Лекарите не искат да работят в "Спешна помощ"

Единствени сме без хеликоптер на Балканите
22 авг 2022 21:21, Петя Славова
24
Лекарите не искат да работят в "Спешна помощ"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От години има голям проблем в страната със "Спешната помощ" Служебният здравен министър заговори за неглижиране на ситуацията.

Според д-р Христо Юруков, член на Експертния съвет по "Спешна помощ" към МЗ и лекар в "Пирогов", проблемът не е само в ремонтите и линейките.

Още по темата

"Разбира се, че техниката е важна, но за самата помощ на екипите проблемът е свързан с кадрите в системата на доболничната и "Спешна помощ". Там проблемът е изключително належащ за решаване и колкото по-бързо се вземат мерки от страна на правителството, защото "Спешната помощ" е част от националната сигурност на нашата държава и решенията на всяко едно правителство са изключително важни за правилното функциониране, толкова по-брзо ще се реши. Може би трябва много сериозен анализ на състоянието на кадровия ресурс.", обясни той пред БНР.

"Самото модернизиране ще дойде, това е ясно. Закупуването на всички тези нови линейки, което се случи, оборудването на всяка една от тях е абсолютно достатъчно за всеки един екип, за да спази стандарта за Спешна медицина",  посочи той и допълни:

"Модернизирането е важно, но да не забравяме, че имаме 27 центъра за “Спешна помощ“. Те не ползват собствени бази, а ползват болниците, в които са били разгърнати тези спешни отделения. Така че модернизирането и обновяването на сградите, в които се намират екипите на спешните центрове, също е изключително важно за по-малките населени места, където нещата са доста загрубели."

Д-р  Юруков обясни още, че по-голямата част от завършилите лекари в България не желаят да работят в "Спешна помощ".

"Специалността е много тежка и отговорна. Нека се направи един факултет, който да има академична основа, който да покрие тези часове, който ще бъде необходим за създаването на много добри специалисти в доболничната помощ", посъветва той и добави, че сме единствената държава на Балканите, която към момента няма въздушна спешна помощ и не може да реагира при нужда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
факт преди 1 година
Преди години имаше предаване по БТВ за НСО. Бе станал инцидент с техен автомобил-не помня точно какъв.Тогава генералът началник на НСО каза,че всеки ден по улиците на София пътуват между 13 и 19 линейки и над 100 коли на НСО.Ами хора вижте накъде отиват парите ви от данъци! И не винете спешна помощ.Оставили са ги малко и те няма как да смогнат. Генералът от НСО не спомена да имат недостиг на кадри! Там щатовете са достатъчни ,нали?Протестирайте да има повече екипи на спешна помощ!
19
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Преди години имаше предаване по Нова телевизия в което Генка Шикерова се възмущаваше защо са внвсени скъпи немски монитори и дефибрилатори. След това внесоха китайски Миндрей. И след няколко месеца на един му отиде акумулатора! Преди месец гледам на друг няма и на година му се счупила дръжката. "Великите" китайски инженери даже и здрава дръжка не са успели да направят!Народът отдавна е казал-евтиното скъпо излиза!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начална заплата 10 Хил. Ако няма желаещи 20 Хил. Ако няма 30 Хил. И т.н докато се намерят.И ще се намерят!
17
0
 
0
 
! Отговори
Глория преди 1 година
Абе хора спешната помощ се управлява от такива закостенели алкохолици,като Георги Гелев!Какво очаквате от подобно същество живеещо само на уиски и лед!
16
0
 
1
 
! Отговори
Сурфж преди 1 година
Водят ни слепи и неуки хора.....кви ли не щуротии...то линейки...то обурудване..то академии ...а .заплати....
15
4
 
5
 
! Отговори
Мързеливци преди 1 година
Затова са учили и са успели. Да мързелуват като болшинството от хората, които населяват територията на Балканския полуостров. Засега се справят отлично. Доста потърпевши има вече от техните пациенти . Когато хомосапиенса има нужда от помощ , не ми е ясен категориалния им начин на мислене.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да се подлагаме на американците и те да ни казват само браво !
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фрида По добре фелдшери ,а не някакви обучени ,не дообучени за 5-6 месеца . Ама де ги фелдшерите ,освен останки от социализма ? Всичко затриха .
12
3
 
6
 
! Отговори
Васко преди 1 година
До ФридаИ какво, докторката да вдигне мъжа ти на гърба си и да го тури в линейката ли?
11
4
 
15
 
! Отговори
Фрида преди 1 година
Защо в Бърза помощ не работят парамедици? Миналата събота мъжът ми получи инфаркт. Пристигна една лекарка с чанта, пусна му кардиограма и ми поиска стол да седне. После ми каза да търся двама мъже, за да го довлекат до линейката. Ние имаме товарен асансьор в блока, но няма съседи, тъй като е почивен сезон. Аз половин час тичах обезумяла из целия блок и квартал, за да намеря хора, а докторката само дето не извади плетката и не ми поиска кафе. Седеше си спокойно, докато мъжът ми умираше.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързата помощ се търси от неосигурените население , което знае всичко и налита на бой , предимно . С такива кой иска ?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало,българиста ,моля обяснете каква е разликата в значението на думите вертолет и хеликоптер!Нещо не я схващаме,обясни с думи прости, да се просветим и ние неуките.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то е модерно в България всеки да разбира от всичко,тоест да е пенкилер.Като не искат в смешното,да ходят да доят крави или да жънат с комбинация.Баща ми се прибираме от полето черен като дявол от пепелянка в открития комбайн, само с един сенник от брезент за сянка над главата.Седнали да мрънка,да хленчат,хайде марш да работите каквото искате,ако искате и не работете@
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От петнадесет години насам, лекарите бърза помощ се явяват лични такива на бойковия електорат,а Пирогов е Джон Хопкинс за жингурляци.
6
3
 
23
 
! Отговори
Чцч преди 1 година
Решението на проблема е супер лесно решимо!!!! Просто трябва със закон да се задължат всички частни клиники, които ползват средства от Здравна каса - да имат Спешна помощ!!! Ако не поддържат такава- да им се спират изплащанията на пътеки по Касата!!!!! Само в Бг има система за точене на милиарди по Здравна каса от частни клиники, а Общинските и Университетските болници мизерстват!!! Лобитата не спят....
5
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казва се вертолет а не хеликоптер. Научете го този български език.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо - ми по-добре на къра, от колкото да те бият братчедите !
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те май никъде не искат, ако може само да им плащат. Колко народ в болниците умря заради работещите там уж от ковид. Санитари искат пари от пациентите за да ги обслужват, това е гнусна история. А спешна помощ е смешна помощ. Не може да ги чакаш над 8 часа. Здравеопазване няма, здравната каса само събира парите на хората без покритие. Лекарите са търговци.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой братовчед работеше в Спешното. Изкара 7 месеца и напусна. Веднъж едни нахални пациенти го бяха хванали за яката и той се уплаши
1
14
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ми като не искат, да работят на къра с мотиката. Няма вече 1000лв. на първа линия, а?