Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори

Конфликтът в Украйна се превръща в замразен, смята Йордан Божилов
18 авг 2022 13:55, Анисия Иванова
102
Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма алтернатива, освен да обнови армията си. Сигурност се гради с години, а закупуването на едно средство не означава, че веднага ще можем да го използваме. За страната ни би било вариант – ако се вземе политическо решение да се подпомогне украинската армия със стара съветска техника, с която разполагаме, а на тази основа бихме могли да получим модерни системи. Така направиха чехите и поляците, както и нашите съседи от Северна Македония. Това каза Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

България започна модернизация на военновъздушните сили, сключвайки договор със Съединените щати за закупуването на осем супер модерни самолета. Бяхме договорили още един пакет за осем самолета, но поради политическите неразбирателства и криза на този етап не виждаме продължаване на модернизацията.

"Това, което повече ме притеснява е, че са създадени условия като дойдат тези самолети, да няма къде да бъдат складирани”.

През 2020 година са сключени договори с фирми за около 200 млн. лева и, за съжаление, нищо не е започнато да се строи. Притеснява ме, че фирмите вече искат индексации на цените по договорите, а от догодина ще започнем да получаваме някои от системите. Трябваше вече да има работа по специализираните сгради, по складове и т.н., каза Божилов.

Другият основен проблем освен лошия ход на модернизация, това е липсата на мотивация и липсата на достатъчно млади хора, които да влизат в армията.

По отношение на ситуацията около АЕЦ „Запорожие” – която е най-голямата в Европа, събеседникът посочи, че положението наистина е притеснително, защото една авария би имала сериозни последици. Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария. Не само това е проблемът със сигурността на централата. Хората, които работят там, са украинци, в момента те са под контрола на Русия и са изморени, демотивирани, което също крие определен риск. Ситуацията засега не намира решение. Има готовност от международни екипи да отидат, да проверят и да посредничат за намиране на нормално решение, така че да се избегнат потенциални рискове, обясни Божилов.

Русия се опитва да включи електроенергията, която се произвежда там, в руската електроразпределителна мрежа и тази енергия да отива не към украинските градове и села, а към руските, включително и Крим. Русия ще се опита да играе и с газа, така че зимата украинците да останат и без газ. Според концепциите в руските среди, ако украинските граждани останат без ток и газ, то те самите биха положили усилия и натиск върху управлението да се прекратят военните действия. Ще се търси начин и да се раздели Европа. Русия вече използва това през газовите доставки, през различни неправителствени организации и политически партии, които се опитват да действат на териториите на всички европейски държави, така че да се разпадне единството в ЕС и НАТО.

По думите на събеседника войната навлиза във фаза на статичност. Виждаме, че руската армия не може да напредва със сериозни темпове, но не виждаме и сигнали от руското управление, че може да седне на масата на преговорите, което е валидно и за украинската страна.

"Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно”, припомни гостът.

Според Божилов конфликтът се превръща в замразен и въпросът е коя страна ще намери повече основание и сили да принуди другата да капитулира.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 20 - като начало ще подменя старите съветски кочини с нещо което е годно за съвременните бойни условия. Видя се в Украйна колко струват - разпилени като старо желязо из цяла Украйна. Едно добро начало. Дори и македонците се оказаха по интелигентни от вас бетонните български русофиляци!
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Даскала Русия НЕ признава неутралитет. Неутралитет няма да спаси България от руски посегателства.
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми така е като дъвчеш съветски *** и стоиш на едно място. Тънат нещата в корупция после пак други са виновни. Руски манталитет от ***.
35
1
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
ДАскале ходи да се доучиш преди да ръсиш глупости
34
8
 
7
 
! Отговори
аа преди 1 година
Ние дремеме и слушаме внедрените русофилски агенти Затова сме на тоя хал
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащаме такса спокойствие на САЩ като купуваме чертежи през някакви периоди.
32
4
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Украйна заяви че ще извика експерта Божилов за главнокомандващ и ще завладее Москва, Пекин, Пхенян, Каспичан и всичко друго което се сети. Стига Божилов да уреди пари, др о га и водка от американците.
31
11
 
14
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Ей умнико, на България и трябва референдум за бързо измъкване от НАТО и обевяване на неутралитет!За съжаление такива умници ни управляват ,че ни превръщат в редовни потребители на американския оръжеен , комплекс!Както казва народа ни "На гол тумбак пищови"
30
6
 
4
 
! Отговори
ф преди 1 година
Поредния 4 хилядник на амбразурата, всеки ден задължително по минимум 1. А макетата как си модернизираха и те армията и скоро ще е много по-модерна от нашата. Пратиха си танковете на Украйна и им дреме на ...
29
2
 
11
 
! Отговори
Коджабашев. преди 1 година
Швейцарския модел е най- добър за България.Там армията е народа всеки примерен гражданин се обучава по-няколко седмици и му се оставя пълното бойно снаражение за него.Така всеки дом е крепост. Партизанската война е единствената която може да се води срещу големите армии. А и няма престъпност в селата ;)
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 Ти си рекламен агент и искаш да ми вземеш парите ли? Така миналата седмица един искаше да ми продава прахосмукачка рейнбоу, ти сега ме убеждаваш, че ако си купя втора употреба залежали оръжие ще стана голям пич.
27
6
 
11
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Подлите кравари да ни върнат онези 2.5 милиарда ,които Тиквата им подари.А с тези пари можем да си купим веднага цяла ескадрила от 16 модерни Грипена ,вместо таралясници от 1974г като Ф-16 , а и ще останат пари за поне 10 медицински вертолета.Продажната Тиква трябва да виси на Цариградско с главата надолу!
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Като бяхме под съветско робство, давахме много повече пари за оръжие. Без смисъл.
25
3
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""Като стигнеш Швейцария по БВП тогава се прави на швейцарец""" ----- Тогава недей да ревеш за суверенитет и териториална цялостност! Армия не се "купува" като стока в магазина, а се гради бавно и дълго, десетилетия, но може да се разруши за няколко годинки, както го сторихме ние!
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атлантическите про.да.ж.ници пак напъват за комисионни за още 8 50-годишни хвърчила на хартия.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За суверинитета на България е много по-опасен непосилен външен дълг, даден за оръжие, отколкото това, че нямаме 5 хвърчила.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Като стигнеш Швейцария по БВП тогава се прави на швейцарец. Твоето е на гол *** чифте пищови. С 20лв в джоба тръгнал ферари да си купува.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е въздушен суверинитет? Някой ще ни вземе въздуха и ще си го занесе у тях ли?
20
6
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""малка България да дава пари за армия и оръжие е абсолютна загуба"""" ---- Това *** го кажи на малка и неутрална Швейцария в централна Европа с 160,000 армия и 1,800,000 резервиста. Швейцарските ВВС - 83 бойни самолета, 45 воени хеликоптера.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предупреждаваше Радев евроатлантици, като този, че ще згубим въздушен суверенитет, но те си искаха комисионните.