Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев
20 авг 2022 08:16, Петя Славова
85
Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея
Снимка: БГНЕС

Навършват се 145 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев, предава БГНЕС.

В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията поставя още един акцент в съботния ден, а именно кампанията "Бъди войник".

На 20 август от 10:00 часа на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да "извади" Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Полкът е създаден на 19 февруари 1711 г. под името Обер-комендантски полк на Киевския гарнизон. Преименуван в 1-ви Орловски пехотен полк (1727). С гарнизон в Кременчук
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевиките като Путин, след 1917 г. убиваха Белогвардейците от Армията, която е Освободила България Имперската Руска Армия.
16
11
 
7
 
! Отговори
ВЕЧНА СЛАВА! преди 1 година
Пра-дядо ми Христо Иванов /баща на баба ми/ е бил 18 годишно момче-опълченец, участвал в битката на Шипка. Разказвал е, че когато опълченците са останали без оръжия са започнали да хвърлят от върха камъни и дървета по турците и че ако не са били украинците, предвождани от техния генерал Радецки "турците щяха да ни изколят като пилета". Прочее, генерал Гурко, сразил Осман паша при Плевен, също е украинец, командващ украинска войска... бг.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как може българският народ да допуска комунсит да е президент? Комунистите са избили стотици хиляди българи по време на тоталитарното комунистически режим. Концлагери, убийства без съд и присъда, "народен съд", "национализация", "колективизация". Отнели са всичко на всички, на гражданите имотите и парите, а на селяните нивите и добитъка. В резултат на всичко имаме днешна мизерна България, най-бедният народ по покупателна способност в ЕС (по-зле от българите са само албанците).
14
1
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Хубаво прочетете от каква пъсмина се състои армията на евреина сюлейман... Старозагорското клане на Българи е 3 пъти по мащабно от Баташкото...
13
3
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Българи, орловци кат лъвове тичат по страшний редут, пише Вазов, бе бас ту н, какво да проверяваме, 36 РУСКИ орловски полк.
12
7
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Я провери кои руски полкове се бият на Шипка, всъщност са от територията на Украйна
11
7
 
14
 
! Отговори
Вечна памет преди 1 година
Вечна памет на героите, дали живота си в Шипченската епопея! Макар и най-много да са били руснаците горе на върха, нашите опълченски дружини също проявяват велик подвиг. Слава!!!
10
7
 
19
 
! Отговори
Нане преди 1 година
еуроатлантиците не харесват това... ===))) тез ***, щяха да се бият на страната на евреина сюлейман, който изкла из основи Стара загора преди Шипка... Слава на България и Русия вовеки веков... Амин...
9
6
 
18
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Българите и братята руснаци доста турци са изтепали БРАВО ,, вечна памет и слава на героите !!!!
8
7
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вечна дружба!
7
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турско робство = руски проект за превземане на балканите
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ква връзка има чорапа от снимката, натовския генерал?
5
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма нито едим свидетел на тая 'епопея' или турско 'робство' освен болния мозък на Вазов докато писал за тях в имението си
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тези небългарска дцма "патронаж"?? Да не казвате че Гумен ходм да реди сцена горе? Този фашист трябва да бъде изхвърлен.
3
10
 
7
 
! Отговори
въпросчета преди 1 година
от ДПС ше присъстват ли , ше се веят ли червени знамена , ше се възхвалява ли руската армия ?
2
10
 
7
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 1 година
Рано надрусали се незадоволенисороскиГендари драскат но скоро някои ще позвънят на вратата и те ще заминат в отвъдното с множество дупки от нож
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечна слава на героите дали живота си за освобождението на Отечеството ни.