми защото НИКОЙ НЕ ОЧАКВА ДА ДОЙДАТ. Сал едните форумни русофобчета ежедневно се молят а дано нещо да дойде че най накрая да имаме с какво да защитаваме родното небе.... Блажени са вярващите..... Нали ни изпратиха чертежите да си ги принтираме.... Сега и нов заем подготвяме за още ОСЕМ чертежа.... ха ха.
55
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българите не искат нито чертежите на американските самолети, нито времената на Жан Виденов и Иван Костов с техните заплати от не 3, а цели 10 долара.
54
3
 
6
 
! Отговори
az преди 1 година
До АнонименНека уточним: в статията се критикува факта, че служебните правителства на Радев и правителството на Кирил Петков НЕ СА ПРЕДПРИЕЛИ нужните стъпки за подготовка на летищата за приемането на новите самолети! Мисля, че това се нарича САБОТАЖ!
53
6
 
9
 
! Отговори
Леле майко преди 1 година
"Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария." Всички евроатлантици си противоречат.... вашето време изтече. Никой не иска да служи за нато и ес.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали българите искат времето преди ЕС и НАТО? С 3$ заплата?
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55 Не е верно. При Жан Виденов през 1997 не бяхме нито в ЕС, нито в НАТО. Това време ли искаш да се върне? Щото русия - да
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо , всяка година ''ОБНОВЯВАТЕ'' тая измислена армия , и ясе едно и също :"По-малка армия , но по-качествена '' , .... АЙДЕ , НИЦ !Доматите не ги ядем с колците , баламите свършиха !
49
5
 
17
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
И с какво ще я обновите... Никое от младите джендърчета дето вият в коментарите си как щели лично да очистят Путин и цялата руска армия от пияни мужици НЯМА да напуснат удобното си столче пред компютъра за да изпълнят заканите си. Мама няма да ги пусне. Интернет юначета... А 90-та г. видяхме колко са способни наемните войници.... Така че тия приказки по медиите ОТНОВО са с цел усвояване на "едни" пари.....
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,кенефоидали,когато американските поробители ни накараха да си строшим оръжието и да го захвърлим за скрап,къде бяхте вие продажници и предатели?!Заслужавате да ви избесят с главата надолу.Щяло натото да ни "пази",а ние само ще му целуваме ***.Сега се оказа,че нямаме никаква армия,а си даваме парите за виртуално оръжие,което съвсем "естествено" няма да получим,защото сме нямали подготвени хора.А да целуваме задните чатси на задокеанските си господари имаме бол.Смърт и позор за всияки ви!
47
4
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 44 - е как се "убеждаваш" като нито ме знаеш, нито ме познаваш? А, нахъсваш се от речите на Копейкин и Карбовски и се вече "убеден"!
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрютру с кво ше я обновявавате с пендионери то народ няма Първо затриват после обновяват
45
8
 
17
 
! Отговори
Тома преди 1 година
България не е готова за американските самолети но беше готова да даде милиардите за тях защото аз съм *** и вие сте прости
44
5
 
8
 
! Отговори
до даскала преди 1 година
я кажи, кои са тези американски комплекси? защото аз се сещам само за съветцки. пишеш глупости. мятай се на мАсквича и иZчеzвай
43
9
 
8
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
До Кенефний айнерия: И кой точно ще ни напада и завзема? Гърците - по-добре са от нас, и по-добре си управляват държавата.Сърбите - по-добре са от нас, и по-добре си управляват държавата.Румъния - по-добре са от нас, и по-добре си управляват държавата.И с мъка го казвам Турция - по-добре са от нас, и по-добре си управляват държавата.Македония - тия скоро и те са в канала.Та който и да ни завземе, ще сме по-добре от сега - кенева на балканите.
42
9
 
12
 
! Отговори
ало даскала, преди 1 година
царя именно много е внимавал с Русия и не й е обявявал война, но русия довтъасва тук да ни "освобождава" от "фашисткото робство" така ни освпобождава,ч е 30 г. не можем да се оправим! За сравнение 20 30 г. след турскотот робство Бг бележи сериозен ръст!
41
10
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Даскала - искаш да излезеш от НАТО за да смучеш фишока на Вовата, нали! Милите ни съседи както ни обичат, ще ни скъсат търлъците веднага просто. Голи като охлюви и извън НАТО - мечтата на Вовата. Княжество България - малко и жалко за него, Източна Румелия - за неговия аркадаш Ердоган. За това копнееш Даскале, нали? Сите руски подлоZи за това се борите, предатели национални. Дали на Ердо ще му дреме за "неутралитета" ти? Или на сърбите които само това чакат - да заголиш бузи към тях?
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия Все повече се убеждавам, че в реалния живот си *** вживяващ се в роля на форумен главнокомандващ.
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен чебурашш, викаш предупреждавал бил съветския агент радев? Интересно защо когато беше главнокомондващ ВС, Резиденто не направи нищо за модернизация? Сега обаче много му се отдава плюенето и булшийт говорене без никакъв смисъл. Така де, знаем си от 140г., че от Кремъл можем да очакваме или лошо или нищо, същото и от агента им.