Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори

Конфликтът в Украйна се превръща в замразен, смята Йордан Божилов
18 авг 2022 13:55, Анисия Иванова
102
Модернизация на армията? България не е готова за самолетите от САЩ дори
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма алтернатива, освен да обнови армията си. Сигурност се гради с години, а закупуването на едно средство не означава, че веднага ще можем да го използваме. За страната ни би било вариант – ако се вземе политическо решение да се подпомогне украинската армия със стара съветска техника, с която разполагаме, а на тази основа бихме могли да получим модерни системи. Така направиха чехите и поляците, както и нашите съседи от Северна Македония. Това каза Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

България започна модернизация на военновъздушните сили, сключвайки договор със Съединените щати за закупуването на осем супер модерни самолета. Бяхме договорили още един пакет за осем самолета, но поради политическите неразбирателства и криза на този етап не виждаме продължаване на модернизацията.

"Това, което повече ме притеснява е, че са създадени условия като дойдат тези самолети, да няма къде да бъдат складирани”.

През 2020 година са сключени договори с фирми за около 200 млн. лева и, за съжаление, нищо не е започнато да се строи. Притеснява ме, че фирмите вече искат индексации на цените по договорите, а от догодина ще започнем да получаваме някои от системите. Трябваше вече да има работа по специализираните сгради, по складове и т.н., каза Божилов.

Другият основен проблем освен лошия ход на модернизация, това е липсата на мотивация и липсата на достатъчно млади хора, които да влизат в армията.

По отношение на ситуацията около АЕЦ „Запорожие” – която е най-голямата в Европа, събеседникът посочи, че положението наистина е притеснително, защото една авария би имала сериозни последици. Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария. Не само това е проблемът със сигурността на централата. Хората, които работят там, са украинци, в момента те са под контрола на Русия и са изморени, демотивирани, което също крие определен риск. Ситуацията засега не намира решение. Има готовност от международни екипи да отидат, да проверят и да посредничат за намиране на нормално решение, така че да се избегнат потенциални рискове, обясни Божилов.

Русия се опитва да включи електроенергията, която се произвежда там, в руската електроразпределителна мрежа и тази енергия да отива не към украинските градове и села, а към руските, включително и Крим. Русия ще се опита да играе и с газа, така че зимата украинците да останат и без газ. Според концепциите в руските среди, ако украинските граждани останат без ток и газ, то те самите биха положили усилия и натиск върху управлението да се прекратят военните действия. Ще се търси начин и да се раздели Европа. Русия вече използва това през газовите доставки, през различни неправителствени организации и политически партии, които се опитват да действат на териториите на всички европейски държави, така че да се разпадне единството в ЕС и НАТО.

По думите на събеседника войната навлиза във фаза на статичност. Виждаме, че руската армия не може да напредва със сериозни темпове, но не виждаме и сигнали от руското управление, че може да седне на масата на преговорите, което е валидно и за украинската страна.

"Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно”, припомни гостът.

Според Божилов конфликтът се превръща в замразен и въпросът е коя страна ще намери повече основание и сили да принуди другата да капитулира.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та какво ще направиш с 50-100 танка втора употреба не разбрах?
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия И аз много те обичам. Нали знаеш?
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ще направят поляците с 100 танка? Ще си останат с имането.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия Не ти вярвам. Даже открито те наричам лъжец.
14
8
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 10 - не си си прочел урока! Съюзниците ни от НАТО имат много годно и сравнително /сравнено с нашите ръждясали железа/ модерно оборудване - консервирано в резерв. Ако ни вярваха /написах вече защо не ни вярват/ можехме да получим доста свободна или за смешни пари. Поляците имат над 100 танка Леопард 2 от резерва на Бундесфера. Да не давам и други примери. Нашите КОМYНИСТИ са пречката пред Армията ни. Не увъртай, защото знаеш, че съм прав.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В съвременния свят, малка България да дава пари за армия и оръжие е абсолютна загуба. Никога не може да се равняваме със страни с много по-висок БВП. Армията БВП не прави.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма замразяване. Вчера са взели три села около Николаев. Точно там където украинците щяха да контраатакуват за да си върнат Херсон . Та там става точно обратното . Не само че са ги изтласкали от Херсон ами са започнали обкръжението на Николаев . Има един канал който влиза в николаев и се влива в Днепър . Точно за контрл над него воюват. Обработката е с град и има кадри в нета че е мноооого яка . Кво замразяване ? И аз мислех че ще чакат до есента ама руснаците са на друго мнение .
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вън от НАТО и ЕС" и ще станеш като Венецуела с 2$ заплата. Това ли искаш?
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия Модерна НАТОвска армия не можем да имаме, щото няма пари. Няма и да има. Така че не се напъвай. Армията трябва да е последното нещо, за което България дава пари.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от НАТО и ЕС.
8
13
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Най интересното е, че хем искате да лижете руския дирник, хем да имате модерна НАТО-вска армия, обаче ако може някой да ви подари оръжието. Всичките ни "висши офицери" са на възраст показваща, че са били и членове на БКП. Сигурен съм, че още стискат някъде билетчето. Да не мислите, че една НАТО-вска униформа е причина Западът да им повярва? Докато не се разкарат комуноидите от армия, полиция и служби нищо няма да имаме. Важи и за енергетиката, където руските слуги сеят хаос за господарите си.
7
1
 
20
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Къде ги намирате такива "директори" и "екперти", бе! -))))) Този сигурно "складира" колата си в гаража!!! -))))) Самолетите се държат в авиациони Хангари, а не се "складират" в Скадове!!!!!!! Аман, от псевдо-Специалисти, които ръсят глупости наляво и надясно!!!!!
6
9
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 1 - разбира се, че ще има. Затова пък ние имаме безсмъртни комунисти на всички нива - от офицер до министър. Тая неизтребима заараза ни пречи и Армия да имаме. Виж си Главнокомандващия и повече не задавай *** въпроси. Затова и съюзвниците ни не ни вярват и то с основание. Не искат оръжията им да бъдат поднесени от българските слуги на руските им господари за анализ. Затова и нямаме армия - предпочитат да ни пазят а не да ни дадат оръжие. За съпоставка виж Румъния - другия полюс!
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 и 2 Много ли ви се ходи в казарма и запас?
4
12
 
15
 
! Отговори
оФчаръ преди 1 година
"Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно ......... Вица на деня! -)))))))))
3
11
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Страната ни няма да изпрати старата съветска техника в Украйна защото тук прослойка наричаща себе си "русофили" се е вкопчила в тея консерви като дете в цоцата на майка си. Скоро ще изкарват тея железа като мощите на светците през Средновековието и ще ги разнасят между различни съветски паметници да им се кланят и почитат! Начело на тая прослойка е нашия горд "главнокомандващ" както и всички служебни шумкари - главно бивши военни и милиционери с които наводни управлението на държавата.
2
3
 
24
 
! Отговори
истина е преди 1 година
България няма армия 33 год. вече , а разпасана команда на която генералите са повече от войниците !!
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това след 18 години в прехваленото НАТО, даже Сърбия има по-силна армия от нас.