Стотици украински училища са в български градини и училища

Някои от тях обаче очакват да се завърнат в родината си
Обновена: 18 авг 2022 10:24 | 18 авг 2022 09:41, Петя Славова
60
Стотици украински училища са в български градини и училища
Снимка: Bulgaria ON AIR

Започна  кампания в страната за записване на украински деца в български училища. То се осъществява със съдействието на Детския фонд на Обединените нации - УНИЦЕФ като целта на кампанията е да даде насоки на украинските родители и техните деца как да получат знания в българската образователна система.

"В България има близо 40 000 деца, като от началото на кризата досега малко над 500 са записани в български детски градини и училища.", каза програмният директор "Образование" УНИЦЕФ в България Мария Янкова в студиото на "България сутрин".

По думите й  част от причините да са само толкова са свързани с това, че голяма част от тях са с очакването, че съвсем скоро ще се завърнат в родината си. "За съжаление, знаем, че в областите, които са сринати, това няма как да се случи".

Според Янкова е важно родителите да бъдат информирани, че за децата им е важно да имат нормална реализация в живота, както и да са сред връстници".

"В крайна сметка всички получиха диплома от Министерството на образованието в Украйна. Получиха се административни проблеми с децата, които вече бяха записани в нашите система, а отделно са продължавали да се обучават онлайн в украинската система. Но вече имаме яснота - Министерството на образованието в Украйна събира данни за това колко от децата ще продължат онлайн, ние имаме някаква картина каква част от областите там имат възможност да продължат онлайн обученията", допълни Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нашата образователна система е готова да предостави и психолог за децата.

"Майка ми разказа преди няколко дни за начина, по който се случва онлайн обучението. Тя сподели, че по време на него се чуват изстрели, бомби. Това не може да продължава по този начин. Оказа се, че има и разлика в имунизационните календари на децата - нещо, което постепенно се изчиства като стъпки. На нашия сайт сме качили много подробна информация на украински език", поясни Мария Янкова.

Тя сподели, че въпреки че украинският е близък до българския език, една от пречките е именно езиковата бариера.

"От УНИЦЕФ подкрепяме интензивни курсове за деца по български език. В момента по Черноморието провеждаме част от тези курсове, така че децата да могат да имат подготовка", добави Янкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Ziona преди 1 година
Към анонимен 27-я не пиши повече и ходи в Филиповци
44
0
 
1
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Да и Ная учителка много ще ги приобщи няма що тя к нейните ученици не се справя та с тия
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в българските училища защо не преподаваха на сирийски, иракски, някой и друг афганистански? Само питам де! И нали разбирате, че преподаване на украински значи, че ги капсоловат, а не приобщават. И сега какво ще правим ако заради укрите нашите поискат да им се преподава на ромски или турски?
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеса стотици ученици са в училищата ни, а не стотици училища са в градините и училищата. Хайде да се поправите. И да много дечица са записани, за което браво на родителите им. Но тройно повече не са записани, учат в онлайн към украински училища в неатакуваните градове, но стоят тук на БГ държавна издръжка. Не е зле това да се провери и да се попитат тия родители щом детето е записано в работещо училище те защо не са в града в който не падат бомби, а са нанаша издръжка?!
41
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 1 година
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D1%8A%D1%80_(%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0)
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувало им се това и онова по плажовете на Бг море .
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен. Много са оправни урките пушечно месо на краварите .
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гумената глава тая сорроска опорка че укрите са оправни и живеят по добре от нас не върви. Разправят я на краварките
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят почвата че ще натряпят украински училища и укри учители и ще въведат украинския. Промиват мозъка на буунаците и аххмаците. ... Те да гласуват за предателствата на глашатаите и на слугите на псевдодемокрацията.
36
3
 
15
 
! Отговори
F преди 1 година
Я шут и обратно в Украйна.
35
10
 
4
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 1 година
Здраствуйте откачалки!Оптимис съм,може и по лошо и по на зле от мойте мунчета Киро и кокоро!!Виждам,че омразите и откачалките в БГ се множат!Мразят всичко,даже собствените си деца!Обичат Жужо и факта,че може да ни затрие за кефа си!По големи от,качалки от туй,здраве му кажи!Мразят украинците,защото и рашистите ги мразят,щото са оправни и живеят по добре от тях и от нас!!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като не ви работят лайковете няма читатели !
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросите да не се месят на българската родна образователна система !
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вън , НПО тата техните братовчеди от сорроското ООН вън на продажните чиновници от МОН и прочие предатели. Обучение но само на български език свещен !!!
31
0
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Не зная какво ти е смешно толкова и кои са смешници, но сега точно е ваканция за всички ученици. И също не зная за какво онлайн обучение говориш? Лятото?? Какви изстрели е чула *** е въпрос на въображение. Да ти е хрумвало за 90 % от компютърните игри?
30
3
 
8
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ми разказа преди няколко дни за начина, по който се случва онлайн обучението. Тя сподели, че по време на него се чуват изстрели, бомби. ------ Къде се чуват на Слънчака в хотела ли? Смешници.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен пък ми е интересно как ще вървят на училище и градина след като не са имунизирани... или ще им хвърлят по някоя фалшива бележка и после като избухне епидемия ще ни стане хубаво...п.п. заглавието ви е 100 пъти...
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За заглавието... знаем. Гаф. Но... тука вече имаме проблем с насаждането на чужди групи във вече образувана група. В резултат - ама хич нищо няма да научат всичките. Дреме му на украинчето къде е Мусала и къде е Плиска. И от тая скука се формират едни такива вътрешни групировки, банди да ги наречем, които ще са опасност за нашите деца. Та това е все едно си пуснал талибани да учат българска история! Дреме им на тях. Много наивно и глупаво. Отделно ще смъкнат цялата успеваемост на училището.
26
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я Я кажи къде точно не са приемат или не са приети в училища българските деца че да злобееш така срещу украинските. Явно много ти се иска да си на тяхното място. Надали!